Salı, Aralık 31, 2013

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA




Yılbaşı akşamı için hazırlayabileceğiniz bol çikolatalı bir yaş pasta yapayım dedim. Nefis ve yumuşacık kakaolu kek ve arasında yoğun çikolatalı pasta kreması ile pastaya daha da lezzet veren bolca çilek koyduğum harika bir pasta yaptım.
Şunu söylemeliyim ki tadan herkes beğendi. Buna rağmen ben tekrar yapmaya karar verdim. Çünkü yoğun bitter çikolatadan oluşan kreması oda sıcaklığında çabuk erimeye başlıyordu. Pastayı ikram ettiğinizde kısa sürede yenilmesi gerekiyordu.
Yani pastayı yapıp başka bir yere götürmeniz ya da ikram için oda sıcaklığında bekletmeniz biraz zor olacaktı.
O yüzden aynı keki pastacı kreması ile denedim. Harika bir pasta oldu. İki pastanın fotoğraflarını da paylaşacağım. Değişik süslemeler yaptım. Siz pastanızı istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

ÇİKOLATALI YAŞ PASTA
8 kişilik 
Malzemeler:
  • 5 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 12 yemek kaşığı un (120 gram)
  • 12 yemek kaşığı toz şeker (170 gram)
  • 4 yemek kaşığı süt
  • 4 yemek kaşığı erimiş tereyağı
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • Yarım su bardağından biraz fazla süt (keki ıslatmak için)
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı toz şeker (sütün içine katılacak)
  • 1  kg çilek veya başka bir meyve(süslemek için)
Pastacı Kreması İçin:
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı kakao
  • 100 gr. bitter çikolata 
  • 1 paket vanilya
  1. Önce keki hazırlayın. Fırını 170 dereceye ayarlayın. Kek kalıbını mümkünse kelepçeli kalıbı iyice yağlayın. Alt kısmına yağlı kağıt sermeniz daha iyi olur.
  2. Kuru malzemeleri yani unu, kakaoyu, kabartma tozunu ve vanilyayı mümkünse eleyerek bir kaba alın. Karıştırın.
  3. Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın. Beyazını kar haline gelene kadar çırpın.
  4. Yumurta sarılarını ise toz şekeri ekledikten sonra rengi açık sarı olup köpürene dek çırpın. Sütü ve tereyağını ekleyin. Yine çırpın.
  5. Daha sonra yumurta aklarının olduğu kaba aktarın. Bir çırpıcı yada bir kaşık yardımıyla (mikser kullanmadan) yumurta aklarının kabarıklığını yok etmeden alttan üste doğru dairesel hareketle sarıları karıştırın.
  6. Kuru malzemeyi ekleyin. Ve yine yavaş ve alttan yukarıya doğru karıştırarak tüm malzemenin karışmasını sağlayın.
  7. Yağladığınız ve yağlı kağıt serdiğiniz kek kalıbına dökün. Eşit şekilde yayın. 170 dereceye ayarlanmış fırında yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
  8. Fırından çıkarın. 10 dakika kadar kalıpta bekletin. Sonra çıkarıp tel ızgara üzerine alın. 1 saat kadar soğumasını bekleyin.
  9. İyice soğuyan keki keskin ve kuru bir bıçak yardımıyla iki eşit incelikte parçalar halinde kesin.
  10. Alt parçayı 1 tatlı kaşığı toz şekeri kattığınız sütün yarıyla hafifçe ıslatın. Kremanın yarısını eşit şekilde yayın. Üstüne boylamasına ikiye bölünmüş çilekleri yerleştirin.
  11. Diğer kek parçasını üstüne koyun. Yine şekerli süt yardımıyla ıslatın. Kalan kremayı istediğiniz şekilde yanlara ve üstüne sürün. Çileklerle süsleyin. Yaş pastanız hazır.
PASTACI KREMASININ HAZIRLANIŞI: 

  • Keki fırına koyduktan sonra hazırlamaya başlayabilirsiniz.
  • Çikolata hariç tüm malzemeyi bir tencereye koyun. Özellikle yumurta sarılarının iyice karışması için çırpın. Ocağa koyun.
  • Çikolatayı da kırıp ekleyin. Kaynayana kadar devamlı karıştırın.
  • Kaynayınca ateşi kısın. Karıştırmaya devam ederek 6-7 dakika pişirin.
  • Ocağı kapatın. Soğumaya bırakın.
  • Üzerinin kaymak tutmaması için ara sıra karıştırmaya devam edin. Kek pişip soğuyana kadar krema da soğuyacaktır.
NOT: Çilek yerine istediğiniz malzemeyi kullanabilirsiniz.  Üst kısmını da isterseniz krem şanti ile süsleyebilirsiniz. Keki ıslatacağınız şekerli süte isterseniz 1 tatlı kaşığı kakao katarak daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder