Cuma, Ocak 03, 2014

GLUTENSİZ PATATESLİ EKMEK


İçinde gluten olmadan pişen ekmeğin lezzetsiz olacağını düşünüyor olabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi gluten, buğday, arpa ve çavdarda ve tabi ki bunlardan üretilen yan ürünlerde bulunan bir bitki proteini. Glutensiz un bu ürünler olmadan hazırlanıyor. Yani mısır veya pirinç gibi bitkilerden elde edilen unların karışımından oluşuyor. Piyasada büyük marketlerde bulabilirsiniz. Genelde glutene aşırı duyarlılığı olan kişilerce tüketiliyor. Çölyak hastaları gibi.
Oysa bir çoğumuz glutene duyarlılık taşıyor olabiliriz.
Çünkü günlük yaşantımızda yaşadığımız bir çok rahatsızlıklar vücudumuzun, sindirim sistemimizin glutene olan reaksiyonu sonucu oluşmaktadır. Yemeklerden sonra kendimizi yorgun hissetmek, gaz, kabız, ishal, şişkinlik, kilo problemleri, cilt sorunları, gözlerde yanma, kızarma, migren, depresyon, kronik yorgunluk vs.
Bunların hepsi  glutene olan duyarlılığınız nedeniyle olabilir. Öncelikle size kendinizi dinlemenizi öneriyorum. Yukarıda saydığım rahatsızlıklardan bir çoğu sizde var ise basit bir kan testi yaptırarak hangi gıdalara duyarlılığınız olduğunu anlayabilir. Çölyak hastası olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Bu noktada şunu da söylemeliyim ki illa hasta olmanız gerekmiyor. Glutensiz beslenme günlük hayatınızda ve devamında kendinizi daha hafif, mutlu, daha formda hissetmenizi sağlıyor. 
Küçük kızım da bir kaç haftadır glutensiz beslenmeye karar verdi. Kendisine glutensiz ekmek almaya başladım.
Özellikle beslenmemizde en sık kullandığımız buğday unu maalesef tatlı, tuzlu her yiyecekte kullanılıyor. O yüzden biraz zorlanarak ta olsa glutensiz beslenmeye devam edecek. İstanbul'da belediyenin halk ekmek büfelerinde glutensiz ekmek satılıyor. Bugün ekmek bulamayınca hemen evde yapayım dedim. Kollarımı sıvadım. Kilerimde marketten aldığım glutensiz un vardı. Az da olsa kızıma yetecek kadar ekmek yaptım. Gerçekten nefis oldu. İşte tarifi:
GLUTENSİZ PATATESLİ EKMEK
Malzemeler:
  • Glutensiz un (250 gram) (Sinangil Glutensiz un marketlerde var)
  • 1 paket kuru maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • susam veya çörek otu (isteğe göre üzeri için)
Öncelikle patatesi haşlayın. Soğuyunca iyice ezin veya rendeleyin. 
Küçük fırın tepsisini yağlayın. Mümkünse yağlı kağıt serip kağıdı hafifçe yağlayın. Fırını 180 dereceye ısıtın.
Suyun yarısını küçük bir kaba alın. İçine toz şekeri ve kuru mayayı katın. Bir kere karıştırıp üstünü kapatın. Kabarması için bir kaç dakika bekletin.
Hamuru yoğuracağınız kaba unu, rendelediğiniz patatesi, tuzu ve beklettiğiniz mayalı suyu katın. ve yoğurmaya başlayın. kalan suyun hepsini birden dökmeyin. Yavaş yavaş dökerek yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında (hafif ele yapışabilir) bir hamur elde edin.
İster bir adet yuvarlak bir ekmek olarak ya da 2 veya 3 parça küçük ebat ekmek şeklinde eşit parçalara ayırın ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar 30-35 dakika pişiriniz.
Piştikten sonra bir kaç dakika bekleyin ve tel ızgara üzerinde iyice soğuyana kadar bekletin. Afiyet olsun.
NOT: Pişme süresini  30-35 dakika verdim. Yine de siz 25. dakikadan sonra ekmeklerin üzerinin kızarıp kızarmadığını sık sık takip edin. 
Belli dakikadan sonra çok çabuk kızarmaya başlıyor. Hamuru tepsiye koyarken elinize yapışmaması için elinize bir kaç damla sıvı yağ damlatın. Ellerinize ve parmaklarınıza yayın. Hamuru tuttuğunuzda yapışmayacaktır. Sizde kolayca tepsiye yerleştirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder