Perşembe, Aralık 12, 2013

Rulo Köfte

Rulo köfte, Köfte tarifleri, Nefis yemek tarifleri, Lezzetli tarifler
Rulo Köfte, sıkça yaptığım bir yemek sayılmaz. Geçenlerde televizyonda  bir yemek programında yapılışını gördüğümde aklıma geldi. Bunca zaman neden yapmadığımı merak ettim. Aslında cevabı pek bulabilmiş değilim. Sanırım içine konulan haşlanmış yumurtadan dolayı pek sevmiyordum. O yüzden yumurtasız yapmaya karar verdim. Gerçekten de güzel oldu. Siz isterseniz içine katı haşlanmış 3 adet bütün yumurta da koyabilirsiniz.
Rulo Köfte Nasıl Yapılır? Rulo Köfte Tarifi ve malzemeleri için tıklayın!

Rulo Köfte Tarifi

8  Kişilik
Malzemeler:
  • 1 kg. kıyma
  • 2 adet havuç
  • 1 su bardağı taze veya donmuş ya da konserve bezelye
  • 2 adet yumurta 
  • 1 kutu krema (200 ml.)
  • 1 tepeleme yemek kaşığı galeta unu veya 2 dilim bayat ekmek içi
  • 1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon

Sosu için:

  • 5 adet domates veya 400 gr. konserve doğranmış domates 
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber (isteğe bağlı)

Patates Püresi İçin

  • 4 adet orta boy patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber (isteğe bağlı)
Kıymayı bir kaba alın. İçine yumurtaları kırın. Galeta unu veya iyice ufaladığınız ekmek kırıntılarını katın. 
Kremayı, tuzu, karabiber ve kimyonu ekleyin. Kıyma malzemelerle iyice karışana dek yoğurun. 
Kabın üstünü streçle veya bir kapakla kapatın. 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin. 
Kıyma dinlenirken, havuçları bezelye büyüklüğünde doğrayın. Taze veya donmuş bezelyelerle birlikte, 1 çay kaşığı tuz katılmış kaynar suda, 8 dakika kadar pişirin. (konserve bezelye kullanacaksanız pişirmeye gerek yok)
Sos için domateslerin 4 adetini rendeleyin. 1 tanesini de tavla zarı gibi doğrayın. 
Nefis ve kolay yemek tarifleri, kıymalı tarifler, köfte tarifleri Kişniş Otu'ndaSos tenceresine tereyağını koyun. Eriyince, domates rendesini tuzu, ezdiğiniz sarımsağı ve karabiberi, salçayı ve suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın. 10-15 dakika pişirin. 

Püreyi yapmak için: 

Patateslerin kabuklarını iyice yıkayın. Bir bıçakla birkaç yerinden delin. Bir tencereye koyun. Üstünü bir parmak geçecek kadar soğuk su ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve yumuşayana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin. Sudan çıkarıp soğumaya bırakın.
Kabuklarını soyup, pürüzsüz olana kadar iyice ezin. Sütü, tereyağını, tuzu ve karabiberi katıp 5-6 dakika pişirin. 
Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Dinlenmiş kıymayı yağladığınız fırın kabına koyun. Ellerinizle bastırarak iki parmak kalınlığında dikdörtgen bir şekil elde edin.
Garnitürü üzerine yayın. (eğer ortasında yumurta kullanmak isterseniz haşlanmış 3 yumurtayı sebzelerin üstüne uzunlamasına yerleştirin) Uzun kenarını ortaya doğru katlayın. Diğer tarafı da aynı şekilde ortaya doğru katlayıp kapalı bir rulo elde edin. 
Katlama yerini hafifçe bastırarak birbirine kaynaştırın ya da alta gelecek şekilde ruloyu döndürün. Üstüne domates sosunun 2/3 dökün. Kalanını servis için saklayın.
Önceden ısıttığınız fırına yerleştirin. Yaklaşık 40-45 dakika, ara sıra kapta biriken suyu köftenin üzerine gezdirerek pişiriniz.
Servis etmek için kesmeden önce 10-15 dakika köftenin kendine gelmesi ve parçalanmadan kesilmesi için dinlendiriniz.
Patates püresi eşliğinde ve isteğinize göre kalan domates sosla servis ediniz.
NOT: Bu tarifle ilgili biraz fazlaca uyarım olacak. Öncelikle Dalyan Köfte ya da Rulo Köfte adı ne olursa olsun bu köftenin kıymasını iyice yoğurmanız gerekiyor. 

Aslında ortasına konan garnitürlü harçta haşlanmış katı yumurta da var. Ama ben sevmediğim için koymadım. Tercih sizin. 

Ayrıca ben evde kıymayı bu şekilde çok sevmeyen bir kızım olduğu için, daha lezzetli olacağını düşünerek krema ile yoğurdum. Kremanız yoksa içine rendelenmiş ve suyu sıkılmış kuru soğan ve incecik kıyılmış maydanoz katarak lezzetlendirilmiş köfte şeklinde hazırlayabilirsiniz.

Patates püresini bir ezici ile ya da geçirerek pürüzsüz bir yumuşaklık elde edebilirsiniz. Ya da hafif pütürlü hazırlayabilirsiniz. Yine sizin isteğinize bağlı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder