CEREN BÖREĞİ / Kişniş Otu

Pazartesi, Ocak 20, 2014

CEREN BÖREĞİ

börek, ceren, ıspanaklı börek, kabaklı börek, peynirli börek, börek tarifleri,
Şimdi tarifini vereceğim böreğin adını Ceren Böreği koydum. Çünkü tarifini kızım verdi. Evdeki malzemeleri katarak yapmış. Çok güzel oldu deyince ben de denedim. Gerçekten güzel oldu. Hem lezzetli hem doyurucu ve hem de bol vitaminli bir börek. Umarım siz de denersiniz.
CEREN BÖREĞİ
8-10 kişilik
Malzemeler:
  • 5-6 adet yufka
  • 1/2 kg. ıspanak
  • 3 büyük boy kabak
  • 1 adet kuru soğan
  • 200 gram beyaz peynir
  • 1/2 demet dereotu
  • 1/2 demet maydanoz
  • 3 çay kaşığı tuz
  • 1,5 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • Susam veya çörek otu (üzerine isteğe bağlı)
Ispanağın yaprak ve dal kısımlarını bol suda bir kaç kez iyice yıkayın. Süzün. İnce doğrayın.
Kabakların kabuklarını soyun ve rendeleyin. 
Kuru soğanı küçücük yemeklik doğrayın.
Dereotu ve maydanozu dallarından ayıklayıp, yapraklarını incecik kıyın. Beyaz peyniri rendeleyin.
Bir tencereye 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Isınınca doğradığınız kuru soğanı ekleyin. Yumuşayana kadar kavurun. 
Ispanağı ve kabağı ve 1 çay kaşığı tuzu ekleyin. Karıştırarak
kavurmaya devam edin. Suyunu bırakıp çekene kadar kavurun. 
Soğumaya bırakın. Soğuyunca rendelediğiniz beyaz peyniri, 1 çay kaşığı karabiber ve  yarım çay kaşığı kırmızı biberi ekleyin. Karıştırın.
Bir kaba 2 yumurtayı kırın. Sütü ve yağı ekleyin. Yarım çay kaşığı karabiberi ekleyin. 2 çay kaşığı tuzu ekleyin. Çırpın.
Fırın tepsisine  varsa yağlı  kağıt serip yağlayın. Fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın.
Yağladığınız fırın tepsisine yufkayı serin. İlk yufkanın fazla kısımlarını dışarı sarkıtın. 
ISPANAKLI, BÖREK, TARİFİ, KAHVALTILIK, ÇAY, İKRAM, YUFKA, DENENMİŞ, KİŞNİŞ2. yufkayı büzüştürerek tepsiye yayın ve hazırladığınız sostan bir fırça yardımıyla yufkanın üstüne sürün. 
3. yufkaya da aynı işlemi yapın. Sonra iç malzemeyi tepsiye eşit olarak yayın.
4. yufkayı serip yine sosla ıslatın. 5. ve 6. yufkayı da aynı şekilde tepsiye yerleştirin ve sosla ıslatın.
İlk yufkanın dışarıya sarkıtılan kısımlarını böreğin üstüne kapatın. Kuru yerlerine bolca sostan sürün.
Önceden ısıttığınız fırında yaklaşık  üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
5-6 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyin. Afiyet olsun.
NOT: Sıvı malzeme için sütünüz yoksa yoğurtta kullanabilirsiniz.
İsterseniz böreğin üstüne susam veya çörek otu koyabilirsiniz.
Baharatları kendi isteğinize göre artırabilirsiniz.
Tuzu  az katmamın nedeni beyaz peynirin tuzlu olmasındandır.
Ben yufkayı yufkacımdan aldığım için 6 adetten yaptım. 5 li hazır paket aldıysanız 5 yufkadan da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder