Perşembe, Nisan 17, 2014

AYVA TATLISI

Ayva Tatlısı, Cevizli, Kaymaklı, Ayva, Tatlı, Tarifleri, Nefis, Kolay,Uzun zamandır bugün yaparım yarın yaparım derken bunca zamandır yapamadığım tabi o yüzden de hala blogumda tarifi olmayan ayva tatlısını nihayet paylaşabileceğim.
Geçenlerde sevgili İclal ablam sohbet arasında ayva tatlısını nasıl yapıyorsun dedi. Ben de klasik tarifi verince bir de böyle dene diyerek, bana öyle değişik bir pişirme taktiği verdi ki hemen denedim. Gerçekten de güzel oldu.  Umarım sizde çok beğenirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Bu arada İclal ablama çok teşekkür ediyorum.
AYVA TATLISI
4 parça (2-4 kişilik)
Malzemeler:
  • 2,5 adet orta boy ya da büyük boy ayva
  • 5 çorba kaşığı toz şeker
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 adet yanmaz fırın poşeti
  • Ayvalardan çıkan çekirdekler
  • 1 adet tarçın çubuğu (isteğe bağlı)
  • 1 çay kaşığı un
  • Ceviz içi veya krem şanti veya kaymak(üzeri için)
Ayva Tatlısı, Ayva, Tatlı, Tarifleri, Nefis, Kolay, Glütensiz, Vejetaryen,Ayvaların kabuklarını soyun. Uzunlamasına ikiye bölün. 4 tanesinin orta çekirdekli kısmını bir kaşık veya bıçak yardımıyla dikkatlice oyun.
3.ayvanın yarısını rendeleyin. Piştikten sonra ayvaların oyulmuş kısımlarına dolduracağız. Kalan yarım ayva da göz hakkıdır. Yiyebilirsiniz. Ben yedim.
Ayvalardan çıkan çekirdekleri ayırın. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Yanmaz fırın poşetine bir çay kaşığı unu koyun. İyice çalkaladıktan sonra unun fazlasını dökün. Ayvaları yan yana yerleştirin.
Ortadaki oyuk kısımlarına toz şekeri ve karanfilleri yerleştirin. Yan kısıma da rendelediğiniz ayva püresini ve tarçını yerleştirin.
Ağzını poşetin teliyle yok ise düğümleyerek kapatın.
Üst kısmına bıçağın ucu ile 3-4 tane küçük delik açın.
Fırın tepsisine yerleştirip yaklaşık 35-40 dakika pişirin.
Fırını kapattıktan sonra ayvalı poşeti fırında bırakın. Akşam yaptıysanız sabaha kadar, sabah yaptıysanız akşama kadar kalabilir. Bu süre içinde şeker ve tatlar ayvaya iyice geçecektir.
Sonrasında buzdolabına koyarak servis zamanına kadar soğumasını sağlayın.
İster ceviz içi ile ister kaymak veya krem şanti ile servis edin. Afiyet olsun.
NOT: Şeker miktarını herkes beğendi. Ne çok tatlı ne çok ekşi tam kıvamında. Umarım sizde beğenirsiniz.
Bu arada fırın poşetiniz yoksa hiç önemli değil. Aynı malzemeleri tencereye koyup, içine 1 çay bardağı su ekleyip yine 30-35 dakika pişirmeniz yeterli. Sonrasında yine bir müddet bekletirseniz tatlar iyice ayvaya geçmiş olur. Yine aynı lezzeti yakalarsınız.

1 yorum:

  1. Harika görünüyor. Fırın poşetinde hiç denemedim. Mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık. ))

    YanıtlaSil