Sayfalar

10 Nisan 2014 Perşembe

YOĞURT ÇORBASI

YOĞURT ÇORBASI

6 Kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı buğday (yarma ya da diğer adıyla döğme)
  • 2 su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 adet küçük kuru soğan (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber 
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 2 yemek kaşığı kuru nane
  • 8 su bardağı su
  1. Yarmanın üstüne bir parmak çıkacak su ekleyin ve kaynadıktan sonra 5-6 dakika pişirin. Bu suyu süzün. 8 su bardağı su koyun. Kaynayınca altını kısın ve yarma pişene kadar yaklaşık 40-45 dakika haşlayın.
  2. Bu arada yoğurdu derin bir kaseye dökün. İçine yumurtayı kırın ve unu ekleyin. İyice karıştırın.
  3. Yarma haşlanınca suyundan 1-2 kepçe alarak, yoğurdun içine devamlı karıştırarak yavaşça dökün ve yoğurdu ılıtın. Bunu yapmamızın nedeni yoğurdu sıcak suya direk eklediğimizde yoğurdun çürüyerek bozulmaması içindir.
  4. Tekrar kaynamaya başlayıncaya kadar devamlı karıştırın. Kaynamaya başlayınca ocağı biraz kısıp 15 dakika daha pişirin.
  5. O sırada kuru soğanı çok küçük yemeklik doğrayın. Sos tenceresine yağları koyup ısıtın. Soğanları ekleyin ve renkleri sararana kadar kavurun. Naneyi, kırmızıbiberi ve karabiberi ekleyin. 
  6. Hazırladığınız sosu çorbaya ekleyin. Tuzunu da katın. 1-2 dakika kaynattıktan sonra ateşi kapatın. Afiyet olsun.
NOT: Öncelikle bu çorbaya tuzu en son katıyorum. Çünkü önceden katarsanız yoğurdu çürütebilir. Riske girmemek için çorbanın pişmesine 5-6 dakika kala katabilirsiniz. 
Buğday yerine pirinçle de yapabilirsiniz. 
Süzme yoğurtla da yapabilirsiniz. Süzme yoğurda biraz su katıp yumuşatıp normal yoğurt kıvamına getirin. Sonra malzemeleri katıp aynı şekilde pişirin.
Soğan isterseniz katmayabilirsiniz. Biz ailecek soğanlı sevdiğimiz ve çorbanın lezzetini daha da artırdığı için katıyorum.
Her zaman söylediğim gibi kuru baklagiller zor pişer ve suyu çok çeker. Yarma, döğme ya da diğer adıyla buğday da çok su çekiyor. Çorba bir müddet sonra kalınlaşıyor. Çözümü çok kolay. 1 su bardağı kaynamış su eklemeniz ve tuzunu kontrol etmeniz yeterlidir.

2 yorum:

  1. Ne kadar saglikli bir corba, birde degirmene ulasma sansiniz var ise tadina doyum olmaz hem inanilmaz saglikli.
    Ellerinize saglik. Ben pirinc tuketemiyorum o nedenle bugday tercihim.

    Ceviz Hane

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. gerçekten de harika bir lezzeti var. Çocukluğumdan beri en sevdiğim çorbalardan birisidir. Buğdayla özellikle harika oluyor. Pirincin verdiği lapalık çorbanın tadını biraz değiştirebiliyor. Buğday öyle değil. Sevgiler

    YanıtlaSil