BOLONEZ SOSLU LAZANYA / Kişniş Otu

Cuma, Ekim 31, 2014

BOLONEZ SOSLU LAZANYA

BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ
Lazanya harika bir yemek. Çok ama çok lezzetli. Bolonez sosla yapılabildiği gibi etsiz sadece sebzeyle de yapılabiliyor. Etsiz veya sebzeyle nasıl yapılırsa yapılsın her zaman çok lezzetli oluyor. Çok teferruatlı ve zor aşamalardan oluşuyor gibi gelebilir. Sırf bu yüzden yapmak istemeyebilirsiniz Çünkü ben de bir zamanlar aman ne gerek var bu kadar uğraşmaya deyip yapmazdım.  Oysa lezzeti düşünüldüğünde inanın bütün uğraşlara değer. Lazanya'nın uğraştıran kısmı soslarının yapılışı. Daha doğrusu bolonez sosun yapılma ve pişme aşaması. Biraz uzun sürüyor. Onu da biraz erkenden yaparak kolaylaştırabilirsiniz. Beşamel sos yapımı çok çok kolay. Lazanya ise tıpkı pasta yapar gibi, malzemelerin üst üste konulmasından oluşuyor. Yani yine kolay. İşte tarifim.
BOLONEZ SOSLU LAZANYA
6  Kişilik
Malzemeler:
  • 9 yaprak lazanya
  • 150-200 gram kadar kaşar peyniri rendesi
BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ, YEMEK, BLOGU
Bolonez Sos:
  • 500 gram kıyma 
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 orta boy kereviz
  • 2-3 dal kereviz sapı (isteğe bağlı)
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 2-3 adet sivri biber
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak
  • 4 orta boy domates
  • 1 adet defne yaprağı (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 çay bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay kaşığı kimyon
BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ
Beşamel Sos:
  • 3 su bardağı süt (750 ml)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin (60 gram kadar)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığının ucuyla muskat rendesi (isteğe bağlı)
Bolonez sosu yukarıdaki malzemeleri hazırladıktan sonra aşamalarına göre yapın. (Tarifi için burayı tıklayınız)  
Beşamel sosun malzemelerini de hazırladıktan sonra tıkladığınızda çıkacak sayfadaki gibi sosu pişirin. (Tarifi için burayı tıklayınız)
Bolonez sos ve beşamel sosu hazırladıktan sonra yaklaşık 30-20 cm. ebatlarındaki dikdörtgen fırın kabını yağlayın. 
BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ
Kalıbın tabanına 2- 3 kaşık kadar beşamel sos yayın. Yan yana 3 lazanya yaprağı dizilecek ebattaki fırın kabına lazanyaların 3 nü dizin. Üzerine bolonez sosun 1/3 nü yayın. 
Sonra sırasıyla beşamel sosun 1/3 nü ve onun üzerine de kaşarın 1/3 nü yayın. 
BOLONEZ SOS, LAZANYA, FIRIN, MAKARNA,YEMEĞİ, TARİFİ, KİŞNİŞ
Tekrar 3 adet lazanyayı dizin. Aynı işlemleri bu lazanyaların üstüne de sırasıyla yapın.
Son kalan 3 adet lazanyayı da dizin ve sosları üzerine yaydıktan sonra kalan kaşar rendesini üzerine yayın. 
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
Fırından çıkarıp 6-7 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
Şimdiden afiyet olsun.
NOT: 9 adet lazanya yaprağı ile yapıldığında malzemesi bol ve yeterli bir lazanya oluyor. Ancak isterseniz malzemeyi 4'e bölüp katlara daha az sos koyup biraz daha fazla ve katlı lazanya hazırlayabilirsiniz. Malzemeler 4 kat içinde yeterli olacaktır. Belki en üste yayacağınız kaşarı biraz artırmanız gerekebilir.
Ben yine tüm soslarda özellikle tuzu ve baharatları kendi damak zevkinize göre ayarlamanızı önereceğim.

2 yorum:

  1. Benim de marketten bir alıp aylardır duran bir lazanya paketim var :) Böyle görünce hemen yapasım geldi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de hemen yapın. O kadar lezzetli ki yapılmazmı :)

      Sil