Sayfalar

3 Kasım 2014 Pazartesi

BEŞAMEL SOSLU GARNİTÜRLÜ TAVUK

Yine geç kaldım ve vereceğimi söylediğim tarifleri zamanında veremedim. Ama bu sefer benim tembelliğimle ilgili değil. Bu hafta sonu yeğenlerimin geleceğini unutmuşum. Cumadan gelip pazar 3-4 gibi gidiyorlar. Ben de hem onlarla olmak hem de ilgilenmek için pazara kadar annem de kalıyorum. Birlikte çocuklara bakıyoruz.  Tabi bunu unutunca, size yapacağımı söylediğim tatlı soslarını ve beşamel soslu garnitürlü fırın tavuk yemeğinin tarifini veremedim. Sakın bunu söyleyince sosları yapmadığımı sanmayın. 3 çeşit tatlı sos yaptım. Böğürtlenli, vanilyalı ve çikolatalı sos. Bir de bu soslarla harika olacağını düşündüğüm pratik bir tatlı yaptım. İrmik tatlısı. Hepsini afiyetle yedik ve çok beğendik. Ama ben bilgisayar başına geçemediğim için tarifler maalesef gecikip bugüne kaldı. 
Tatlı ve soslarına geçmeden önce beşamel sosla yaptığım 2. yemeğimi de paylaşmak istiyorum.
BEŞAMEL SOSLU GARNİTÜRLÜ TAVUK
6 Kişilik
Malzemeler;
  • 500 gram kuşbaşı tavuk göğüs (kemiksiz but kısmı da olur)
  • 250 gram bezelye (ben dondurulmuş kullandım)
  • 4 orta boy patates
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1/2 çay bardağı su
  • 100 gram kaşar rendesi
Beşamel sos için:
  • 3 su bardağı süt (750 ml.)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin(60 gram)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi

  1. Soğanı yemeklik doğrayın. Patatesleri iri küpler halinde doğrayın. Havucu da küp halinde doğrayın. Yeşil biberleri küçük yemeklik doğrayın.
  2. Tencereye yağı koyun. Isınınca doğradığınız soğanları ekleyin. 1-2 dakika sonra hafif sararınca tavuk parçalarını ekleyin. Tavuğun rengi şeffaflaşana kadar 2-3 dakika kavurun.
  3. Sivri biberleri, patates ve havuçları ekleyin. Bir kaç defa karıştırın ve dondurulmuş bezelyeyi katın. (Bezelye konserve ise kavurma işlemi bittikten sonra ocağı kapatmadan 1-2 dakika önce ekleyin)
  4. Orta veya yüksek ateşte sulandırmadan ve devamlı karıştırarak 10 dakika kadar kavurun. Tuzunu ve baharatlarını ekledikten sonra 1/2 çay bardağı suyu ekleyin ve ateşi kısarak suyunu çekene kadar yaklaşık 5-6 dakika pişirin.
  5. Suyunu çektikten sonra 1-2 dakika daha kavurun ve ocağı kapatın.
  6. Hazırladığınız garnitürlü tavuğu fırın kabına yayın. (Ben 20-30 cm. lik dikdörtgen borcam kullandım.)
  7. Fırını 200 dereceye ayarlayıp ısıtın.
  8. Fırın kabına yaydığınız iç harcın üstüne beşamel sosu dökün.  Onun üzerine de kaşar rendesini serpin. Üzeri kızarana fırında pişirin. 5-10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
Beşamel Sosun Yapılışı:

  • Tavaya yağı koyun. Eriyince unu katıp 1-2 dakika kavurun ve sonrasında sütü ekleyin. 
  • Topaklanmaması için devamlı karıştırarak 5-6 dakika kadar sosu pişirin. 
  • Pişince tuzunu ve muskat rendesini katın. Ocağı kapatın.





NOT: Bu yemek tek kelimeyle harika lezzette oluyor. İçindeki malzemelerden sevmediğiniz var ise başka sebzelerle değiştirebilirsiniz. Yine aynı metotla kırmızı et veya hindi eti veya sadece sebze karışımlı yemekler hazırlayabilirsiniz. Hatta hiç sebze katmadan sadece et ve beşamel sos olarak ta yapabilirsiniz. Yani tek kelimeyle kendi damak zevkinize göre istediğiniz malzemelerle ve baharatlarla hazırlayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

4 yorum:

  1. Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Reyhan hanım. :)

      Sil
  2. Beşamel soslu tarifleri çok severim.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Ben de çok severim. Beşamel sosun girdiğı her yemek harika oluyor :)

      Sil