Sayfalar

23 Ekim 2015 Cuma

KARIŞIK TURŞU

1 ay önce kurduğum turşumun nihayet açıp tadına bakabildim. Kıtır kıtır olmuş. Tuzu ve lezzeti yerinde. Şöyle kocaman bir oh çektim. Bazen aynı şekilde kurduğum halde sebzeler yumuşamış olabiliyor. Nedeni, belki dinlendirdiğim yerdeki ısı farkı olabilir. Ya da sebzelerin taze olmayışı olabilir. Şimdi hemen pazara gidip biraz daha turşuluk malzeme alacağım. Aslında lahananın çıkmasını bekliyorum. En sevdiğim turşu lahana turşusudur. Sonra yeşil fasulye ve acur. Bayılırım. Şimdi acur ve fasulye turşusunu yaptım. Gerçi 1 kavanoz çok az olmuş. Eşim o kadar beğendi ki tek başına 3 günde bitirir. Tekrar yapmalıyım. Hem de hemen :))
Siz de turşu seviyorsanız hazır almak yerine katkısız mis gibi kendi turşunuzu yapın. Afiyetle yiyin. 
KARIŞIK TURŞU:
Malzemeler:
  • 5-6 adet kelek
  • 6-7 adet acur
  • 3 baş sarımsak
  • 250 gram kadar taze fasulye
  • 10 adet kadar nohut 
  • 1 litre kaynatılıp soğutulmuş su
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tepeleme çay kaşığı limon tuzu
  • 2-3 dilim limon
  • Yarım çay bardağı sirke
  • Üstüne kapatmak için maydanoz sapları veya dereotu
  • Kavanoz (Benim kavanozum 2,5 litrelikti.  Küçük bir kaç adette olabilir.)

  1. Suyu kaynatın ve soğutun. Kaya tuzunu ve limon tuzunu ekleyin. Ara sıra karıştırarak erimelerini sağlayın. Sirkeyi de ilave edin.
  2. Turşu kavanozlarını ve kapaklarını sterilize edin. İster büyük bir tencerede kaynayan suda bir kaç dakika kaynatmanız veya büyük tencereniz yok ise benim yaptığım gibi kavanozun ağzının ebadında su dolu bir tencere veya cezveye kavanozu dikkatlice dayayarak buharıyla sterilize etmeniz yeterli olacaktır.
  3. Kelekleri iyice yıkayın. Hatta kabuklarını biraz kazıyın ya da alaca soyun. Çok küçükleri tek parça olarak diğerlerini ikiye bölerek hazırlayın. İçinde çekirdek kısmı oluşmuşsa bir kaşıkla oyarak çıkarın.
  4. Acuru da iyice yıkayın. Uçlarından biraz keserek uçlarını temizleyin.
  5. Yeşil fasulyelerin uçlarını temizleyin. Kılçıklı ise kenarlarından çok ince sıyırarak kılçıkları temizleyin.
  6. Sarımsakları ezmeden tane tane ayıklayın.
  7. Kavanozun içine sebzeleri mümkün olduğunca sıkı şekilde yerleştirin. 
  8. Aralarına sarımsak tanelerini ve nohutları serpiştirin.Limon dilimlerini üste yerleştirin. 
  9. Hazırladığınız tuzlu suyu dökün. En üste maydanoz dallarını yerleştirin. Kapağı sıkıca kapatın.
  10. Tuzlu sudan artacaktır. Dökmeyin. Ertesi gün kavanozu açın ve kontrol edin. Sebzeler suyun bir kısmını çekmiş olabilir. Kapak hizasına kadar tekrar tuzlu sudan ekleyin.
  11. Kavanozun ağzını streçleyin. Kapağı da sıkıca kapatın. 
  12. 15 günden sonra sebzelerin rengi sararmaya başlayacaktır.
  13. 3. hafta kapağını açıp olup olmadıklarını kontrol edin. 
  14. Olmuş ise buzdolabına veya soğuk ve karanlık bir yere kaldırın. Afiyetle yiyin.
NOT: Ben biraz su kalmıştı. Onunla da küçük bir kavanoza cin biberlerden turşu kurdum.
Turşunuzun iyi olması ve bozulmaması için dikkat edilecek bir kaç nokta var. 
Malzemeler iyice yıkanmış ve kurulanmış olmalı. Taze olmalı. Hepsinin aynı anda olabilmesi için aynı ebatlarda olması gerekmektedir.  Mesela kelek gibi malzemeleri ikiye bölmek veya bir kaç yerinden delmek tuzlu suyun içine daha çabuk girmesini ve fermantasyon işlemini başlatmasını sağlar.
Kavanozun da çok iyi sterlize edilmesi zararlı bakterilerin çoğalmasını önler. Ayrıca kapağı çok sıkı kapatarak fermantasyon süresinde hava almasını önlemiş olursunuz.
Normalde bu turşuya tuz ve limon tuzu katmak yeterli olacaktır. Sirke ise zararlı bakterilerin çoğalmasını engellemek için iyidir.
Maydanoz gibi malzemeler lezzet vermek içindir. Yoksa dereotu da olabilir. 
Nohut ise fermantasyon işlemini hızlandırmak içindir. 

2 yorum:

  1. turşuya bak mis gibi görünüuyoor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler canım kızım. Geldiğinde ikram edemedim :((

      Sil