ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI / Kişniş Otu

Perşembe, Aralık 03, 2015

ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI

ZEYTİNYAĞLI KIRMIZI BİBER DOLMASI
4 Kişilik
Malzemeler:

  • 12 adet kırmızı biber
  • 1,5 su bardağı pirinç 
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz + 1 çay kaşığı tuz
  • 1 adet kesme şeker 
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 su bardağı + 1 çay bardağı su
  • 1 adet domates 
Kırmızı biberlerin saplarını çıkarın. Çekirdeklerini temizleyin. Yıkayıp süzülmeye bırakın.
Pirinci ayıklayın. Bolca yıkayın ve süzün. Kuru soğanları incecik yemeklik doğrayın. Maydanoz yapraklarını incecik doğrayın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca dolmalık fıstıkları katın. Bir kaç kere karıştırdıktan sonra kıyılmış soğanları ekleyin. Soğanlar  pembeleşinceye kadar 1-2 dakika kavurun. Pirinci ilave edin. 2-3 dakika daha kavurun. Kuş üzümünü, 1 tatlı kaşığı tuzu, tarçın ve naneyi, karabiberi, şekeri ekleyin. Karıştırın. 1 çay bardağı suyu ekleyin. Kaynayınca ateşi kısın ve suyunu çekene kadar biraz pişirin.
Ateşi kapattıktan sonra kıyılmış maydanozu ekleyin. Karıştırın ve ılınmaya bırakın.
Ilınmış iç malzemeyi biberlere doldurun. (Ağzına kadar doldurmayın. Pirinçlerin şişip pişebilmesi için biraz boşluk bırakın.) 
Küçük parçalara böldüğünüz domateslerle ağız kısmını kapatın. Tencereye dizin. 1 çay kaşığı tuzu üzerine serpin. 2 su bardağı suyu ekleyin. Kaynamaya başlayınca ocağı kısın ve pirinçler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 20-25 dakika pişirin. 
Afiyet olsun.
NOT: Bu iç malzemeyle her türlü sebzenin zeytinyağlı dolmasını yapabilirsiniz. Özellikle kabak dolmasına ve isterseniz diğerlerine de biraz da dereotu katın. Harika bir lezzet veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder