Sayfalar

16 Ağustos 2016 Salı

İMAM BAYILDI




İMAM BAYILDI
4 Kişilik
Malzemeler:
  • 8 adet patlıcan (uzun veya topalak olabilir)
  • 5 adet kuru soğan
  • 5 adet domates
  • 4 adet tatlı sivri biber
  • 10 diş sarımsak
  • 1/2 demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 su bardağı su
  • Kızartma yağı 
Kuru soğanları ince doğrayın. Domateslerin 3 tanesini kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler şeklinde doğrayın. Diğer 2 tanesini rendeleyin. Sarımsakların kabuklarını soyup ince kıyın. Sivri biberlerin 2 tanesini küçük yemeklik doğrayın. Diğerlerini uzunlamasına 2 ye bölün. Maydanozun yaprak kısımlarını incecik doğrayın.
Patlıcanları alaca soyun ve bir yüzüne dibini delmeyecek şekilde uzunlamasına derin bir kesik atın. 1 tatlı kaşığı tuzu kattığınız suyun içinde acısı gidene kadar 10 dakika kadar bekletin.
Süzün, kurulayın ve kızgın yağda her tarafını kızartın. Kağıt havlu üzerine çıkararak fazla yağını alın.
Bir tencereye zeytinyağını koyun. Isınınca kuru soğanları ekleyin. Sonra sivri biberleri ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin. Domatesleri ilave edin. Tuz, şeker ve baharatları katın. 5 dakika kısık ateşte  pişirin. Ateşi kapattıktan sonra kıyılmış maydanozu ekleyin.
Kızarttığınız patlıcanları yayvan bir tencereye kesik kısmı üste gelecek şekilde dizin. İç malzemeyi kesik kısma doldurun. Kalan olursa tencereye serpin. Uzunlamasına kestiğiniz yeşil biberlerle süsleyin. 1 su bardağı suyu da ekleyin. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 20 dakika pişirin. Nefis imam bayıldı hazır. Afiyet olsun.
 NOT: Öncelikle patlıcanın cinsi isteğinize kalmış. Ben uzun ile de topalak patlıcanla da yapıyorum. Hatta eşim bu yemeği yaparken patlıcanların bir kaç yerini uzunlamasına kesip, o şekilde doldurdu. Ben size en pratik yapılışını anlattım. 
Sarımsakları tam olarak kullanabilirsiniz. O da sizin zevkinize kalmış. Yine domateslerin hepsini doğrayabilir veya rendeleyebilirsiniz. 
Domatesler çok su salarsa yemeğiniz piştiğinde suyu fazla olabilir. Yüksek ateşte 1-2 dakika kapağı açık şekilde pişirirseniz fazla suyunu çeker.
Her zaman dediğim gibi tarifin ana hatları benden, yaparken kendi damak zevkinize göre hazırlamak sizden. 
Karatay diyeti yapıyor iseniz patlıcanları yağda kızartmadan 1 yemek kaşığı sıvı yağla yağlanmış veya yağsız yapışmaz tavada kızartın.
Bu arada zeytinyağlılar ertesi gün çok daha lezzetli oluyor. Bunu da tekrar hatırlatmak isterim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...