Sayfalar

8 Şubat 2017 Çarşamba

SODALI POĞAÇA



Hamuru o kadar güzel oldu ki, normalde sadece yuvarlak poğaçalar yapacaktım ama yumuşacık  
hamurun verdiği keyifle biraz oynayayım değişik şekillerde yapayım dedim. Hem sizlere de fikir vermiş ve bir kaç seçenek sunmuş olurum.
SODALI POĞAÇA:
10 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yaş maya
  • 1 şişe soda
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5,5 -6 su bardağı un
  • üstü için 1 yumurta sarısı
  • içi için beyaz peynir
  • süslemek için çörek otu,susam vs
  1. Ilık süt ile yaş mayayı, maya eriyene kadar karıştırın.
  2. Toz şekeri, sıvı yağı, sodayı,tuzu ilave edin. Son olarak 5 su bardağı unu ekleyin. Kalan son bardağı ele çok az yapışan  yumuşak bir hamur elde edene kadar azar azar ekleyin. Hamur güzel bir kıvam alana kadar karıştırın. Üzerini streç filmle kapatıp, ılık bir ortamda 1,5 -2 saat mayalanmaya bırakın.
  3. Mayalanan hamuru bir iki kere yoğurarak küçülmesini sağlayın. Cevizden biraz büyük parçalar kopararak istediğiniz şekli verin. Yağlanmış veya yağlı kağıt serili fırın tepsisinde tepsi mayasının gelmesi için yarım saat kadar bekletin. Üzerine içine 1 yemek kaşığı su kattığınız yumurta sarısını sürün. 
  4. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. 
  5. Afiyet olsun.
NOT: Hamura katılan un az çok değişiklik gösterebilir. O yüzden son bardağı kontrollü katmanızı öneririm. 
Fırında pişirme süresi olarak değişiklik gösterebilir. 
Bu poğaçayı iç malzemeli veya sade yapabilirsiniz. Her türlü güzel oluyor.

2 yorum: