Bu sene bayram için ilk defa deneyeceğim bir tatlı yapmak istedim. Tabi irmiği çok sevdiğim için irmikli bir tatlı ağır bastı.
Yıllar evvel ilk olarak canım görümcem Ülkü ablamın evinde yediğim ve çok beğendiğim bir tatlı olan Şambali Tatlısını yapmaya karar verdim. Ayrıca, bu tatlıyı eniştem Ali'de çok güzel yapıyor.
Ben şu anda tatlının soğumasını ve şerbetini çekmesini bekliyorum. Biliyorsunuz şerbetli tatlılar bir gün bekleyince şerbetini iyice çekip kıvamını almış oluyor. Umarım benim tatlım da yarın beni utandırmaz. Şunu da söylemeliyim ki ucundan tattığım kadarıyla çok güzel olacak gibi.
Şambali tatlısını tadanlar bilirler, bilmeyenler için söyleyeyim. Biraz fazla tatlıdır. Şerbeti hafif yoğun bir şerbet olur. İşte tarifim.
"Şambali Tatlısı Tarifi"
10 kişilikMalzemeler:
- 3 su bardağı irmik
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı toz şeker
- 3,5 su bardağı su
- 1/2 limonun suyu
- Tuzsuz yer fıstığı
- 2 yemek kaşığı tahin veya 1 yemek kaşığı tereyağı
- Önce şerbeti hazırlayın. Toz şekeri, suyu şeker eriyinceye kadar karıştıralım. Ocağa koyup, kaynamaya başlayınca limon suyunu ekleyin. 5 dakika kaynatın. Soğumaya bırakın.
- Başka bir kaba irmik, yoğurt, toz şeker ve karbonatı koyup, karıştırın.
- Tahini veya tereyağını büyük boy dikdörtgen veya kare bir tepsinin her yerine sürün. Malzemeyi eşit şekilde tepsiye yayın. Üzerini fıstıklarla süsleyin.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri nar gibi kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin.
- Çıkarınca soğumuş şerbeti her tarafına dökün. Mümkünse 1 gün sonra servis edin.
- Afiyet olsun.
ellerinize sağlık çok iyi olmuş vallahi bayıldım bu tatlıya bayramda geliyor ki nasıldır şimdi o :)
YanıtlaSilTeşekkür ediyorum Nuri bey, irmikli hem de şerbetli tatlı sevenler için nefis bir tatlı :)Diyabetim nedeniyle çok fazla yiyemesem de küçük bir dilim yedim. Harika olmuş :)
Silgüvenilir ve ücretsiz şekilde , instagram takipçi kasma kazanabilirsiniz.
YanıtlaSil