Merhabalar; bugün sizlere mucizevi tahıl, süper tohum, sağlıklı besin, enerji kaynağı gibi birçok övgüler alan CHİA'yı tanıtacağım.
Chia Tohumu Nedir?
Chia, yaklaşık 1 metre boyunda, mor veya beyaz çiçekler açan sıcak iklim koşullarında yaşayan bir bitki. Meksika ve Guatemala'ya özgü nane ailesinden çiçekli bir bitki. Kolay yetiştirildiği için artık sıcak iklimli birçok ülkede yetiştirilmeye başlandı.
Chia tohumları ilk kez MÖ 3500 yıllarında Aztekler tarafından özellikle Meksika vadisinde yetiştirilmeye ve kullanılmaya başlanmış. Güney Amerika yerlileri yüzlerce yıl tohumlarını ayıklayıp bazen ham haliyle bazen suya veya başka yiyeceklere karıştırarak tüketmiş. Ayrıca yağını çıkararak veya un haline getirerek kullanmışlar. Chia ununu yıllarca bozulmadan kalabildiği için uzun yolculuklar ve savaşlarda yanlarında götürmüşler.
Chia tohumları ilk kez MÖ 3500 yıllarında Aztekler tarafından özellikle Meksika vadisinde yetiştirilmeye ve kullanılmaya başlanmış. Güney Amerika yerlileri yüzlerce yıl tohumlarını ayıklayıp bazen ham haliyle bazen suya veya başka yiyeceklere karıştırarak tüketmiş. Ayrıca yağını çıkararak veya un haline getirerek kullanmışlar. Chia ununu yıllarca bozulmadan kalabildiği için uzun yolculuklar ve savaşlarda yanlarında götürmüşler.
İspanyollar 1500li yıllarda kıtaya ayak bastıklarında chia tohumunu yasaklayınca 500 yıl kadar sadece Meksika'da küçük bir bölgede yetişmiş ama sonra tekrar yaygınlaşmıştır. Daha sonra bu bitkinin üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ne kadar faydalı ve mucizevi bir ürün olduğu ortaya çıkınca bir anda dünyanın her yerinde popüler olmuştur.
Chia Tohumu Besin Değerleri
Bu mini minnacık tohumların 100 gramındaki besin değeri müthiştir.
- Protein 20.7 gram
- Yağ 32.8 gram
- Karbonhidrat 41.8 gram
- Kalsiyum 714 mgr
- Demir 16.4 mgr
- B3 vitamini 613 mgr
- B1 vitamini 0.18 mgr
- B2 vitamini 0.04 mgr
Chia Tohumu Faydaları
Sadece 28 gram Chia tohumunda 11 gram diyet lifi var. Bu da yetişkin birey için tavsiye edilen günlük miktarın üçte biri ediyor. Yani sağlıklı sindirim sistemi için ideal bir besin.
Yine içerdiği kalsiyum miktarı ile sağlıklı dişler ve kemikler için ideal. Ayrıca fosforda bulunuyor ki o da diş ve kemikler için çok önemli.
Yine protein yüksekliği düşünülürse özellikle vejetaryenler için çok harika bir besin. Manganez kaynağı da olan bu minik tohumlar, günlük manganez miktarının hepsini karşılayarak vücudumuzun biyotin ve tiamin gibi maddeleri kullanmasına yardım eder. Kemikler için harikadır.
Chia tohumlarının bir tanesinde yüzde 20 oranında protein, yüzde 34 oranında yağ ve yüzde 25 oranında diyet lifi vardır. Bu tohumdan elde edilen yağ yüksek miktarda Omega 3 yağ asidi içerir. Biliyorsunuz doymamış yağ asitleri vücudun A, D, E, K gibi yağda çözünen vitaminleri emmesine yardımcı olur. Ayrıca et ve balık yağı gibi diğer Omega 3 kaynaklarında ki gibi kolesterol olmaması nedeniyle daha avantajlı bir üründür.
Yapılan araştırmalar yedi gün boyunca günde 25 gram chia tüketen kişilerin vücutlarındaki Omega 3 yağ seviyesinin hatırı sayılır derecede arttığını ortaya koymuştur. (Plant Foods For Human Nutrition dergisi Haziran 2012) Ayrıca glütensizdir. Bu yüzden glütensiz beslenmede ve Çölyak hastalarında kesinlikle tavsiye edilecek ürünlerin başındadır.
Yine bu sağlıklı tohumun en büyük yararlarından birisi de diyabetliler (şeker hastaları) içindir. Toronto Üniversitesinde yapılan araştırmalarda günde yaklaşık 3 çorba kaşığı Chia tüketen Tip 2 diyabet hastalarının aritmi kan basınçlarında kayda değer bir düşme olduğu saptanmıştır. Kan şekeri seviyelerini normalleştirdiği içindir. Yine uzun süreli tok tutması nedeniyle diyetlerde de çok faydalıdır. Yağ yakmayı ve metabolizmayı hızlandırır.
Chia Tohumu Kullanımı
Gelelim bu harika tohumun nasıl kullanılacağına; chia tohumunun 1 yemek kaşığını 1 bardak suya karıştırıp yarım saat veya 1 saat beklettiğiniz zaman sıvı jelatinli bir hal alıyor. Bunun nedeni içindeki lifler.
Araştırmalar chia tohumunun midede de benzer bir form aldığını göstermiş. Midede oluşan jel karbonhidratlar ile onları kıran sindirim enzimleri arasında bir bariyer oluşturuyor ve karbonhidratların şekere dönüşme sürecini yavaşlatıyor.
Chia tohumlarının belirgin bir tadı yoktur. Kahvaltıdan sonra 1 bardak suda yarım saat bekleterek içebilirsiniz. Ayrıca kahvaltılık gevreklere, meyve sebze sularına, yemeklere, çorbalara, salata veya yoğurda yani bir çok yiyeceğe katarak tüketebilirsiniz.
Günlük önerilen miktar 1 veya 2 yemek kaşığı. Bol su ile tüketin. Alerjik etkileri olabilir. Dikkatli tüketin. Özellikle kronik hastalıklarınız varsa doktorunuza danışmayı unutmayın.
Kaynak: D-Life Haziran 2014
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder