ÇİLEKLİ TART / Kişniş Otu

Pazartesi, Nisan 23, 2012

ÇİLEKLİ TART

Bu hafta tatlı krizimin doruk noktasına geldiği bir zamandı. Öyle ki yemek yapmayı bile unutup, tatlıyla yatıp kalkar hale geldim. İşte sizlerle paylaşacağım  2 tarifim de bu krizli anlarımın lezzetleri. Tatlının meyveyle buluşmasından oluşan Çilekli Tartın  damağımda bıraktığı o güzel haz tükenmeden, dünyadaki en harika lezzet olan çikolataya aşerdiğimi fark edip yaptığım Browni beni kendimden geçirdi. Böyle büyülü bir lezzete kim hayır diyebilir ki.
ÇİLEKLİ TART 
6 kişilik
Tart Hamuru İçin :
  • 2 Su bardağı un
  • 125 gr.tereyağı veya margarin
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket vanilya
  • 1/3 çay kaşığı tuz
Kreması İçin :
  • 2,5 Su bardağı süt
  • 3 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 4 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
Üzeri İçin :
  • 500 gr çilek
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket çilek jölesi
YAPILIŞI :

Tart hamurunun hazırlanışı;
Unu,  pudra şekerini, vanilyayı ve tuzu bir kaba eleyin. Tereyağını (tereyağının baskın tadını sevmediğim için margarinle tereyağını birlikte kullandım) ve yumurta akını ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Hazırladığınız hamuru top haline getirdikten sonra birazcık yassılaştırıp strece sarın ve en az yarım saat  buzdolabında dinlendirin.
Dinlenmiş hamuru, tereyağı ile yağlanmış ve unlanmış, 24 veya 26 cm lik tart kalıbınızın ortasına koyup parmaklarınızla bastırarak kalıbın tabanına ve kenarlarına doğru yayın. İsterseniz merdaneyle de açabilirsiniz. Ancak bu şekilde yapmak çok daha kolay. Çünkü hamur çok çabuk yumuşuyor ve yapışıp bozulabiliyor. Kalıbın kenarlarından taşan hamurları spatula, bıçak, merdane gibi sert ve düzgün bir aletle sıyırarak alın. Hamurun İçinde  kabartma tozu olmadığı için kabarmayacaktır ama yinede hamurun tabanına bir çatal yardımıyla  sık aralıklarla delikler açın. Önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 25-30 dk pişirin. Fırından çıkarıp soğumaya bırakın.
Bu tart hamurunu hazırlayıp strece sarılı olarak dondurucuda 1 hafta saklayabilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz anda tercihen akşamdan, dondurucudan buzdolabına çıkartmak kaydıyla evinizde bulunan meyvelerle sadece kremasını yaparak çok kısa sürede harika bir tart hazırlayabilirsiniz.

Kremasının hazırlanışı:
Şeker, yumurta sarısı ve unu bir tencereye koyun ve devamlı karıştırarak soğuk sütü ilave edin. Ağır ateşte karıştırmaya devam ederek pişirin. 4-5 dakika kaynaması yeterlidir. Ateşten aldıktan hemen sonra vanilyayı ve tereyağını ilave edin. İyice karışması için kuvvetlice çırpın. Sonra kremanın üstünün sertleşmemesi için arada karıştırarak soğumaya bırakın yada hemen kullanacaksanız tencereyi soğuk su dolu bir kaba oturtarak devamlı karıştırmak suretiyle kremayı soğutun.

Tartın Hazırlanışı:
Soğuyan tartı kalıbından çıkarıp servis tabağına alın. Üzerine kremayı,  her tarafını eşit kaplayacak şekilde sürün. Kremanın üstüne çilekleri dizin. Çileklerin üstünü de erittiğimiz ve pudra şekeriyle karıştırdığımız çilek jölesiyle kaplayın. Bahsettiğim jöleyi iki çeşit olarak denedim. Marketlerde satılan sade jöle içine çilek suyu kattığım halde hoş olmadı bilindik bir markanın çilekli jel adı altında sattığı ürün daha güzel bir tat verdi. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder