EKMEK HAMURUNDAN BASİT BÖREK / Kişniş Otu

Cumartesi, Mayıs 05, 2012

EKMEK HAMURUNDAN BASİT BÖREK

kolay börek, ekmek hamuru, ekmek hamurundan, börek tarifi,  nefis
Pazar günleri aile fertlerinin bir arada olduğu  nadide günlerdendir. İş yok okul yok.
O yüzden harika bir kahvaltı hazırlayıp, demli bir çay ve keyifli bir sohbet eşliğinde,  evdekilerin hayallerini süsleyen lezzetleri yemek insanı mutlu eder.
Hepimizin çok sevdiği ve  eşim, dışarıdan neler istiyorsunuz dediğinde ağız birliği etmişçesine  ismini söylediğimiz tek ortak yiyecek simittir.
Ben ve 2 kızım ise mutfakta paylaşım yapıp güzel değişik tatlar hazırlamaya girişiriz. Kimse diğerinin ne yaptığıyla ilgilenmez, neredeyse o küçük mutfakta gizli gizli ya içine ne kattığıma bakmasana nidaları yükselirken değişik malzemeli omletin, gözlemenin yada başka bir lezzetin buram buram iştah açıcı kokuları evi doldurur.
Geçen pazar, benim canım ekmek hamuru ile kolay pratik bir tarif hazırlamak istedi. Lezzet dergisinin ekmek hamuruyla yapılan tatlar bölümünde gördüğüm tarifi evdeki malzemelere uyarlayarak birazcık değiştirerek yaptım. Gerçekten çok lezzetli, yumuşacık puf puf bir şey oldu. Kahvaltı için ideal bir hamur işi.

EKMEK HAMURUNDAN BASİT BÖREK:

4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1 ekmek hamuru
  • 30 gr tereyağı(oda sıcaklığında) 
İçi için:
  • 200 gr dana biftek( ince doğranmış)
  • 3 ad. kırmızı biber (közlenmiş)
  • 300 gr  kaşar peyniri (rendelenmiş)
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ yada tereyağı
  • Tuz karabiber,kırmızı pul biber
  • 1 yumurtanın sarısı ve susam (üzerine sürmek için) 
  1. İnce doğranmış biftek parçalarını tavada tereyağında yumuşayıncaya kadar soteleyin. Tuz ve baharatlarla tatlandırın.
  2. Közlenmiş biberleri iri parçalar halinde doğrayın. Ekmek hamuruna, yumuşamış tereyağını ekleyip yoğurun. 
  3. Sonra hamuru açacağınız yere un serpin ,hamurun üstünü de unlayarak dikdörtgen olacak şekilde birazcık açın. İnce olmamasına dikkat edin.
  4.  Sonra üzerine eti yayın. Biberi ve en son kaşar rendesini yayın ve rulo şeklinde katlayın. Kenarlarını da pişerken malzemelerin akmaması için bastırarak kapatın.
  5. Üzerine yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirip üstüne yumurta sarısı sürün. İsteğe bağlı olarak susam serpip 30 dk kadar mayalanması için dinlendirin.
  6. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin. Öncelikle söylemeliyim ki dergideki tarifte biftek yerine kavurma kullanılmıştı. Arzu eden onu da kullanabilir. Ya da başka bir malzeme. Çünkü kaşar ve közlenmiş kırmızı biber karışımı bir çok et ürünü ile güzel bir tat oluşturabilecek lezzetler.
  7. Ayrıca susam kızıma dokunduğu için böreğin yarısını susamlı yaptım. Herkes mutlu oldu. 
  8. Umarım beğenirsiniz. Afiyet olsun.
NOT: Biftek katmayıp diğer malzemeyle de yapabilirsiniz. Yada istediğiniz başka malzemelerle tercih size kalmış.

2 yorum:

  1. Hahaha...Sen sırrını bize söyleme ama buraya yaz!!! Okudum öğrendim, pazar günü aynını yapıcam:))

    YanıtlaSil
  2. Valla hayır demem. Yapta yiyelim :))

    YanıtlaSil