Baharı yaşadığımız bu günlerin en güzel taraflarından birisi de enginarın kısa süreliğine de olsa hayatımıza girmesidir. Tıpkı bahar gibi o kadar çabuk merhaba diyip yine aynı hızla hayatımızdan uçup gider ki çoğumuzun mutfağına uğramaz bile. Oysa lezzeti bir yana vücudumuza faydalarını saymakla bitiremeyiz. Enginar, özellikle karaciğer ve kalp dostu güçlü bir antioksidandır. Düzenli olarak yenilmesinde fayda vardır. İşte bende enginar zamanı enginar yemeği yapılıp tarifi verilmez mi diye düşündüm. Elimden geldiğince zamanım yeterse bir kaç enginarlı tarif vermeye çalışacağım. İlki Enginar dolması. Genelde zeytinyağlısı yapıldığı için biraz değişik bir tarifle başlamak istedim. Kültür Bakanlığımızın Hünkar Beğendi isimli kitabını incelerken bu tarifi buldum. Kitapta Osmanlı saray mutfağından tarifler veriliyor. Benim kızlar çok beğendiler. Umarım sizlerde beğenirsiniz.
Enginar Dolması :
4 kişilik
Malzemeler :
- 8 adet enginar
- 300 gram kıyma
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 1 büyük soğan
- 1,5 yemek kaşığı salça
- 8-10 dal maydanoz
- 2 dal taze nane yada 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı(isteğe göre)
- yarım çay bardağı su
- tuz karabiber
- süs için 1 adet domates
Enginarlar yapraklarıyla alınmışsa yaprakları soyulur, içindeki etli çanak şeklindeki kısmın üstünde bulunan tüylü kısmın tepsi temizlenecek şekilde bir bıçak yardımıyla dikkatlice oyulur ve kararmamaları için hemen limonlu suya konulur. Limonlu su içinde alınmışsa iç malzeme hazırlanana kadar o şekilde muhafaza edilir. Çünkü çıkarır çıkarmaz kararmaya başlıyor.
Bir kapta pirinçler nişastası gidene kadar yıkanır. Kıyma eklenir. İncecik yemeklik doğranmış soğan ilave edilir. Salça, maydanoz, nane, sıvı yağ, su, tuz ve karabiber konulur. İyice karıştırılır.
Sonra limonlu suda bekleyen enginarlar iyice yıkanır. Üstlerini kapatacak şekilde etli malzemeyle doldurulur. Süslemek için domates halkası veya biber halkaları yerleştirilir. Sonra tencereye dizilir. Enginar çanaklarını kapatacak kadar su konulur.
Tercihe göre ufak parçalar halinde tereyağı eklenir ve kaynadıktan sonra ağır ateşte yaklaşık bir saat pişirilir. Arada bir kaşık yardımıyla suyundan alınarak enginarların üzerinde gezdirilir.
Yine arzu eden ocak yerine fırında da pişirebilir. Sadece kapaklı bir kapta pişirmeye özen göstermelisiniz. Yada üstünü hava almayacak şekilde alüminyum kağıt veya yanmaz kağıtla örtmelisiniz. Afiyet olsun.
Bir kapta pirinçler nişastası gidene kadar yıkanır. Kıyma eklenir. İncecik yemeklik doğranmış soğan ilave edilir. Salça, maydanoz, nane, sıvı yağ, su, tuz ve karabiber konulur. İyice karıştırılır.
Sonra limonlu suda bekleyen enginarlar iyice yıkanır. Üstlerini kapatacak şekilde etli malzemeyle doldurulur. Süslemek için domates halkası veya biber halkaları yerleştirilir. Sonra tencereye dizilir. Enginar çanaklarını kapatacak kadar su konulur.
Tercihe göre ufak parçalar halinde tereyağı eklenir ve kaynadıktan sonra ağır ateşte yaklaşık bir saat pişirilir. Arada bir kaşık yardımıyla suyundan alınarak enginarların üzerinde gezdirilir.
Yine arzu eden ocak yerine fırında da pişirebilir. Sadece kapaklı bir kapta pişirmeye özen göstermelisiniz. Yada üstünü hava almayacak şekilde alüminyum kağıt veya yanmaz kağıtla örtmelisiniz. Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder