Salı, Temmuz 10, 2012

BEŞAMEL SOSLU FIRIN MAKARNA


Beşamel soslu makarna, makarnanın en lezzetli ve görkemli hallerinden biridir. Aslında makarnanın her hali çok lezzetlidir. Soslu, sossuz, yağsız yada tereyağlı,  sebzeli, deniz ürünleri ile dopdolu hali ve spagettisi, burgusu, kepeklisi, ıspanaklısı, lazanyası ya say say bitmeyen çeşidi ve lezzeti ile hamur yemeklerinin baş tacıdır. En sevdiğim yemeklerdendir. Neredeyse her şeyle uyum sağlar. Her yemeğin yanına yakışır. Hatta salatası bile yapılır.
Evde kendimi güçlü kuvvetli hissettiğim zamanlarda kendim makarna yapmaya bayılırım. Güçlü hissettiğim zamanlar diyorum çünkü makarna hamuru gerçekten sert bir hamurdur ve onu açması biraz kuvvet ister. Hatta geçenlerde pasta malzemeleri satan bir dükkanda minik ve fiyatı da makul bir makarna kesme makinesi buldum ve aldım. İnşallah yakında denemelere başlayacağım. Gerçi manuel çalışan bir makine. Devamlı kolla çevirmek gerekiyor ama eminim yine de o sert hamuru açarken ki kadar yormuyordur. Neyse coştukça coştum en iyisi tarifime geçeyim yoksa şimdi gidip makarna yapacağım. Canım çekti.
BEŞAMEL SOSLU MAKARNA TARİFİ:
6-8 Kişilik
Malzemeler:
  •  Bir paket makarna
  • 3 yemek kaşığı margarin veya tereyağı
  • 3 yemek kaşığı un
  • 5 su bardağı ılık süt (1 lt)
  • 2 su bardağı kaşar rendesi 
  • Beyaz toz biber (isteğe bağlı)
  • Muskat cevizi rendesi (isteğe bağlı)
  • tuz
Derin bir tencereye bolca su koyup içine de tahmini 2 yemek kaşığı tuz atıp ocağa koyun. Kaynamaya başlayınca makarnayı içine atın ve yaklaşık 12- 13 dk. pişirin. Bu sürede makarna dişe değecek kadar yani çok pişmemiş hafif sert hale gelecektir. Sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
Makarna pişerken başka bir tencereye margarini koyun eriyince unu katın ve ağır ateşte unun renginin değişmemesine dikkat ederek 5 dk kavurun. Sonra ılık sütü yavaş yavaş katın ve bir çırpma teli yardımıyla pürüzsüz bir muhallebi kıvamında sos elde edene kadar ağır ateşte karıştırmaya devam edin. Eğer yine de pütürleşirse önemli değil. O zamanda bir blendir yardımıyla pürüzsüz hale getirebilirsiniz.
Sosumuzu dibinin tutmaması  için hafif koyu bir kıvam alana kadar yani yaklaşık 10-15 dk devamlı yada sık aralıklarla karıştırın. En son tuzunu, beyaz toz biberi ve muskat cevizi rendesi ve yarım su bardağı kaşar rendesi katın ve karıştırdıktan sonra ateşi kapatın.
Bir fırın kabına makarnayı dökün üstüne de beşamel sosun yarısını dökün ve iyice karıştırın.Makarnanın her yerine nüfus etsin  Sonra üstünü bir kaşık yada spatula yardımıyla yayarak düzeltin kalan beşamel sosu da üstüne dökün onunda her yeri kaplamasını sağlayın. En üstünü de kalan kaşar rendesi ile döşeyin. Ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üstü nar gibi olana kadar pişirin.
Servis etmeden önce 10 dk dinlendirin. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder