Pazar, Eylül 02, 2012

MANTI


Mantıyı sevmeyen var mı? Bu soruma, belki çok az kişi sevmiyorum diyebilir. Genellikle herkesin çok sevdiği lezzetli bir hamurişidir.
Mantı denilince aklımıza ilk gelen Kayseri mantısıdır. Minicik yapılır. Hatta bir kaşığa 40 tane sığmalı denecek kadar minik yapılan ama lezzetinden de ödün vermeyen bir mantıdır. Aslında adını sabır mantısı diyerek değiştirmek daha mantıklı geliyor. Pek bana göre değil. Eğer Kayseri'li olsaydım sırf bu yüzden evde kalabilirdim.
Çünkü yanlış bilmiyorsam, eskiden Kayseri'de bekar kızlara mantı yaptırıp bir kaşığa 40 tane sığdırmaları istenilirmiş. Eğer beceremezlerse yetenekli ve sabırlı olmadıkları düşünülürmüş.
Neyse, aslında her yöremizde yapılan mantının temeli aynıdır; kıyma, soğan ve baharattan  oluşan iç malzemenin, hamur içine yerleştirilerek haşlanması ve üzerine dökülen yoğurt, tereyağı, salça ve baharat gibi malzemelerle tatlandırılması.
Diğer bir çok ilimizde de mantı yapılıyor. Bazılarında yine şekil aynı, bazılarında ise üçgen şeklinde ya da ebat olarak daha büyük oluyor.
Ama sonuçta amaç aynı , lezzet aynı. Şekli veya ebatı değişse bile hepsi bizim severek yediğimiz mantı sonuçta. Ben aslında biraz büyük yapılan mantıyı severim. Bence içindeki eti ve soğanı hissetmek lazım. Çok küçük olunca pek hoşuma gitmiyor.
Şimdi elimden geldiğince görseli ve lezzeti güzel bir mantı yapmak istedim. Tadanlar beğendi ve bloğuma koyabileceğime onay verdiler. Tarifi açıklarken mutfağa çok yabancı takipçilerimin de olacağını düşünerek uzun uzadıya anlattım. Umarım sizlerde beğenirsiniz.
MANTI TARİFİ:
4 Kişilik
MALZEMELER:
HAMURU İÇİN:
  • 12 tepeleme yemek kaşığı un
  • 16 yemek kaşığı su
  • 1 çay kaşığı tuz
İÇİ İÇİN:
  • 100 gr. dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
ÜZERİ İÇİN:
  • 6 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  1. Mantıya hamurunu yaparak başlayalım. 
  2. Derin bir kaba unu koyun, ortasını çukur yapın ve tuz ile suyu ilave edip yavaş yavaş karıştırarak hamur  haline getirin. 
  3. İyice yoğurarak kulak memesi kıvamında yada biraz daha sert bir hamur elde edin. Üzerine nemli bir bez örterek dinlenmeye bırakın. Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlayın. 
  4. Soğanı ve maydanozu incecik kıyın. Özellikle soğanı iyice küçültün. 
  5. Kıymaya, soğanı, maydanozu, karabiber ve tuzu katın. İyice karıştırarak yada biraz yoğurarak  birbirine yapışık kıvamlı bir iç elde edin.
  6.  İçi hazırlarken dinlenen hamuru açabilecek geniş bir yeriniz varsa tek parça olarak yufka şeklinde açın. Yer sorununuz varsa ikiye bölün daha küçük bir yufka olarak açın. 
  7. Hamuru açacağınız mermere hamurun yapışmasını önlemek için biraz un serpin ve hamuru açmaya başlayın. Arada hamuru da unlayın ki merdaneye yapışmasın. Hamur çok ince olmamalı.  Yani yufkadan birazcık kalın olmalı ki haşlarken erimesin. 
  8. Açtığınız hamuru önce 1,5-2 cm. kalınlığında uzun şeritler halinde kesin. Sonra kare olacak şekilde enine de kesiniz. 
  9. Ortasına iç malzemeden koyup, karşılıklı kenarlarını birbirine yapıştırın. Yapıştırma işlemini yaparken elinizin kuru olmasına ve hamurun uçlarına iç malzemeden gelmemesine dikkat edin ki yapıştırmanız zorlaşmasın.
  10. Tüm hamuru bu şekilde yaparak bitirin. Hazırladığınız mantıları bolca unladığınız bir tepsiye yerleştirerek  birbirine yapışmalarını önleyin.
  11.  Bir tencereye 2 yemek kaşığı tuz koyunuz. Kaynayınca mantıları dikkatlice yada tepsiyi kendinizden diğer tarafa çevirerek tencereye boşaltın. Çünkü birden döktüğünüzde kaynar suyun sıçrayıp yakma tehlikesi var. 
  12. Mantılar pişip suyun yüzüne çıkmaya başlayınca bir süzgeçle süzerek servis tabağına alın. 
  13. Bir derin kaba yoğurdu ve ezilmiş sarımsağı katın  Krema kıvamına gelene kadar karıştırın. 
  14. Ilık mantının üzerine yayın. 
  15. Sos tenceresinde tereyağını eritin, domates salçası ve kırmızı biberi katıp güzel bir sos hazırlayın.
  16. Yoğurdun üzerine gezdirin. 
  17. En üstüne ise kuru nane serpin. 
  18. Afiyet olsun.
NOT:  Mantıyı isterseniz dahada küçültebilirsiniz. O sizin zevkinize ve sabrınıza kalmış. Mantıyı hafif sulu yemekten hoşlanıyorsanız haşlama suyundan biraz katabilirsiniz. Bir önerimde mantı hamuru çok sıcakken yoğurdu koymamanız. Çünkü yoğurt sıcakla birleşince ekşiyor. Hamurun birazcık ılık olmasına mutlaka dikkat edin. Yoğurda isterseniz bir çimdik tuz katıp biraz daha lezzet katabilirsiniz.  Ve yine isterseniz salça katmayıp sadece kırmızı biberli yağ gezdirebilirsiniz. Bazı yerlerde naneyle birlikte sumakta katılıyor. Dediğim gibi herşey sizin damak zevkinize bağlı. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder