Sayfalar

30 Ekim 2012 Salı

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI


Bugün sizlerle zeytinyağlı yaprak sarması tarifini paylaşacağım. Ama bildiğiniz kuş üzümlü, çam fıstıklı yaprak sarmasını değil de, sarımsaklı, salçalı, bol naneli, baharatlı yöresel yaprak sarmasını tarif edeceğim. Daha sararken çiğ olmasını umursamadan yiyeceğimiz kadar lezzetli bir sarma. İşte tarifi.
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMASI:
120-130 Adet
Malzemeler:
  • 500 gr. üzüm yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 demet maydanoz
  • 1 tepeleme yemek kaşığı nane
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1  limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Üstü için:
  • 2 su bardağı su
  • 1/2 limon suyu ve 4 yemek kaşığı zeytinyağı karışımı( sos isteğe bağlı)
Üzüm yapraklarınız salamura ise bol suda bekletip bir kaç defa yıkayarak tuzunun gitmesini sağlayın. Yaprakların saplarını koparın. Parçalanmış olanlarını ayırın.
Kuru soğanları incecik doğrayın. Maydanozu dallarından ayıklayıp, yapraklarını incecik doğrayın. Pirinci yabancı maddelerden ayıklayıp, bir iki kere yıkayın.
Derin bir kaba pirinci koyun. Doğradığınız soğanı, maydanozu, zeytinyağı ve naneyi yani tüm malzemeyi katın. İyice karıştırın. Sarmaları, yandaki resimde gösterildiği gibi pürüzlü ve damarlı kısmı içte kalacak şekilde sarın.
Aslında içine konacak malzemenin miktarı isteğinize göre değişir ama incecik olmasını isterseniz 1 tatlı kaşığı koymanız yeterlidir.
Tencerenin dibine parçalanmış yaprakları ve saplarını yayın. Sonra sardığınız yaprakları yan yana birbirine bitişik şekilde döşeyin. Bitene kadar devam edin. Suyunu ekleyin. En son  pişerken sarmaların şişmesini önlemek ve açılmalarını engellemek için, bir küçük kapak veya düz bir tabağı hafif bastırarak basınç uygulayın. Tabağı içinde bırakıp, tencerenin kapağını da kapatın.
Kaynamaya başlayınca ocağı kısın. Yaklaşık 30-40 dakika pişirin. Suyunu çok çabuk çekebilir arada suyunu kontrol edin. Çıtırtı sesi geliyorsa yarım su bardağı sıcak su ilave edin. 25. dakikadan sonra pişip, pişmediğini anlamak için kontrol edin. Pirinç yumuşamışsa pişmiş demektir. Hafif ılınınca limon suyu ve zeytinyağını karıştırarak oluşturduğunuz sosu tenceredeki sarmaların üstüne gezdirin. Dinlenmeye bırakın.
NOT: Salamura yaprak çok tuzlu olur. Gerçekten çok iyi yıkamanız gerekir. Yoksa iç malzemesine tuz kattığınız için çok tuzlu olacaktır. İyice yıkadığınızdan emin olun yoksa tuzu biraz azaltın. Tuzlu olmasındansa az tuzlu olması daha iyidir. Tuzunun az olduğunu fark ederseniz zeytinyağlı, limonlu sosa birazcık tuz ekleyerek tatlandırabilirsiniz.
Bu sarmaya nar ekşisi de katılıyor. Seviyorsanız iç malzemeye 1 tatlı kaşığı katabilirsiniz. O zaman 1 limonun suyu yerine yarım limon suyu katın. Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Bugün denedim, çok güzel oldu :) Ellerinize, emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...