Cuma, Kasım 02, 2012

PATLICANLI VE PİRİNÇLİ KÖFTE


Köfteyi çoluk çocuk herkes sever. Herkesin damak tadına hitap eden bir köfte mutlaka vardır.
Hamburger köfte, İzmir köfte, kuru köfte, içli köfte, İnegöl köfte, Tekirdağ köfte, dalyan köfte,   kadın     budu   köfte saymakla bitmeyecek sayıda köfte çeşidi var. 
Hepsinin tadı da birbirinden farklı, birbirinden lezzetli. Özellikle çocuklar köfteyi çok severler. Bence, köftenin bir büyük yararı da içine envai çeşit malzeme katılabildiğinden çok besleyici olmasıdır.
Mesela çocuğunuza yediremediğiniz bazı yiyecekleri köfteyle büyük bir rahatlıkla yedirebilirsiniz. Örneğin birazdan size tarifini vereceğim köftede patlıcan var. Hiç fark edilmiyor ve rahatlıkla yediriyorsunuz. 
Değişik bir köfte. Kadın budu köfteye benziyor. Merak edip denerseniz umarım beğenirsiniz. 
Ben evdekilerden tam puan aldım . O yüzden de hemen yayınlamak istedim. Sevgilerle.
PATLICANLI, PİRİNÇLİ KÖFTE:
5 Kişilik 
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 adet patlıcan
  • 1/2 kg kıyma
  • 100 gram dolmalık fıstık(çam fıstığı)
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 kaşık tereyağı veya margarin
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
Bulamak için:
  • 2 yumurta
  • 1-1.5  su bardağı galeta unu
Kızartmak için:
  • Sıvı yağ
Pirinçleri ayıklayıp bir iki kere yıkayın ve 3 su bardağı su  ile pişirin. Soğumaya bırakın.
Patlıcanları  yıkayın, bir kaç yerinden bıçakla delin ve ister fırın ızgarasında, ister ocakta ister közleme kabında közleyin. Soğumaya bırakın.
Kuru soğanları yemeklik olacak şekilde doğrayın. Havuçları rendeleyin.
Maydanoz yapraklarını saplarından ayıklayıp, bolca yıkayın ve incecik doğrayın.
Bir kaba köfteleri bulayacağınız yumurtaları kırın içine 2-3  yemek kaşığı su ilave edin ve iyice çırpın.
Başka bir kaba da galeta ununu döküp hazırlayın.
Bir tencereye tereyağını koyun, eriyince soğanları katın. Kavurun. Fıstığı ilave edin biraz daha kavurun. Rendelediğiniz havucu, kıymanın yarısını ve tuzla karabiberi katın. Bir kaç kez karıştırıp ocağı kapatın.
Közlediğiniz patlıcanların kabuklarını soyun. Çok küçük parçalar halinde rastgele doğrayın.
Pişen ve el yakmayacak hale gelen pirinçleri geniş bir yoğurma kabına alın.
Kıymanın diğer yarısını katın. Unu, salçayı,  kıyılmış maydanozu ilave edin.
Yumurtayı ekleyin. Bir iki kere yoğurduktan sonra, pişirdiğiniz malzemeyi ve patlıcanı ekleyin. Yoğun ve yapışık hal alana kadar yoğurun.
Tahmini avuç ayası büyüklüğünde  köfteler hazırlayın.
Tavaya kızartmak için sıvı yağ koyun. Köfteleri önce galeta ununa sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartın. Patates kızartması, pilav ve salata ile servis yapın.
NOT: Bol yağda kızartmayı sevmeyenlerdenseniz daha az yağda da kızartabilirsiniz. Ağır ateşte biraz daha uzun süre pişirmeniz gerekecektir. 
Ayrıca ben bir kısım köfteyi daha da yağsız olması açısından kızlarım için fırında pişirdim. Bir kısmını da köfte şekli vermeden, fırın kabına yayarak pişirdim. Hepsi çok güzel oldu. 
Ama favorim az yağda tavada pişirmek oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder