Çarşamba, Aralık 26, 2012

KARNABAHAR GRATEN

Kişniş otu, Karnabahar yemekleri, Karnıbahar,karnıbaharlı yemekler, Fırın yemekleri, Sebze Yemekleri

Karnabahar, bir çok yararları olan bir kış sebzesi olmasına rağmen özellikle çocuklar tarafından pek sevildiği söylenemez. Aslında ben de pişirirken etrafa yayılan ağır kokusunu sevmediğim için her yaptığımda söylenir dururum. Bugün haşlarken suyun içine yarım çay bardağı süt kattım. Sanki koku biraz hafifledi gibi oldu. Gerçi çok lezzetli bir tarifini yaptığım için inanın kokusuna da değerdi. Kızlarım küçükken, faydalı bir besin diye bide kocam seviyor diye yemeğini yapardım. Kocam afiyetle yerdi. Ben ve kızlar zorla bir kaşık alırdık. Derken hem kızlara hem de kendime sevdirmenin yöntemini buldum. O günden beri karnabahar deyince ilk akla gelen beşamel soslu ve kaşarlı olarak fırında yapma yöntemidir, Yani karnabahar graten. Zamanla diğer yemekleri de sevildi ama favori olan hala karnabahar gratendir. Ha bu arada gratenin anlamı: çiğ veya pişmiş malzemeyi kaşar veya parmesan gibi peynirlerle yada beşamel sos ve peynirle kaplayarak fırında pişirme yöntemidir. Üstü kıtır kıtır içi ise yumuşacık ve çok lezzetli bir yemek elde edersiniz. İşte tarifimiz.
KARNABAHAR GRATEN:
4-5 Kişilik
Malzemeler;
  • Karnabahar (1 kg)
  • 3 yemek kaşığı tereyağı 
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

  1. Karnabaharın küçük tomurcuk şeklindeki çiçeklerini bıçak yardımıyla kesip çıkarın. 
  2. Yıkadıktan sonra bir tencereye koyup üstlerini kapatacak kadar sıcak su ekleyin. 
  3. Tuzun 1 tatlı kaşığını da katıp, kaynamaya başlayınca 10 dakika kadar haşlayın. 
  4. Süzgeçle süzün ve yağlanmış fırın kabına dizin. 
  5. Bıçak yardımıyla rastgele darbelerle büyük parçaları biraz daha küçültün. 
  6. Fırını 180 dereceye ayarlayın. 
  7. Bir tencereye yağı koyun. 
  8. Eriyince unu ekleyip kavurun. Topaklaşmaması için devamlı karıştırırarak sütü ilave edin. 5-6 dakika yine karıştırmaya devam ederek pişirin. 
  9. Ateşi kapatmadan önce kaşarın 1/3 nü, kalan 1 tatlı kaşığı tuzu ve karabiberi katın. 
  10. Karnabaharların üstüne dökün. Her yerini kaplayacak şekilde yayın. 
  11. Kalan kaşar rendesini beşamel sosun üstüne yayın. 
  12. Önceden ısıttığınız fırına yerleştirin. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Afiyet olsun.

NOT: Karnabaharı haşladığınızda suyunun iyice süzülmesi çok önemli. Yoksa yemeğiniz sulu olabilir. Karabiberi yarım çay kaşığı olarak azaltabilirsiniz. Benim kabım 29-29 cm. kare borcamdı. Sizde bu ölçülerde veya yakın ebatlarda seçebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

4 yorum:

  1. karnıbahar grateni denedim çok beğendim. Ellerinize sağlık, sitenizi çok beğeniyorum. Böyle bir siteyi kurup değişik tatları bize sunduğun için size çok teşekkür ederim. N.Göğebakan

    YanıtlaSil
  2. Nilüş'üm beğendiğine çok sevindim. Ben kızlarıma karnabaharı bu tarifle sevdirdim. Şimdi ne zaman yapsam evden oleyy sesleri yükseliyor.

    YanıtlaSil
  3. Biz de sadece graten şeklinde yiyebiliyoruz karnabaharı. Çok lezzetli oluyor gerçekten. Bu arada görsele bayıldım, beşamel soslu yemek fotoğrafı çekerken hep sıkıntı çekiyorum bulamaç gibi gözüküyor, üstten çekmek çok akıllıca olmuş :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de bazı yemeklerin fotoğrafları ne kadar uğraşsam da güzel olmuyor. Tarifin doğruluğu kadar fotoğrafın albenisi de güzel olmalı ki dikkat çekmeli. Ne kadar çok güzel ve lezzetli desem de fotoğraf bunu yansıtmıyorsa inandırıcılığı ve ilgi çekmesi imkansızlaşıyor.
      Şu anki fotoğraf makinem ile çok fazla seçeneğim yok maalesef
      . O yüzden çoğu zaman üstten çekiyorum. Kurtarıcı oluyor. Beğendiğinize sevindim. :)) Sevgiler

      Sil