Sayfalar

28 Şubat 2013 Perşembe

ETLİ KARIŞIK DOLMA

Etli dolma için diyebileceğim pek bir şey yok. Klasik bir yemek. Herkesin, her yemek yapma sevdalısı kişinin bilmesi gereken bir yemek. O yüzden klasik yemekler kategorisinde yerini almış oldu. Ben domates, kabak, dolmalık biber ve patlıcanla yaptım. Ama siz isterseniz orta boy patatesi oyarak onu da ekleyebilirsiniz. Hatta kenarlarına yaprak sarıp onu da ekleyebilirsiniz. Salçalık kırmızı biber var. O da olabilir. Hepsi çok lezzetli olacaktır. İşte tarifi:
ETLİ KARIŞIK DOLMA:
4-6 Kişilik
Malzemeler:

  • 8 adet orta boy dolma biber
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet domates(birisi süs için)
  • 300 gram kıyma
  • 5 tepeleme yemek kaşığı pirinç
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 10 dal kadar maydanoz yaprağı
  • 1 adet kuru soğan
  • 2,5 - 3 su bardağı su
Dolmalık biberlerin kapaklarını kesip içini temizleyin. Patlıcanları ikiye bölüp bir oyucu veya çay kaşığı yardımıyla iç kısımlarını oyun. Hemen tuzlayıp kararmamaları için tuzlu suda bekletin. Kabakların kabuklarını sıyırıp onları da patlıcanlar gibi oyun. Domateslerden bir tanesinin etli kenar kısımlarını dolmaların üstüne süs yapmak için küçük parçalara bölün. Diğer 2 domatesin üst kısmını bir kapak şeklinde kesin. İçinin yumuşak kısmını oyun. Üçünden çıkan yumuşak iç malzemeleri rendeleyin. Maydanoz yapraklarını bol suda yıkayıp incecik kıyın. Kuru soğanı yemeklik olacak şekilde küçücük doğrayın. Bir kaba ayıklayıp yıkadığınız pirinçleri koyun. Kıymayı ilave edin. Kuru soğanı, 1 yemek kaşığı salçayı, 1 tatlı kaşığı tuzu, maydanozu, domates rendesini, sıvı yağı ve karabiberi katın. İyice karıştırın. Sonra çok sıkı olmayacak şekilde üzerinde bir parmak boşluk bırakacak şekilde sebzeleri doldurun. Domates parçalarıyla üstlerini kapatın. Bir tencereye yan yana mümkünse devrilmeyecek şekilde dizin. Yada yatay koyacaksanız içlerinin boşalmayacağı şekilde birbirlerine yapışık dizin. Kalan 1 yemek kaşığı salça ve 1 tatlı kaşığı tuzu suyla karıştırın. Bir kaşık yardımıyla dolmaların üzerinden gezdirerek dökün. kaynamaya çıkınca ateşi kısarak yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Biraz dinlendirdikten sonra servis yapın. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...