Karnabahar; Turpgillerden, yaprakları koyu yeşil olup, lahanaya benzeyen, ana gövdesi ise çiçeksi etli bir sebzedir. Lahanaya benzer çünkü lahananın çiçek saplarının kısalıp, etlenmesiyle lahanadan türemiştir.
Doğu Akdeniz Bölgesi bitkisidir. İlk kez İngiltere ve Fransa'da ortaya çıktığı sanılıyor. Ülkemizde kış bitkisi olarak bilinse de yazın yetiştirilen türleri de vardır.Fosfor deposudur. B1, B2, B3, Kalsiyum, A, C, Potasyum, Fosfat ve Demir bakımından zengindir.
Haftada bir kaç kere tüketilmesi faydalıdır.
En makbul olanı başı yani çiçekleri sık olanıdır.
100 gr. karnabaharın içerdiği besin değerleri şöyledir: 27 kalori; 2,7 gr. protein; 5,2 gr. karbonhidrat; 0,2 gr. yağ; l gr. lif: 56 mgr. fosfor; 0 kolesterol; 21 mgr. kalsiyum; 295 mgr. potasyum: 60 IU A vitamini; 0.7 mgr. demir: 0,09 mgr. B1 vitamini; 0,08 mgr. B2 vitamini; 0,6 mgr. B3 vitamini ve 55 mgr. C vitamini.
Yararları:
- Sinirleri kuvvetlendirir.
- Zihin yorgunluğuna iyi gelir.
- İdrar söktürür.
- Tansiyonu dengeler.
- Dalak hastalıklarına iyi gelir.
- Cinsel gücü arttırır.
- Kalp hastalıklarına iyileşmesine yardımcı olur.
- Şeker hastalığına iyi gelir.
- Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
- Romatizmaya iyi gelir.
- Kolesterolü düşürür.
- Özellikle mide ve kalın bağırsak kanserlerine etkilidir.
- Kansızlığa da iyi gelir.
Karnabahar vücudun iyot emilimini azalttığı için, sık karnabahar tüketenlerin, iyotlu tuz kullanmaları iyi olur.
Bunlar en bilindik yararları ve dikkat edilmesi gereken hususlar. Araştırmalarıma devam edeceğim ve yeni bilgiler buldukça ekleyerek sizinle paylaşacağım.
Bunlar en bilindik yararları ve dikkat edilmesi gereken hususlar. Araştırmalarıma devam edeceğim ve yeni bilgiler buldukça ekleyerek sizinle paylaşacağım.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder