Sayfalar

19 Nisan 2013 Cuma

KISIR


Kısırı her gün yesem yine de doymayacak kadar çok seviyorum. Bazen sadece kendime yetecek kadarını yapıyor, sonrada afiyetle yiyorum. Tek başına bir öğün yemeği olacak kadar besleyici ve yararlı malzemelerden oluşan kısır, bence çay saatlerinin vazgeçilmez tadı.
Bir kaç değişik yapılışı var. Benim yaptığım gibi, bulguru ıslatıp şişirerek malzemelerle karıştırmak. ya da çiğ köfte yapar gibi hafif hafif ıslatıp yoğurarak bulguru şişirip sonra malzemeleri katmak. Malzemeler ise isteğe göre biraz değişiklik gösterebiliyor. Salatalık, dereotu, kişniş, domates, kuru soğan, yeşil soğan, sivri biber ve salça gibi zengin malzemeler katılabildiği  gibi temel malzemeler olan salça, domates, yeşil soğan ve maydanozla da yapılabiliyor. Malzemeler damak zevkinize kalmış. Nasıl yaparsanız yapın. Harika bir kısır oluyor.
KISIR
4 kişilik
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 3 adet domates
  • 1 demet maydanoz
  • 2-3 tutam dereotu (isteğe bağlı)
  • 1 limonun suyu
  • 3 adet orta boy salatalık
  • 4-5 acı veya tatlı sivri biber
  • 5-6 adet yeşil soğan
  • 1-2 dal taze nane 
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça (domates- biber salçası karıştırabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi (isteğe bağlı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Marul veya kıvırcık (servis için, isteğe bağlı)
İnce bulgurun üstüne kaynar suyu dökün. Karıştırın ve üstünü örterek 10-15 dakika kadar demlenmeye bırakın.
O sırada domateslerin kabuğunu soyup, küçük parçalar halinde doğrayın. Salatalıkların da kabuğunu soyup aynı ebatta doğrayın.
Dereotu, maydanoz ve naneyi bolca yıkayıp süzdükten ve kuruladıktan sonra saplarından temizleyip incecik kıyın. Sivri biberleri de küçük doğrayın.
Yeşil soğanların dış soluk, pörsümüş dallarını ayıkladıktan sonra iyice yıkayıp, suyunu süzüp kuruladıktan sonra incecik kıyın. Kuru soğanı incecik, minik parçalar halinde doğrayın.
Tavaya zeytinyağının yarısını koyun ve ısınınca kuru soğanı ekleyip sararıncaya kadar kavurun. Salçayı ilave edin. Salça eriyinceye kadar karıştırın. Ocaktan alın ve demlenip şişen bulgura ekleyin. Karıştırın ve soğuyunca  kadar üstünü örtüp biraz daha demlendirin.
Limonu sıkın.   Soğuyan bulgura katın ve elinizle 1-2 dakika yoğurun. Hazırladığınız baharatları  katın. Karıştırın.
En son çiğ malzemelerin hepsini, tuzu ve zeytinyağının kalanını katın. Ezmemeye dikkat ederek bir kaç kere karıştırın. İster marul ve kıvırcık yaprakları ile isterseniz sade olarak servis edin.
NOT: Yeşilliklerin yıkandıktan sonra iyice kurulanmasına dikkat edin. Özellikle yeşil soğan çok su çekebiliyor. Islak kalırlarsa kısırın nem dengesi bozulabilir ve yumuşak sulu bir kısır olabilir. Domateslerde de durum aynı. Çok yumuşak olmamalarına dikkat edin. Kısırın içinde eriyip gidebilir. 
Baharatlar, limon ve nar ekşisini damak zevkinize göre koyun. İsterseniz önce yarısını koyup, tattıktan sonra ekleme yapabilirsiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...