Cuma, Temmuz 26, 2013

BÖRÜLCE SALATASI


Zeytinyağlı yemekleri ve salataları çok seviyorum. Hatta öyle ki ana yemekten bile çok seviyorum. O yüzden elimde olmadan bu tür tarifleri daha çok vereceğim kesin. Yazın o kadar çok sebze çeşitliliği var ki, mümkün olduğunca fazla yaparak bu sağlıklı yiyeceklerden yararlanmak istiyorum. İşte şimdi sırada beğenerek yaptığım Börülce Salatasının tarifi var. Keyifle yiyeceğiniz, ekmeği suyuna bandırıp ne kadar lezzetli olduğunu söyleyeceğiniz bir salata. Yine aynı sözleri yazacağım. En azından bir kere deneyin ve ne kadar haklı olduğumu görün. Şimdi iftar menüsünü veriyorum. Fesleğenli patates çorbası, Kuzu pirzola ve Bulgur pilavı, Börülce Salatası.
BÖRÜLCE SALATASI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 1/2 kg. börülce
  • 2 diş sarımsak
  • 1/2 limonun suyu
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı sirke
  • 3 adet orta boy domates
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz
Börülcelerin uçlarını temizleyin. Sert olanların tanelerini çıkarıp, yeşil kısımlarını atın. Kılçıklı olanların kılçıklarını temizleyin. İyice yıkayın. 2 ye 3'e bölün. Tencereye koyun ve üstünü 2 parmak geçecek kadar su ekleyin 1 tatlı kaşığı tuz katın. Kaynamaya çıkınca ocağı kısın. Yaklaşık 8-10 dakika haşlayın. Yumuşayınca börülceleri süzerek soğuk suya aktarın. Bir iki karıştırıp iyice süzün.
Domatesleri rendeleyin. Sos tenceresine 1 yemek kaşığı zeytinyağını koyun. Rende domateslerin yarısını ve sarımsakları da ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika pişirin. Ocağı kapatın. Soğuyunca, limon suyunu ve sirkeyi, kalan domates rendesini ve zeytinyağını, tuzu ekleyin. Börülcelerin üzerine dökün.
Lezzetlerin karışması için bir iki kere karıştırın. Servis tabağına alın.
NOT: Börülceler taze olduğu için pişme süresi çok çabuk  olabilir. Genel olarak 8 dakika ama siz arada pişip pişmediğini kontrol edin ki çok pişip ezilecek hale gelmesin. Piştikten sonra süzüp soğuk yada buzlu suya aktarmak şok ederek renginin yeşil kalmasını sağlamak içindir. Limonu çok seviyorsanız bu salata 1 limonun suyunu da kaldırabiliyor. Limonu çoğaltabilirsiniz. Ancak, tüm malzemeleri kattıktan 5-6 dakika sonra tadına bakıp, limon miktarı için karar verin. Çünkü salata iyice soğuyup, börülcelerin sosu içine çekip tadını bulması için biraz zaman tanımak gerekiyor. Her türlü çok lezzetli ve sağlıklı bir salata. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder