Sayfalar

16 Temmuz 2013 Salı

DOMATESLİ YOĞURT ÇORBASI

Evdeki bir kaç kaşık kalan yoğurdu değerlendirmek istedim. Aklıma bu tarif geldi. İçimi ferahlatıcı hafif bir çorba ortaya çıktı. Yapımı çok basit, malzemesi az ama lezzeti tam tersine çok zengin bir tarif. Yapmanızı öneriyorum. Bugün vereceğim iftar menüm, Domatesli Yoğurt Çorbası,  Kabak Beğendili Kuzu İncik, Kayısı Kompostosu, Salata.

DOMATESLİ YOĞURT ÇORBASI
4-6 kişilik
Malzemeler:
  • 2 adet orta boy domates
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet çarliston biber
  • 2,5 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 5 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 5 su bardağı sıcak su ( 1 lt)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
Yoğurdu iyice karıştırıp krema kıvamına getirin. Kuru soğanı kabuklarını soyduktan sonra mümkün olduğunca  küçücük doğrayın.
Biberleri de ayıkladıktan sonra küçücük doğrayın. Domatesleri rendeleyin.
Tencereye yağları koyun. Isıtın. Soğanı ve biberi katın. Hafif sararıncaya kadar kavurun. Domates rendesini katın. Biraz daha kavurun. Unu serpin. 2 dakika kadar kavurun. Sıcak suyu katın ve sürekli karıştırın. Topaklanmalar olursa ezerek ve iyice karıştırarak yada varsa el blendırı ile  pürüzsüz hale getirin.
Yoğurdun içine çorba suyundan bir kaç kaşık koyarak ılıklaştırın ve yavaş yavaş çorbanın içine katın. Bu arada devamlı karıştırın ki yoğurt kesilmesin. Kaynayana kadar devamlı karıştırın ve kaynayınca ateşi kısın. Tuz ve karabiberi katıp tatlandırın. 6-7 dakika pişirin.
Bu arada sos tenceresine 1 yemek kaşığı sıvı yağ koyun. Isınınca naneyi katın. Ocağı kapatıp, çorbaya ekleyin. Servis yapın.
NOT: Burada dikkat edilmesi gereken iki nokta var. Birisi yoğurdun kesilmesi yani yoğurdun çürüyerek şeklinin bozulması tabi çorbanın da bozulması demektir. Eğer yoğurdu, çorba suyuyla ılıklaştırıp ve devamlı karıştırırken yavaş yavaş çorbaya katarsak bu sorun olmaz. 
Bir de un katıldıktan sonra suyu koyduğunuzda topaklanmalar olabiliyor. Onun içinde devamlı karıştırmak yada benim her zaman yaptığım gibi el blendırı ile 1 dakika karıştırmak yeterli oluyor. 
Yoğurt yerine süzme yoğurt katabilirsiniz ama yoğun olması nedeniyle bence 4 yemek kaşığı katmanız ve biraz çorba suyu ile sulandırdıktan sonra çorbaya katmanız çok iyi olur. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder