DOMATES SOSLU KÖZDE PATLICAN
4 Kişilik
Malzemeler:
- 4 orta boy patlıcan
- 3 orta boy domates
- 1-2 sarımsak
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı salça
- 3/2 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 adet limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Patlıcanları bir kaç yerinden bıçakla deldikten sonra varsa közleme tenceresinde yada fırında yada kızgın bir tavada yada ocağın üstünde her tarafı pişene kadar közleyin. Biraz soğuyunca kabuklarını soyun ve kararmamaları için önceden hazırladığınız limonlu suyun içinde bekletin.
Patlıcanlar közlenirken sarımsağı ezin. Domatesi rendeleyin.
Kuru soğanı çok küçük parçalar halinde doğrayın. Sos tenceresine sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyin. İyice yumuşayıp sararana kadar kavurun.
Sarımsağı ekleyin. Salçayı katın. Bir iki karıştırdıktan sonra domates rendesini katın. Tuzun 1 çay kaşığı ayırın. Diğerini katın. Karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip tatlandırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10-15 dakika ara sıra dibinin tutmaması için karıştırarak ve kontrol ederek pişirin.
Kuru soğanı çok küçük parçalar halinde doğrayın. Sos tenceresine sıvı yağı koyun. Isınınca soğanı ekleyin. İyice yumuşayıp sararana kadar kavurun.
Sarımsağı ekleyin. Salçayı katın. Bir iki karıştırdıktan sonra domates rendesini katın. Tuzun 1 çay kaşığı ayırın. Diğerini katın. Karabiber ve kırmızı pul biberi ekleyip tatlandırın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısıp 10-15 dakika ara sıra dibinin tutmaması için karıştırarak ve kontrol ederek pişirin.
Limonlu suda beklettiğiniz patlıcanları hafifçe sıkarak fazla suyunu aldıktan sonra bıçakla rast gele doğrayın. Kalan 1 çay kaşığı tuzla tatlandırın. Servis tabağına alıp, eşit miktarda yayın. Üstüne hazırladığınız sosu ekleyin. Ilık veya soğuk servis edin.
NOT: Özellikle belirteceğim pek bir şey yok. Sadece tuzunu ve baharatını kendinize göre ayarlayın diyeceğim. Limonu, patlıcanı beklettiğimiz su için kullandım ama siz isterseniz birazını ayırıp sosa ekleyebilir ve sosa mayhoş bir tat verebilirsiniz. Bir de sosu çok kaynatıp suyunun tamamıyla çekilmesine izin vermeyin. Eğer öğle bir şey olursa 2-3 yemek kaşığı su katın. Bir dakika kaynatın. Sosun sulu olması gerekiyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder