Sayfalar

17 Ağustos 2013 Cumartesi

İZMİR KÖFTE

Bu klasik yemeğin tarifini paylaşma zamanı çoktan gelmişti. Pratik bir yemek olması nedeniyle, hemde malzemeleri her zaman evde bulunan şeyler olması nedeniyle tarifini bilmemiz gerektiğini düşündüm. Eminim çoğunuz zaten biliyorsunuzdur ama yemek pişirmeye yeni başlayanlar için işte tarifi:

İZMİR KÖFTE:
4 Kişilik
Malzemeler:
  • Yarım kilo kıyma
  • 1 yumurta
  • 1 dilim bayat ekmek veya 1 tepeleme yemek kaşığı galeta unu
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet patates
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 4-5 adet yeşil biber
  • 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
  • Kızartmak için sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı su 
Yoğurma kabına kıymayı koyun. İçine yumurtayı kırın. Kuru soğanı rendeleyin. Bayat ekmeği iyice ufalayıp onu da kıymaya ekleyin. Karabiberin yarısını katın. Tuzun yarım tatlı  kaşığını katın. Köfteyi iyice yoğurun. En uzun yani orta parmağınızdan biraz daha uzun, kalınlığı ise 2 parmağınızın eni  kadar olan köfteler hazırlayın. Patateslerin kabuklarını soyun. Önce 2 ye bölün. Sonra her parçayı üçe bölerek elma dilim patatesler elde edin. Kararmaması için suda bekletin. Yeşil biberleri isterseniz uç kısımlarını keserek ayıklayın yada istediğiniz gibi koyun. 
Tavaya kızartma yağını koyup ısıtın. Kızgın yağda önce köfteleri kızartın. (Malzemeleri çok fazla kızartmayın 1-2 dakika yeterli olacaktır. Ben ilk kızarttığım köfteleri az daha yakıyordum.)
Devamında sudan çıkarıp iyice kuruladığınız patatesleri ve biberleri kızartınız. Kızarttığınız malzemeleri yuvarlak bir fırın kabına şekilli olarak dizin. Fırını 200 dereye ayarlayıp çalıştırın.
Domatesi rendeleyin. Sos kabına koyun. Salça ile karıştırıp suyu ekleyin. 1-2 dakika kaynatın. Kalan tuzu, karabiberi, pul biberi ekleyin. Yemeğin üstüne dökün.
Kabın üstünü varsa kapağı ile yoksa alüminyum folyo ile kapatın. Fırında 30 dakika pişirin. Pilav ile servis edin.
NOT: İzmir köftede temel kural malzemelerin uzun olması ve kızartılmış olmasıdır.  O yüzden bu kurala uyduğunuz sürece aslında ebatlarının biraz uzun veya kısa olmasının bir önemi yok. 
Sadece köftelerin kızartılınca ve pişince biraz küçüleceğini unutmayarak boylarını buna göre ayarlayın. 
Ve yine dediğim gibi tuz ve baharatlar sizin damak zevkinize kalmış. Ben standart veriyorum. Eğer köfte ve diğer malzemeleri sosla pişirmeyip  iyice kızartırsanız kuru köfte  olur. İkinci bir tarif olarak kullanabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder