KIZILCIK
Kızılcık, çalı şeklinde ve sarı çiçekleri olan, 5-6 metreye kadar büyüyen bir bitki. Şubat ve Mart aylarında sarı küçük çiçekler açar. Sonrasında bu çiçekler kırmızı eliptik ekşimsi meyvelere dönüşür.Bildiğim kadarıyla marmeladı, şerbeti, hoşafı ve birde tarhanası yapılır. Bu arada ağaç gövdesi ve dallarından baston ve sopa yapıldığı gibi yaprakları da boya yapımında kullanılır.
Faydaları:
- İçerdiği A ve C vitamini, İyot,, demir, kalsiyum, potasyum,fosfor, gümüş manganez düşünüldüğünde tam bir şifa kaynağıdır.
- Bağışıklık sistemini artırmaya yarar. Parlak kırmızı renginden de anlaşılacağı gibi
antioksidanözelliği olan bir meyvedir. - Portakalın iki katı oranında C vitamini içermektedir.
- Kızılcıkta bol miktarda karotinoid, melatonin ve flavanoid bulunmaktadır. Bu maddeler vücut direncimizi artırıp,hastalıklara, enfeksiyonlara, kanserlere ve alerjiye, kalp damar hastalıklarına, idrar yolları enfeksiyonlarına, yorgunluğa ve bir çok rahatsızlığa karşı savaşmamızı sağlar.
- Yine çiğden hazırlanan kızılcık suyunun veya kaynatılmasıyla hazırlanan şerbetinin şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir.
- Yine yanıklar için ağacının kabuğunun kaynatılması ile hazırlanan merhemin sürülmesinin iyi geldiği, yine yaralar içinde çiğden hazırlanan suyuyla yıkamanın iyi geldiği söylenmektedir.
- Ayrıca, ishale çok iyi gelmektedir. 2 yemek kaşığı taze veya kuru kızılcık meyvesini yarım su bardağı su ile 5 dakika kaynatın. 15 dakika demlendirip için. Yararını göreceksinizdir.
- Kızılcık, mideye, gaza , bağırsak yaralarına hatta ağız yaralarına iyi gelir. Çünkü antiseptik mikrop öldürücü etkisi vardır. Bu özelliği ile mesane ve böbrek iltihabını iyi etmeye ayrıca özellikle idrar yolları enfeksiyonu olan sistite çok iyi gelir. Gece görme sorunu yaşayanların sık tüketmesi önerilir.
- Yani son olarak söyleyebileceğim şey, sıcak havalarda yetişen ve market raflarında bulabileceğimiz bu şifa kaynağı meyveyi elimizden geldiğinde her gün yemeye özen gösterelim. Mutlaka bir yararını göreceksinizdir. Şerbetini yapabilir, hoşaf olarak içebilir yada marmelatını yapıp bolca tüketebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder