Sayfalar

19 Şubat 2014 Çarşamba

GLUTENSİZ MEYVELİ PASTA

Geçenlerde sevgili arkadaşım Gülhan çay içmeye gelmişti. Glutensiz besinler yediğini bildiğim için ona uygun bir kaç ikram hazırladım. Bunlardan bir tanesi şimdi tarifini vereceğim meyveli pasta idi. Sadece Gülhan değil hepimizin beğendiği hafif ve lezzetli bir pasta oldu. Ne zaman glutensiz unla hazırlanmış şeyler yesem, aklımdan bundan sonra tüm pasta tariflerimi bu unla yapmalıyım harika oluyor diye geçireceğim kadar güzel ve hafif oluyorlar. Deneyin eminim bu fikrime siz de katılacaksınız.
GLUTENSİZ MEYVELİ PASTA
8 kişilik
Malzemeler:
  • 12 silme yemek kaşığı toz şeker (150 gram)
  • 3 adet yumurta
  • 28 silme yemek kaşığı glutensiz un (150 gram)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4 yemek kaşığı sıcak su
Kreması için:
  • 6 silme yemek kaşığı toz şeker (75 gram)
  • 1,5 su bardağı süt (337,5 ml)
  • 3 silme yemek kaşığı pirinç unu (15 gram)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
Üzerine:
  • 1 paket tart jöle veya muzlu veya çilekli jöle
  • 2-3 adet muz
  • 400-500 gram çilek veya arzunuza göre değişik meyveler
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Şeker ve yumurtaları bir çırpma kabına alın.
Rengi açılıp köpük olana kadar çırpın. Sıcak suyu da ekleyin.
Mümkünse elediğiniz unu ve kabartma tozunu ekleyin ve 2-3 dakika kadar çırpın.
Yağladığınız kelepçeli fırın kabına dökün ve önceden ısıttığınız fırında 20 dakika pişirin.
Fırından çıkarın ve soğuyana kadar kalıptan çıkarmadan bekletin.
Bu arada bir tencereye toz şekeri, sütü ve pirinç ununu koyun. Kaynayana kadar, topaklaşmaması ve dibinin tutmaması için devamlı karıştırın. Kaynayınca 5 -6 dakika karıştırmaya devam ederek pişirin. Tereyağını ekleyin ve eriyene kadar karıştırın. Ocağı kapatıp, ılınmasını bekleyin.
Kek soğuyunca kalıbın içindeyken kremasını üstüne yayın.
Muzları ince dilim doğrayın. çilekleri boyuna ikiye bölün ve kremanın üstüne istediğiniz şekilde dizin.
Tart jöleyi üzerindeki tarife göre 2,5 çay bardağı su ve 2 silme yemek kaşığı şeker ile hazırlayın. Ilıyınca meyvelerin üzerine bolca sürün.
Pastanız hala kalıpta iken buzdolabında yarım saat veya 1 saat bekletin.
Kelepçeli kalıptan çıkarıp dilimleyerek servis edin.
NOT: Öncelikle kekin süresi fırından fırına bir kaç dakika fark edebilir. O yüzden 15. dakikadan sonra sık sık kontrol etmenizde fayda var. 1 kürdanı veya temiz ve kuru bir bıçağı ortasına batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Kuru çıkarsa pişmiştir.
Kekim piştiğinde kelepçeli kalıp içinde özellikle üst kısmı biraz çekmiş ve küçülmüştü. Bu da krema ve meyveleri yerleştirirken sorun yaratabileceği için soğuduğunda çıkardım. Alt taraf daha geniş pişmişti. Ters çevirip geniş ve büyük alt kısmını üste getirdim. Krema ve meyveler açık kısımlardan akmamış oldu. Sizde de böyle bir aksaklık olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder