Pazar, Şubat 16, 2014

MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER

Mutfakta sadece yemek yapmakla iş bitmiyor. Yaptığınız yemeğin veya tatlının ya da böreğin beğenilmesi için yapım aşamalarında dikkat etmeniz gereken şeyler olabiliyor. Bu önemli noktalar yemeğinizin lezzetini kat kat arttırabilir ve beğenilmesini garanti edebilir.
Yapım aşamasına dikkat etmekle de iş bitmiyor. Kullanacağınız malzemelerin. tarifinize azami tat vermesi için önemsemeniz gereken noktalar da var.
Hatta onları sunarken dikkat etmeniz gereken püf noktaları da var.
Satın alırken bile tazelikleri veya görünümleri ile ilgili bir kaç bilgiye sahip olmanız her şeyi değiştirebilir.
Aslında mutfakla ilgili sadece yemek yapımı ile değilde her konuda önemli püf noktaları var.
Eğer bunları biliyorsanız ve yaptığınız şeyleri, püf noktalarını uygulayarak yaparsanız her şey daha iyi , çok daha temiz, çok daha verimli ve çok daha lezzetli olacaktır.
İşte ben bu köşede, mutfakla ilgili her konuda bulabildiğim pratik bilgileri sizlerle paylaşacağım. O kadar çok püf noktası var ki tümünü şu anda yazamayacağım için, düzenli olarak sayfaya eklentiler yapacağım.
Sizlerden ricam ara sıra girerek paylaştığım yeni bilgilerden de haberdar olmanız.. İşte başlıyorum.

"MUTFAKTA PRATİK BİLGİLER VE PÜF NOKTALARI"


ARTAN SEBZELERİNİZİ ATMAYIN, minik poşetlere koyup dondurucuya atın. Daha sonra çorba, omlet gibi yemeklerde kullanabilirsiniz.
BALIK KIZARTIRKEN, un yerine nişastayı deneyin. Balıklarınız kıtır kıtır olacaktır.
BALIK TEMİZLEMEKTE ZORLANIYORSANIZ, temizlemeden evvel yarım saat dondurucuda bekletirseniz, sertleşeceği için temizleme işi kolaylaşacaktır.
BAYAT EKMEKLERİNİZİ, küçük parçalara bölün. Rondodan geçirin ve galeta unu hazırlayarak kullanın.
BİSKÜVİLERİNİZ, KURABİYELERİNİZ VEYA EKMEKLERİNİZ BAYATLADIYSA, bir yağlı kağıt içine veya kese kağıdına koyup kağıdın üstüne su serpin ve 10 dakikalığına fırında ısıtın.
BİSKÜVİLERİNİZ VE KURABİYELERİNİZ BAYATLAMASIN. Taze kalmaları için teneke kutuda saklayın. İçine bir miktar da pirinç koyun.
BUZDOLABINIZIN DAHA İYİ SOĞUTMASI İÇİNiçine biraz tuz koyun. Tuz nemini alacak ve daha soğuk ve kuru olacaktır.
CAMLARINIZ BOYA OLDUYSA, kaynar sirkeye batırılmış bezle boyayı silin.
CİĞER PİŞİRİRKEN SERTLEŞMEMESİ İÇİN, 3-4 dakikadan fazla kızartmayın veya pişirmeyin.
ÇAYINIZIN AROMALI VE DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN: Çayınızı sakladığınız kavanoza portakal veya limomn kabuğu koyabilirsiniz ya da bir kaç tane karanfil ve 1 tarçın kabuğu koyarak güzel bir aroma elde edebilirsiniz. Bir kaç değişik çayı da bir birine karıştırmak lezzetlendirebilir.
mutfakta pratik bilgiler, püf noktası, kişniş otu

ÇİÇEKLERİNİZİN VE BİTKİLERİNİZİN DAHA SAĞLIKLI OLMASI İÇİN,haşladığınız yumurtaların kireç ve  mineral deposu olan suyunu veya kırarak kullandığınız yumurtaların kabuklarını iyice parçaladıktan sonra saksıların içine dökmeniz yeterli olacaktır.

DOMATESİN KABUKLARININ KOLAY SOYULMASI İÇİN, domatesin üzerine bıçakla hafifçe bir artı işareti yapın ve 1 dakikalığına kaynar suya koyun. Kabuğunun artı işaretli yerden rahatlıkla kabardığını ve kolayca soyulduğunu göreceksiniz.
DONDURULMUŞ GIDALARINIZI ÇÖZERKEN DİKKATLİ OLUN. Donmuş gıdayı buzluktan sıcak bir ortama çıkararak çözdürmek sakıncalıdır. Bunun yerine buzdolabının rafında bekleterek ağır ama sağlıklı bir şekilde çözdürmelisiniz.
EKMEĞİNİZ TAZE İSE DİLİMLERKEN, zorlanıyorsanız, bıçağınızı kaynar suda biraz bekletin. Kurulayın ve ekmeği dilimleyin. Arada tekrar suya sokup aynı işlemi yapabilirsiniz.
ELİNİZİN SOĞAN KOKMAMASI İÇİN, soğanı soymadan önce elinize biraz sirke sürün.
ETİN PİŞİP PİŞMEDİĞİNİ ANLAMAK İÇİN,  bir çatalı ete batırın. Çıkan su pembe renkli ise pişmemiş demektir. Eğer koyu kahverengi renk veya renksiz su çıkıyorsa kıvamında pişmiş demektir.
FIRININIZ KÖTÜ KOKUYORSA, fırının ortasına yarısı sirke yarısı su dolu bir kap koyun. sonra fırını 5-6 dakika kadar ısıtın. İstenmeyen kokulardan eser kalmayacaktır.
KAHVENİZİN TAZE KALMASI İÇİN, cam kavanozda saklayın. İçine de 2 adet kesme şeker katmayı unutmayın. Kapağını da sıkıca kapatın.
KARNABAHARIN BEYAZ VE KOKUSUZ PİŞMESİ İÇİN, pişirme suyuna bir kaç kaşık süt ve küçük bir parça ekmek eklemeyi unutmayın.

KEKİNİZİ PİŞTİKTEN HEMEN SONRA SERVİS ETMEYİN.  Çünkü, fırından çıkar çıkmaz servis ederseniz hem keserken zorlanırsınız, hem içi hamur kalır hem de tadı acımsı olur. 1,5 -2 saat dinlendirin. Hatta mümkünse akşamdan yapıp, ertesi gün servis edin. Lezzetine doyamayacaksınız.


KRİSTAL EŞYALARINIZIN IŞIL IŞIL OLMASI İÇİN, yıkama suyuna deterjanla birlikte yarım su bardağı sirke ve 1 kaşık tuz ekleyin. Sonra durulayın. 
KIZARTMA YAĞINIZIN BİR KAÇ KEZ DAHA KULLANILIP KULLANILMAYACAĞINI ANLAMAK İÇİNKızgın yağınıza 1 dilim ekmek atın. Siyah lekeler oluştuysa kullanmayın.

LAVABO TIKANDIYSA, yarım çay fincanı karbonatlı suya 1 çay fincanı sirke ekleyin ve lavabo deliğine dökün. Üzerine önce sıcak su boşaltın.  1-2 dakika sonra çeşmeyi bir kaç dakika açın soğuk su aksın. Lavabo açıldıktan sonra tekrar tıkanmaması için ayda bir kaç defa tekrarlayın.

mutfakta pratik bilgiler


MANTARLAR KURUMUŞSA, bir miktar bira içinde bekletmeniz yeterlidir. Yeniden canlanacaktır.


MEYVELİ KEK veya pasta yapacağınız zaman, meyvelerin dibe çökmemesi için, önce una bulayın. Böylece meyve parçaları kekin dibinde birikmeden her yerine eşit yayılmış olacaktır.
püf noktası, Kişniş otu, Meyveli kek, pasta, pratik bilgiler
MUM LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN,  mum damlayan örtünüzde mum sertleşmeden üzerine bolca tuz dökün sonra da fırçalayarak temizleyin.
MUTFAĞINIZ YEMEK KOKUYORSA, mutfağa veya eve sinen yemek kokusundan rahatsız olduysanız bir tencereye veya cezveye 1 su bardağı su ve 3 yemek kaşığı sirke koyun. Bir kaç dakika kaynatın.
PATATESLER bir müddet bekleyince yeşillenmeye ve filizlenmeye başlıyorsa çözümü kolay. Patates torbasının içine yeşil bir elma koyun.
PATATESLER KARARMASIN. Önceden soyup beklettiğiniz patatesleri kararmaması için üstünü örtecek kadar su koyup, o şekilde bekletin.
PATATES KIZARTIRKEN ÇOK YAĞ ÇEKMEMESİ VE ÇITIR ÇITIR KIZARMASI İÇİN, doğradıktan sonra 1 saat suda bekletin. Sonra süzgeçle çıkarın ve kağıt havlu ile kurulayın. Kaynar olmayan sıcak yağın içinde 1-2 dakika kızartın. Tekrar süzgeçle süzerek dışarı alın. Yağın ateşini yükseltip kızgın hale getirin. Patatesleri tekrar içine atın ve nar gibi olana kadar kızartın.
pilavınızın daha beyaz olması için püf noktası

PİLAVINIZIN DAHA BEYAZ OLMASI İÇİN, pişme suyuna 4-5 damla limon suyu eklemeniz yeterli olacaktır.
PİRİNÇ GİBİ BAKLAGİLLERİN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN, sakladığınız kavanozun içine 2-3 diş sarımsak koyun. Hatta kavanozları koyduğunuz dolabın bir köşesine de koyun.



PUDRA ŞEKERİNİZ KALMAMIŞSA, toz şekeri yağlı kağıdın arasına koyup,  ısıttığınız ütüyü üzerinde gezdirin veya kahve değirmeni gibi bir öğütücünüz varsa onda öğütün.
ŞEFTALİLER ZOR SOYULUYORSA,  10 saniyeliğine sıcak suya sokun sonra soğuk suya atın. Çok kolayca soyulacaktır.
ŞEKERİNİZİN NEMLENMEMESİ İÇİN, kavanozun dibine nemi çekecek kağıt havlu koyabilirsiniz.
SARIMSAK, SOĞAN KOKUSUNU ELLERİNİZDEN ÇIKARMAK İÇİN, avucunuza bir tutam nemlendirdiğiniz tuzu alıp, elinizi iyice ovun. Sonra sabunla yıkayın. Kokunun kaybolduğunu göreceksiniz.
SEBZELERİ YIKARKEN KOLAY TEMİZLENMESİ İÇİN, bir yemek kaşığı tuz veya sirke koyduğunuz suda yıkamanız yeterli olacaktır.
SEBZELERİ BUZDOLABINDA SAKLARKEN, sebze gözüne yerleştirmeden önce, göze havlu kağıt sermeniz, sebzelerden akacak suyu emeceği için, sebzeler daha taze kalacaktır.
SEBZELERİ YIKARKEN VİTAMİNLERİNİN GİTMEMESİ İÇİN, yıkadığınız suda uzun süreli bekletmeyin. Az miktardaki bir suda pişirin. Ya da en sağlıklı pişirme şekli olan buharda pişirin.

SOĞAN SOYARKEN GÖZLERİNİZİN YANMAMASI İÇİN, kabukluyken ve daha sonrasında soyduktan sonra da su dolu kaba koyun.
SUCUKLARIN KURUYUP KÜFLENMEMESİ İÇİN, serin bir yere asın ve arada bir limonla yüzeyini silin. Küflenmeyi önlemiş olursunuz.
SÜTÜN DİBİ TUTUYORSA, tencereye koymadan önce tencereyi yıkayın silmeden nemliyken sütü koyup, kaynatın.
ŞAMDANINIZ YOKSA, çözüm çok basit. Uzun ayaklı kadehiniz var ise onu şamdan yerine kullanabilirsiniz.
TAVUK HAŞLARKEN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN, haşlama suyuna 1 adet havuç, kuru soğan varsa 1 adet defne yaprağı gibi malzemeler atmanız yeterli olacaktır.
TUZLUKLAR NEMLENİP TIKANIYORSA, içlerine bir çay kaşığı pirinç koymanız yeterli olacaktır.
YAPMA ÇİÇEKLERİNİZ TOZLANDIYSA, temizlemesi için pratik bir çözüm var. Bir torbanın veya yastık kılıfının içine yarım fincan tuz koyun. Çiçekleri de koyup, ağzını sıkıca kapatın ve sallayın. Tozdan kirden kurtulmuş olursunuz.
YEMEĞE VEYA ÇORBAYA TUZU FAZLA KATTIYSANIZ, çözümü kolay. İçine bir kaç parçaya böldüğünüz bir adet patates ekleyin. 5-6 dakika pişirin. Patates fazla tuzu emecektir.
YEMEKLERİNİZİN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN, kullandığınız sıvı yağın içine kekik, biberiye gibi otlar koyabilirsiniz veya sarımsak atarak lezzetli aromalı yağlar elde edebilirsiniz.
YOĞURTLU ÇORBA YAPIYORSANIZ: Tuzunu en son yani çorba piştikten sonra koymalısınız. Önceden koyarsanız yoğurt kesilebilir ve çorbanız görüntü olarak kötü olur.
YUMURTANIZ TAZE Mİ? Yumurtayı su dolu derin bir kaba koyun. Eğer suda yüzüyorsa bayat, ortada yüzüyorsa idare eder, dibe batıyorsa taze demektir.
ZEYTİNYAĞLININ DİBİNİN TUTMAMASI İÇİN: Sebzelerin kalan saplarını yapraklarını tencerenin dibine yayıp, sarma veya dolma gibi zeytinyağlıyı üzerine yerleştirin.
ZEYTİNYAĞLILARI bir gün dinlendirdikten sonra yerseniz daha da lezzetlendiğini göreceksiniz.
ZEYTİNYAĞLILARIN LEZZETLİ OLMASI İÇİN:İçine bir adet kesme şekeri ve bir diş sarımsağı ezmeden ekleyin.
ZEYTİNYAĞLILARI az suyla ve kısık ateşte pişirirseniz çok daha lezzetli olacaktır.
ZEYTİNYAĞLI yemeklerinize bir parça limon tuzu koyarsanız daha uzun taze kalır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder