Sayfalar

15 Şubat 2014 Cumartesi

KFC EKMEK



Bir zamanlar haftada bir kere mutlaka gittiğim ve tavuğundan çok ekmeğine hayran kaldığım KFC' nin ekmeğinden yapmaya karar verdim.
Nereden aklına geldi derseniz, geçenlerde  kızarmış tavuk baget yapacaktım. Ve direk aklıma gelen yanında, o lezzet bombası, dışı kıtır içi ise yumuşacık ekmek olursa ne harika olacağıydı..
Hemen denemeye karar verdim. Daha ilk denemede harika oldu.
Kızarmış tavuğun yanında da çok güzel gitti. Size de öneriyorum.

KFC EKMEK
14-15 Adet
Malzemeler:
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı çok koyu ayran
  • 125 gram soğuk tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 yemek kaşığı çok yumuşak tereyağı
Ayrana karbonatı ve toz şekeri ekleyip karıştırın. Bir kenarda bekletin.
Unu, kabartma tozunu ve tuzu mümkünse eleyerek birbirine  karıştırın. 
Soğuk tereyağını küçük parçalar halinde doğrayın ve unlu karışıma katın. Topaklanmış pütürlü bir un olana kadar parmak uçlarınızla karıştırın. Tereyağının elinizin ısısıyla çok fazla erimemesi için biraz hızlı hareket edin. Bir kaç kere sıkarak hamurumsu bir un elde edin. 
Ayranı hamura katın ve ele yapışan kıvamda güzel bir hamur elde edene kadar bir kaç kere yoğurun. 
Fazla yoğurmayın. Hamur sertleşiyor.
Hamurun üstünü streçleyip, 10 dakika buzdolabında bekletin. 
Dinlenen hamuru unladığınız zemine aktarın. Üst kısmını da unlayın. Merdaneyi de unlayarak 1 cm. inceliğinde bir hamur açın.
Üstüne iyice yumuşamış olan tereyağının yarısını sürün. Rulo şeklinde sarın. 
Önce bir kenarını ortaya getirip katlayın. Sonra diğer tarafını da onun üstüne katlayın. 
Elde ettiğiniz dikdörtgen hamuru 1 parmak kalınlığında açın ve tekrar çok yumuşamış tereyağı sürün.
Bu sefer kendinize yakın kısmı ortaya doğru katlayın.
Karşı kenarı da onun üstüne katlayın.
Uzun dikdörtgen hamuru en son ikiye katlayın.
(Burada önemli olan hamurun kat kat olmasını sağlamak. O yüzden bir kaç kere katlamak gerekiyor.)
Hamuru streç filmle sarıp yarım saat buzdolabında bekletin.
O sırada fırını 200 dereceye ayarlayın.
Yarım saatin sonunda hamuru unlanmış zeminde 1,5 parmak kalınlığında açın.
Üstünü de unlamayı unutmayın. Bir su bardağının ağzını unlayın.
Kalıp olarak kullanarak hamurdan yuvarlak kalın parçalar elde edin.
Fırın tepsisini yağlayın ya da mümkünse yağlı kağıt serilmiş tepsiye birazcık aralıklı olarak dizin.
200 dereceye ayarlanmış fırında 14-15  dakika pişirin. Afiyet olsun.
NOT: Aslında söylenecek püf noktalarını tarifin içinde açıkladım.
Hamur biraz ele yapışan bir hamur oluyor.
Hamuru mutlaka unlu zeminde ve unlayarak açın. Yoksa yapışacaktır. 
Amaç 2 kere açmak ve yumuşak tereyağı ile yağladıktan sonra bir kaç kez katlayarak kat kat bir hamur elde etmek.
Kalıpla çıkardığınız hamurun kenarlarından artan hamurları tekrar birleştirin ve açın. Tekrar bardak ile yuvarlak parçalar çıkarın. Bu hamuru ilk hamurdan biraz daha kalın açmalısınız. Daha az kabarıyor.

2 yorum:

  1. Üç günlük dünyada eğer sağlık sıhhat sorununuz yoksa bu perhiz diyet kalori işlerine çok da kafayı takmamak lazım. Harika bir tarif teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence de sağlık sorununuz nedeniyle bir sınırlama durumunuz yoksa, her tattan göz hakkı denilecek kadar yemek lazım. Kendine yasak koymaktan ve yiyememekten çok daha adil olur. İlginiz için teşekkürler.

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...