Birazdan tarifini vereceğim yemek, çok ama çok kolay yapılıyor. Evde yemek yapacak malzemeniz yok ise, ya da canınız uzun uzadıya bir yemek yapmak istemiyorsa ya da zamanınız kısıtlı ise Çılbır, 5-6 dakikada yapılacak ideal bir yemek.
Yumurta, yoğurt ve birazda yağla, kırmızı pul biber. Malzemeler her evde bulunabilecek şeyler. Bugüne kadar hiç denemediyseniz mutlaka deneyin derim. Kolay yemek, tembel yemeği, bekar yemeği hatta öğrenci yemeği diye adlandırılan çılbırı çok beğeneceksiniz.
Yumurta, yoğurt ve birazda yağla, kırmızı pul biber. Malzemeler her evde bulunabilecek şeyler. Bugüne kadar hiç denemediyseniz mutlaka deneyin derim. Kolay yemek, tembel yemeği, bekar yemeği hatta öğrenci yemeği diye adlandırılan çılbırı çok beğeneceksiniz.
ÇILBIR
1 Kişilik
Malzemeler:
1 Kişilik
Malzemeler:
- 2 adet yumurta
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ veya tereyağı
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı su
Sarımsağı ezin ve bir tutam tuz ile yoğurda katın. İyice karıştırarak kremamsı bir yoğurt elde edin.
Suyu mümkünse derin ve küçük bir tencereye koyun ve tuz ile sirkeyi katın. Kaynayana kadar bekleyin.
Yumurtanın önce bir tanesini bir kaseye kırın. Kaynayan suya yavaşça bırakın. Sonra diğerini tekrar kaseye kırın ve onu da kaynayan suya yavaşça bırakın.
Yumurta sarılarının üstü beyazlaşıp top haline gelecektir. Yaklaşık 4 dakika kadar pişirin. Sarılar hafif yumuşak halde kalmalıdır.
Pişen yumurtaları süzerek servis tabağına çıkarın. Üzerine hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu yayın.
Bir sos tenceresine yağı koyup eriştin. Kırmızı pul biberi ekleyin. Ocağı kapatıp sosu yoğurdun üstüne gezdirin. Çılbırınız hazır. Afiyet olsun.
NOT: Çılbırın tek zorluğu yumurtayı suya kırarken dağılabilmesidir. O yüzden önce bir kaseye kırıp oradan yavaşça suya bırakmamız gerekiyor. Ayrıca sirke katılmasının nedeni de dağılmasını önlemektir.
Ama yine de dağılır ise bir metot daha var. Yumurtayı bir kepçeye kırın ve kepçeyi yavaşça kaynayan suya indirip kepçenin içinde pişmesini sağlayın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder