Sayfalar

9 Haziran 2014 Pazartesi

PAŞA LOKUMU

Paşa lokumu çok kolay yapılan ve tattığım kadarıyla çok lezzetli ve beğenilen bir tatlı. Adına yakışır lokum gibi bir tadı olan sütlü tatlı.
Tarifini vermeden önce biraz araştırma yaptım. Bir kaç değişik adı ve bir çok değişik sunum şekli var.
Sadrazam lokumu, sultan lokumu, paşa lokumu, saray lokumu isimlerini almış.
Sunum şekli olarak ise, yuvarlak minik toplar halinde yada lokum ebadında rulo şeklinde. Genelde ise lokumdan daha uzun rulolar halinde ikram ediliyor.
Yine ana malzeme olan yumuşak elastiki hamur rulo sarılmadan önce içine krem şanti, çikolata rendesi, kaymak ve ceviz hatta muz gibi malzemeler konulup, bisküvi kırıntısı veya Hindistan cevizine bulanıyor. Ben sizin için hepsini denedim. Gerçekten harika oluyorlar. Ancak favorimiz Hindistan cevizine bulanmış lokum oldu. İçine ise kaymakta krem şanti de çok yakışıyor. Tabi bir de bolca ceviz.
Evet şimdi tarife geçelim. Ben hem Hindistan cevizine hem de bisküviye bulanmış olarak hazırladım. Siz hangisini seçerseniz o malzemeyi kullanın.
PAŞA LOKUMU
12-14 Kişilik
Malzemeler:
  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 200 gram margarin
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kaymak (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı ince kıyılmış ceviz içi
  • 2 büyük paket Hindistan cevizi veya 1 paket bebe bisküvisi ve burçak bisküvi karışımı
Süte şekeri ve vanilyayı katın ve şeker eriyene kadar karıştırın..
Tavaya yağı koyun ve eriyince unu ilave edip 2-3 dakika kısık ateşte kavurun. 
Hafif kavrulmuş una şekerli sütü ekleyin. Devamlı karıştırarak yedirin. 
Un topakları kalmaması için iyice karıştırın. Ocağı kapatın. Ilımaya bırakın.
Ilıyıncaya kadar üstünün kaymaklaşmaması için ara sıra karıştırın.
Ilıyan muhallebiyi mikser veya el blendırı yardımıyla 10 dakika kadar iyice pürüzsüz macun kıvamı alıncaya kadar çırpın.
Tepsiye (benim tepsim 20-30 cm. ebadında idi) muhallebiyi bulayacağınız Hindistan cevizini veya toz haline getirilmiş bisküvi kırıntısını hiç açık yer kalmayacak şekilde bolca yayın. 
Üzerine muhallebiyi dökün. 
Buzdolabında en az 4-5 saat hatta mümkünse geceden yapıp sabaha kadar bekletin.
Üzerine oda sıcaklığındaki yumuşamış kaymağı ince bir kat halinde sürün.
Üzerine ceviz içini yayın.
Keskin bir bıçak yardımıyla 10 cm. uzunluğunda 5 cm. eninde dikdörtgen parçalar kesin.
Rulo halinde sarın. Tüm parçaları bu şekilde hazırlayın.
Yuvarlak top şeklinde yapacaksanız kaymağa gerek yok. Muhallebiden büyük parçalar koparıp ortasına ceviz içi koyduktan sonra yuvarlayıp daha sonra bol Hindistan cevizine bulamanız yeterli olacaktır.
NOT: Unu kavururken çok kavurmamaya dikkat edin. Un sararırsa lokumlar sarı renk olacağı için lezzet olarak bir şey değişmese de görsel olarak çok hoş olmuyor.
Muhallebiyi çok iyi çırpmalısınız ki  macun gibi kıvamı ona, lokum tadını veriyor. Ayrıca da daha iyi sarılıyor.
Bisküvili yapacaksanız bebe bisküvisi ve burçak bisküvi karışımı çok lezzetli oluyor.
Bulayacağınız malzeme olarak ne seçerseniz seçin kabın her yerine bolca yaymalısınız. Yoksa kaba yapışacağı için kesip sarmanız çok zorlaşacaktır.
Kaymak yumuşak olursa çok ince sürüleceği için muhallebi yumuşamadan kolaylıkla sürüp diğer aşamaya geçebilirsiniz. Ayrıca kalın olursa ağza fazla geleceği için hoş olmayabilir.
Muhallebiyi sarma aşamasını çok çabuk yapmalısınız. Muhallebi uzun süre oda sıcaklığında kalırsa yumuşayacağı için elinize yapışma ve sarılamama ihtimali fazlalaşacaktır. 
Yine de zorlanırsanız hafiften elinizi ıslatıp yapabilirsiniz. 
Ben kesinlikle hiç zorlanmadan elime yapışmadan ruloları hazırladım. Yukarıda belirttiğim püf noktalarına uyarsanız hiç bir sorun çıkmadan harika bir paşa lokumu hazırlamış olursunuz.
Şekil olarak lokumları hangi ebatta sunacağınıza kendiniz karar verebilirsiniz. Normal dilimlenmiş lokum ebadından başlayarak benim yaptığım ebatlara kadar hazırlanabiliyor. 
Her zaman dediğim gibi tarif benden, kendi damak zevkinize uyarlamak sizden. Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...