Pazar, Temmuz 27, 2014

Gül Tatlısı

Gül tatlısı, Şerbetli Tatlı, Tarifler, Tatlı, Kişniş, Kişniş Otu, İrmik, Bayram tatlıları, İftar menüsü
Gül Tatlısı Tarifi
  • 2 yumurta
  • 1/2 su bardağı yoğurt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 su bardağı erimiş margarin (yarısı tereyağı olursa daha iyi olur)
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket fındık (25-30 adet)
Şerbet için:
  • 3 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı limon suyu
Önce şerbeti hazırlayın. Şeker ve suyu kaynatın. 6-7 dakika kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin. 1-2 dakika daha kaynatın. Ocağı kapatıp soğumaya bırakın.
Bir kaba yumurtaları, yoğurdu, sıvı yağı, erimiş margarini, vanilya, irmik ve un ile kabartma tozunu koyun. İyice karışması için güzelce yoğurun.
10 dakika kadar dinlendirin. Temiz bir zeminde 1 cm inceliğinde açın. Hamur yağlı olduğu için zemine yapışmıyor. Zemini unlamadan açabilirsiniz. 
Gül tatlısı tarifi, Tatlı, Tarifler, Şerbetli, Kişniş Otu, Çay, Bayram
Açtığınız hamurdan  normal ebatta ağzı olan bir su bardağının yardımıyla yuvarlak parçalar çıkarın. Üç
parçayı yarı kısımları birbirinin üstüne gelecek şekilde yan yana dizin. İlk parçanın kenarına 2 adet fındık içi yerleştirin ve rulo gibi sarın. Ortadan 2 ye bölün. 2 adet gül tatlısı hazır oldu.
Yuvarlak parçaları çıkardıktan sonra kenarlarında arta kalan hamurları tekrar yoğurun ve açarak hamurlar bitene kadar  aynı işlemi tekrarlayın. 
Şerbetli Tatlı, Bayram tatlısı, tatlı, Gül Tatlısı, Kişniş, Kişniş Otu, Çay
Bu arada fırını 180 dereceye ayarlayıp ısıtın. Hazırladığınız gül tatlılarını mümkünse yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine yoksa yağlanmış fırın tepsisine biraz ara bırakarak dizin. 
Fırına yerleştirip üzeri kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirin. 5-6 dakika kadar sıcaklığının biraz düşmesi için bekletin ve soğumuş şerbeti tatlıların üzerine dökün.
Şerbeti iyice çekmesi için bekleyin. Özellikle bir gün bekledikten sonra servis yaparsanız çok daha lezzetli olur.
NOT: Bu tatlı ile ilgili dikkat edilecek noktalardan yukarıda bahsettim. Yine tekrarlayayım. Hamuru iyice yoğurun ve açarken her tarafını aynı incelikte açın ki gülün yapraklarını oluşturacak halkalar aynı incelikte olsun. Gerekirse elinizle kalın olan yerleri bastırarak inceltin. 
Yapımı çok basit halkaları tam hizalı üst üste getirip güzelce katlandığında harika güller oluyor.
Tatlıyı şerbetledikten sonra 1 gün bekletirseniz çok lezzetli oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder