Çarşamba, Temmuz 23, 2014

GÜLLAÇ

Güllaç, Tarifi, Sütlü, Tatlı, Bayram, İftar, Ramazan, Menüsü, Nefis, Kolay, Pratik, Kişniş
Güllaç, Ramazanla özdeşleşmiş bir tatlı. Ramazan deyince aklımıza gelen neredeyse tek tatlı. Çokta hafif, lezzetli herkesin sevdiği sütlü tatlılardan. Yapımı da çok kolay. Hazır paketler halinde satılan nişastadan yapılmış yufka ile yapılıyor.O yüzden yapımı çok kolay. 
Ben de Ramazanın başından beri tarifini sizler için vermek ve bu güzel tatlıyı tariflerim arasına eklemek istedim. Orucun ilk haftasında yaptım. Ama nedense bir türlü veremedim. Bugün bu tarifi vermeye kesin kararlıyım. Siz de hala bu güzel tatlıyı yapamadıysanız hemen bir güllaç yufkası alıp bu akşam için yapın. Harika bir tatlınız olsun.
GÜLLAÇ
10-12 kişilik
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç yufkası (güllaç yaprağı)
  • 1,5 litre süt + 2 su bardağı süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • süslemek için Hindistan cevizi,fındık fıstık,ceviz, kiraz şekerlemesi.
Sütü ve şekeri birlikte kaynatın.. Sonra parmağınızın yanmayacağı sıcaklığa gelene kadar ılıtın.
İçinde güllacı sütle yumuşatacağımız ve güllaç tatlısını servis etmek için kullanacağınız 2 kap hazırlayın. Islatacağınız kap, geniş bir fırın tepsisi olabilir.
Güllaç yufkasını fırın tepsisinin içinde üzerine bolca süt dökerek yumuşatın ve içine bir kepçe süt döktüğünüz kaba yerleştirin. Üzerine ufalanmış fındık, fıstık veya cevizden biraz serpiştirin. 1 kepçe süt gezdirin.
2. yufkaya da aynı işlemi uygulayın. Tüm yufkalar bitene kadar bu işleme devam edin.
Son yufkanın üzerini kalan iç malzeme ile süsleyin.
Eğer nar mevsimi ise nar da çok yakışıyor.
Kalan sütten  2 su bardağını ayırıp. kalan sütü hazırladığınız güllacın üstüne gezdirin. İyice ılındıktan sonra buzdolabında soğumaya bırakın.
Ayırdığınız sütü servis ederken güllacın üstüne gezdirmek için kullanın. Bu benim metodum.. Çünkü, güllaç yufkaları çok çabuk sütü çekiyor ve kuru bir hal alabiliyor. O yüzden ben her zaman biraz şekerli sütten ayırıp servis sırasında güllacın üzerine döküp adeta onu yeniden canlandırıyorum.

NOT: Burada verdiğim süt ve şeker oranı aldığım güllaç paketinin arka kısmında yazan tarifteki miktardır. (2 su bardağı süt hariç. O benim miktara eklediğim süttür.)

Sizde güllacı yaparken arka tarafında yazılı tarife göre yapın. Ancak mutlaka 1,5 -2 su bardağı fazladan süt ekleyin. Çünkü sizde göreceksiniz her zaman o tariflerde yazan sütü tamamiyle çekiyor ve 1 kaç saat sonra, özellikle ertesi güne kalınca mutlaka kuru ve yavan bir güllaç oluyor. 

İşte o zaman ayırdığımız şekerli sütü üzerine gezdirdiğimizde çok lezzetli bir hal alıyor.

5 yorum:

  1. Çok severim, nasıl da canım çekti

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :)) Tarifi yeni verdim ancak güllacı 15 gün once yapmıştım. Yazarken benim de canım çekti.

      Sil
  2. pardon yufkası normal yufkadan farklmı ben nerden bulacağım yufkayı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet normal börek yaptığımız yufka ile yapılamıyor. Nişasta ile yapılan çok ince ve sert bir yufkası var. Yufka yerine güllaç yaprağı olarak ta anılıyor. Özellikle Ramazan ayında tüm marketlerde bir çok marka adı altında güllaç ismiyle satılıyor. İçinde tam sayıyı hatırlamıyorum ama 10-15 adet olabilir. İnce güllaç yaprakları var. Onları alıp süt, şeker ve süsleme malzemelerle bu güzel tatlıyı yapıyorsunuz.

      Sil
    2. Teşekkür ederim şefim :DD .En kısa zamanda deniyeceği. Seni takib ediyorum güzel tariflerin çok hoş,

      Sil