Bu böreği mutlaka deneyin derim. Hazırlarken yumuşacık bir hamuru oluyor. Sonrasında fırından çıkardığınızda üstü çıtır çıtır içi kat kat ve yumuşak bir börek elde ediyorsunuz. Tek kelimeyle nefis. Ben kıymalı yaptım ama patatesli, peynirli veya ıspanaklı yapabileceğiniz harika bir börek.
KIYMALI RULO BÖREK8-10 kişilik
Malzemeler:
- 5 su bardağı un
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1/2 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay bardağı kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı tuz
- 150 gram kadar eritilmiş tereyağı veya margarin (üzerine sürmek için)
- 1 su bardağı kadar nişasta (hamuru açarken kullanılacak)
İç malzeme İçin:
- 400 gram kadar kıyma
- 4 orta boy kuru soğan
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
Derin bir kaba unu koyun. Ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı kırın. Sıvı yağı, yoğurt, süt ve karbonat, kabartma tozu, sirke ve tuzu ekleyerek yoğurun. Ele yapışmayan yumuşacık bir hamur elde edin. Hamurun üzerine nemli bir bez örtün ve 30 dakika kadar dinlendirin.
O sırada kuru soğanları küçük küp şeklinde doğrayın. Kıymayı tavaya alın ve soğanı da ekleyerek 5-6 dakika kısık ateşte kavurun. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi ekleyin. Karıştırın ve ocağı kapatın. Soğumaya bırakın. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Dinlenen hamuru uzunlamasına uzatın ve 20 eşit parça koparın.
Aralarına nişasta serperek üst üste yerleştirin. Nişasta serperek merdaneyle ince açın. Ortadan ikiye bölün.
Hamurların geniş ve düz kenarına 4 eşit parçaya ayırdığınız kıymalı için bir kısmını yayın. Rulo şeklinde sarıp hafifçe yağladığınız veya yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yerleştirin. Diğer parçayı da rulo yapın.
Kalan 10 hamuru da aynı şekilde aralarına nişasta koyduktan sonra ince açın. Ortadan ikiye bölüp düz kenarlarına ayırdığınız kıymalı içi yayıp aynı şekilde rulo yapın. Üzerlerine eritilmiş tereyağını dökün. 3-4 parmak genişliğinde parçalara bölün.
NOT: Hamura katılan sirke piştiğinde daha çıtır olması içindir. Eğer sirkeniz yoksa katmasanız da olur. Bu böreği piştikten sonra sıcak ve ılıkken yerseniz çok lezzetli oluyor. İlk gün çok güzel. 2. gün hala lezzetli ama gevrekliği biraz azalmış oluyor. Eğer önceden ısıtılmış fırında 5 dakika kadar bekletirseniz yeniden çıtır olacaktır. Ama dikkat edin yanmasın. :)
Bir de üstüne susam veya çörekotu gibi malzemeler koyabilirsiniz. Zevkinize kalmış.
Bir de üstüne susam veya çörekotu gibi malzemeler koyabilirsiniz. Zevkinize kalmış.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder