PASKALYA ÇÖREĞİ / Kişniş Otu

Cuma, Haziran 05, 2015

PASKALYA ÇÖREĞİ

Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
Paskalya çöreğini evde hiç yapmamıştım. Her zaman pastaneden alıp afiyetle yerdim. Bundan sonra pastane paskalyasına gerek kalmadı. Benim yaptığım paskalya da pastaneden aldığım kadar güzel ve lezzetli oldu. Hatta daha da iddialı konuşacağım. Çok daha güzel oldu. İşte tarifi.

PASKALYA ÇÖREĞİ
6-8 kişilik
Malzemeler:
    Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
  • 2 adet yumurta
  • 500 gram un (3+ 1/3 su bardağı) 
  • 100 gram margarin (yumuşamış)
  • 1 çay bardağı ılık su
  • Yarım su bardağından biraz fazla pudra şekeri(85-90 gram)
  • 1 paket (10 gram)kuru maya veya yarım paket  yaş maya 
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 çimdik tuz
  • 1 yumurtanın sarısı (üzerine sürmek için)
Mümkünse elediğiniz unu bir kaba koyun. Ortasını havuz gibi açın. Kuru mayayı ve ılık suyu ekleyip 5-6 dakika bekletin. Maya hafifçe kabarıp köpürecektir.
Üzerine yumurtaları kırın. Yumuşamış margarini, pudra şekerini, mahlep ve tuzu ekleyin.
Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
Elinizle mıncıklayarak önce sıvı malzemeleri iyice karıştırın sonra yumuşak bir hamur olana kadar yoğurun. Üzerini streçle kapatıp yaklaşık yarım saat kadar mayalanması için bekletin. Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün.
Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
Her parçayı da kalın ve uzun çubuklar haline getirin. Yağlı kağıt serilmiş veya biraz yağlanmış tepside uçlarını birleştirin ve devamında saç örgüsü şeklinde sarın. (sıkı sarmayın)
Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
Tepsi mayasının gelmesi için 10-15 dakika bekletin. O sırada fırını 175 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.
Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş,
Tepsi mayası gelen puf puf çöreğinizin üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
Paskalya, Çörek, Tarifi, Tatlı, Çay, Nefis, Çörek tarifi, Kişniş, Tarifler
NOT: Pudra şekeriniz yoksa bir yağlı kağıt içine toz şekeri koyup sıcak ütü ile üzerinden geçerseniz harika pudra şekeri elde etmiş olursunuz.
Eğer daha şişman bir paskalya çöreği seviyorsanız çubukların özellikle orta kısmını daha kalın yapıp örmeniz yeterli olacaktır.
İsterseniz üzerine file fındık veya badem gibi malzemeler serpebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Çocuklugumdan çok sevdigim bir çörek nefis oldu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum. Beğendiğinize çok sevindim. Sevgiler :)

      Sil