YAZ TÜRLÜSÜ / Kişniş Otu

Salı, Haziran 02, 2015

YAZ TÜRLÜSÜ


Yaz türlüsünü yaparken et kullanmadım. Tamamiyle sebzelerden oluşuyor. Bence daha hafif ve zeytinyağlı yemek lezzetinde oluyor. Aslında bir taraftan da bu yemeğe zeytinyağlı sebze yemeği veya zeytinyağlı yaz türlüsü de diyebiliriz. Siz yaparken isterseniz kuşbaşı et kullanabilirsiniz. Et kullanacaksanız ilk olarak tencereye eti koyup suyunu salıp çekene kadar pişirin derim.
YAZ TÜRLÜSÜ
4-5 kişilik
Malzemeler:
  • 500 gram yeşil fasulye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1-2 adet yeşil biber
  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet kabak
  • 3 adet patates
  • 4 adet orta veya büyük boy domates
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1-2 adet sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı su
Yeşil fasulyelerin uçlarını koparın ve uzunluklarına göre 2 ye veya 3 bölün. Kabakları, patlıcan ve patatesleri de iri küpler şeklinde doğrayın. Kuru soğan ve biberleri yemeklik küçük küpler şeklinde doğrayın. Sarımsakları ezin. Domatesleri rendeleyin. 
Tencereye yağı koyun ve ısınınca kuru soğan ve biberi ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. 
Salçayı katıp iyice karıştırıp erimesini sağlayın. Sonra sarımsağı ve fasulyeleri katıp bir iki dakika kavurun.
Sonra kabakları üstüne patlıcanı ve en üste de patatesi yayın.
Tuz, karabiber, kırmızı biber serptikten sonra domates rendesini sebzelerin üstüne yayın.

1 çay bardağı suyu da ekleyin ve kaynamaya başlayınca ateşi kısıp yaklaşık 30 dakika pişirin. Fasulyelerin piştiğini kontrol edin. Yumuşamış iseler yemek pişmiş demektir. Ocağı kapatın. 10 dakika dinlendirdikten sonra servis edin.
NOT: Etli yapmak isterseniz kuşbaşı eti soğanlardan önce tencereye koyup biraz kavurun. Suyunu bırakacaktır. suyunu çekince soğan ve biberleri katarak yemeğin aşamalarına devam edin. 
Bu yemek kıymayla veya kuşbaşı tavuk etiyle hatta tavuk buduyla da çok güzel oluyor.
Ben etsiz yapıp zeytinyağlı yemek gibi etlerin yanında ikram ediyorum. Tek başına yemek olarak ta doyurucu ve lezzetli. Pilav ve cacıkla çok güzel gider.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder