Kuru Börülce Çorbası Tarifi
6-8 kişilik
Malzemeler:
- 1 su bardağı kuru börülce
- 1/2 su bardağı aşurelik buğday (döğme-yarma)
- 6 su bardağı su veya et suyu
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ veya 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı salça (biber-domates karışık)
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Kuru börülce ve buğdayı mümkünse geceden ya da 3-4 saat önceden, üstünü 4 parmak geçecek su içinde bekleterek şişmelerini sağlayın. Süzün. 2 su bardağı sıcak su koyarak yaklaşık 10 dakika pişirin. (Birlikte pişirebilirsiniz.) Tekrar süzün.
Kuru soğanı yemeklik doğrayın. Bir tencereye yağı koyup eritin. Soğanı ekleyin. Pembeleşinceye kadar kavurun. Salçayı ve naneyi ilave edin. Karıştırın.
Buğday ve kuru börülceyi ekleyin. Tuz ve baharatları da ekledikten sonra 6 su bardağı suyu katın. Kaynayınca ateşi kısıp börülce ve buğdaylar pişene kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Pişmiş çorbayı el blenderiyle küçük taneli hale getirin. (Blender yok ise süzgeçten geçirerek veya taneleri bir çatal yardımıyla ezerek yapabilirsiniz. Ya da taneleri büyük bir kaba koyup temiz bir kavanoz veya tencerenin dibi ile bastırarak ezebilirsiniz. Biraz ezilmesi yeterlidir.) Afiyet olsun.
Buğday ve kuru börülceyi ekleyin. Tuz ve baharatları da ekledikten sonra 6 su bardağı suyu katın. Kaynayınca ateşi kısıp börülce ve buğdaylar pişene kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Pişmiş çorbayı el blenderiyle küçük taneli hale getirin. (Blender yok ise süzgeçten geçirerek veya taneleri bir çatal yardımıyla ezerek yapabilirsiniz. Ya da taneleri büyük bir kaba koyup temiz bir kavanoz veya tencerenin dibi ile bastırarak ezebilirsiniz. Biraz ezilmesi yeterlidir.) Afiyet olsun.
NOT: Bu tür baklagillerle yapılan çorbalar biraz bekleyince suyunu çekip kalınlaşıyor. Kalınlaşır sa kaynamış su ekleyiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder