Sayfalar

24 Aralık 2015 Perşembe

ISPANAKLI KEK

Bundan önceki tarifim olan üç renkli börek için aldığım ıspanaktan biraz kalmıştı. Hem o yaprakları değerlendireyim istedim. Hem de uzun zamandır yapmak istediğim ıspanaklı keki yapıp sizlerle paylaşayım dedim. Kalan sap kısımlarını ise ıspanak köklü yeşil mercimek yemeği yaparak değerlendirdim. Üçü de birbirinden nefis oldu. Böreği çoktan yedik bitirdik. Yemeği de biraz evvel pişirdim. Ispanaklı kekin ise kek kısmı pişti. Soğumasını bekliyorum. Üzerini süslemeye geçeceğim. Bakalım nasıl olacak !
ISPANAKLI KEK (VİDEOLU)
8 kişilik
Malzemeler:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı ıspanak yaprağı (bardak iyice dolacak)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı ceviz veya fındık içi
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 80 gram beyaz çikolata
  • 200 ml. krema
YAPILIŞI:
80 gram beyaz çikolatayı bir kabın içine kırın. Kremayı iyice ısıtın.(kaynamasın) Beyaz çikolatanın üzerine dökün ve çikolata eriyene kadar karıştırın ve çırpın. Ilıyınca buzdolabına koyun.
Ispanak yapraklarını parçalayıcı ile iyice kıyın.  Cevizi de irili ufaklı doğrayın. Fırını 180 dereceye ayarlayın.
Bir kaba yumurtaları kırın. Toz şekeri de ekleyin ve rengi açılıp, iyice köpürene kadar çırpın. 1 çay bardağı sütü ve sıvı yağı ekleyin. Karıştırın. Ispanağı ilave edin. Tekrar karıştırın.
Mümkünse elediğiniz unu, kabartma tozunu ve ceviz de ekleyip bir kaşık yardımıyla 1 dakika kadar karıştırın. Yağlanmış ve mümkünse yağlı kağıt serilmiş fırın kabında (kabım 25/25 cm. kare fırın kabıydı.) 180 derecede 30 dakika kadar pişirin. Kuru bir bıçak veya kürdanı kekin ortasına batırın. Eğer kuru çıkarsa pişmiş demektir. Nemli çıkarsa bir kaç dakika daha pişirin)
Pişmiş kek ılınınca dikkatlice kabından çıkarıp soğumaya bırakın. Soğuyan keki enlemesine ikiye kesin. Buzdolabında soğumaya bıraktığınız kremayı 1 dakika kadar tekrar çırpın. Yarısını kekin alt diliminin üstüne yayın. Diğer kek dilimini üstüne kapatın ve kalan kremayla üzerini süsleyin. Afiyet olsun.
NOT: Ispanak yaprakları bir bağ ıspanaktan çıktı. Yaklaşık 500 gramlık bir bağdı. Bardağın içine bastırarak koydum. Püre haline gelince 1 çay bardağından birazcık fazlaydı.
Ceviz veya fındık gibi malzemeler isteğinize bağlı. 
Çok güzel bir kek oluyor. Kremasız da sade ikram edebilirsiniz. Eşim keke rengini verenin ıspanak olduğuna bir türlü inanamadı ve çok beğendi. 
Yine biraz nemli bir kek olmasını isterseniz. Kremayla süslemeden önce hem iç katmanı hem de üst katmanı 1 çay bardağı süt ile ıslatıp, sonra kremayla süsleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...