Biraz tatil biraz bayram ve ardından sevgili yeğenim Özgür'ümün düğünü derken hem güzel ve dinlendirici hem de çok heyecanlı koşuşturma içinde geçen günler yaşadım. Özgür'e ve güzel eşi Siğnem'e ömür boyu mutluluklar diliyorum. Şimdi tekrar evimdeyim. Ama beynim ve bedenim hala tatil modundan çıkabilmiş değil. İki gündür öğlene doğru uyanan tembel birisi oldum vallahi :) Tabi bu da günü çok geriden yaşamama yol açıyor. Yemek pişirmek veya bilgisayarın başına geçip bloğumla ilgilenmek hala çok uzak görünüyor. Oysa tatilden gelince daha dinç olmalıydım. Daha hevesli, capcanlı bir ruhiyat ta olmam gerekirdi. Neyse bugün de kendime her konuda anlayış göstereceğim. Umarım yarın kendime gelir ve sizlerle tekrar güzel tarifler paylaşmaya başlarım. Ha belki de şu anda şey diyorsunuz. Bak tembelliğin bitmiş yazıyorsun :) İnanın tüm enerjimi kullanıp bu kadarcık bir şey yazabildim. Zaten yarın vereceğim tarifte daha evvelden yaptığım ve yazısı neredeyse bitmiş olan bir tarifim. Eksik kısımları toparlayıp sizlerle paylaşacağım.
Beğendili Köfte tarifi
4 kişilikMalzemeler:
- 300 gram kıyma
- 1 adet rendelenmiş kuru soğan
- 2 dilim bayat ekmek içi veya 1 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet yumurta (isterseniz koymayabilirsiniz)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 2 yemek kaşığı su
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ (kızartmak için)
- 5 adet rendelenmiş domates
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı su
- 1 tutam tuz

- 5 adet patlıcan
- 2 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- Çay kaşığının ucuyla muskat rendesi(isteğe bağlı)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 100 gram kadar kaşar peyniri
2. Cevizden küçük yuvarlak köfteler hazırlayın. Dinlenmesi için 10 dakika bekletin. 3 yemek kaşığı sıvı yağda soteleyin.
3. Kızarmaya başlayınca biber salçasını ekleyin. Sonra rendelenmiş domatesleri ekleyin. İyice karıştırın. Suyu da ilave edin. Kaynamaya başlayınca bir tutam tuzu da ekleyip ateşi kısın. Yoğun bir sos kıvamı alana kadar pişirin. Ocağı kapatıp dinlendirin.
4. Köfteler dinlenirken, patlıcanları bir kaç yerinden deldikten sonra közleme tenceresinde veya ocakta ateş üstünde veya fırının ızgara bölümünde közleyin.
5. Ilıyınca kabuklarını soyun. İncecik kıyın.
5. Ilıyınca kabuklarını soyun. İncecik kıyın.
6. Tencerede tereyağını eritin. Unu ekleyin. 1 dakika kadar kavurun ve sütü katın. Tortu olmaması için devamlı karıştırın.
7. Muskat rendesini ve kıyılmış patlıcanı ekleyin. Tuzu katın. En son rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Tadını kontrol edip gerekirse biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Karıştırın. Ateşi kapatın.
8. Beğendiği servis tabağının alt kısmına yayın. Üstüne domates soslu köftelerden koyun.
9. Nefis yemeğiniz hazır. Afiyet olsun.
7. Muskat rendesini ve kıyılmış patlıcanı ekleyin. Tuzu katın. En son rendelenmiş kaşar peynirini ekleyin. Tadını kontrol edip gerekirse biraz daha tuz ekleyebilirsiniz. Karıştırın. Ateşi kapatın.
8. Beğendiği servis tabağının alt kısmına yayın. Üstüne domates soslu köftelerden koyun.
9. Nefis yemeğiniz hazır. Afiyet olsun.
NOT: Bu yemek 2 aşamalı olduğu için yaparken beğendiği ve köfteleri pişirmeyi aynı zamanlarda bitirirseniz ikisi de sıcak iken servis edebilirsiniz. Önce köfteleri yoğurup dinlenmeye bırakın. O sırada patlıcanları közleyin. Köfteler pişer iken beğendiği yapın. Beğendinin yapımı daha kısa sürüyor. Tek oyalayıcı kısmı patlıcanları soymak. Güzel közlediyseniz ılıyınca soyması kolay oluyor.
Ben, ilk yaptığımda köftenin sosuna ocaktan almadan hemen önce, taze soğanı incecik doğrayıp katmıştım. Harika oldu. İkincisin de katmadan yaptım. O da güzel oldu. Muskat rendesi beşamel sosa çok yakışıyor ama illa katılması gerekmiyor. Patlıcanların kabuklarını soyduktan sonra çok bekletmeden beşamel sosu hazırlayıp katmanız gerekir. Çabuk kararıyorlar.
Acı seviyor iseniz köfte sosuna biraz katabilirsiniz. tercihe bağlı. Çok lezzetli bir yemek. Tavsiye ediyorum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder