Sayfalar

20 Eylül 2016 Salı

ŞEFTALİ REÇELİ TARİFİ

15 gündür Mersin'de yazlıktayız. Ne kadar Blogumla ilgileneyim desem de çok fazla İnternete giremedim. Yerleşme, temizlik derken bayram girdi. Bayram tatilinde annem, erkek kardeşim ve oğlu bizimleydi. Mersin'i çok fazla gezmedikleri için elimizden geldiğince ve sıcağın izin verdiği kadarıyla güzel yerleri gezdirmeye çalıştık. Neredeyse her gün erken saatte çıkıp, akşam geç vakit geldik. Kalan zamanlarda ise havuzda yeğenimle eğlendik. Tabi benim blog çok arka planda kalmış oldu :)
Her cumartesi hemen sitemizin yanında harika bir pazar kuruluyor. Ben de düşündüm ki buradayken böyle güzel bir pazarda bulmuşken biraz kış hazırlığı yapayım. Aslında geçen cumartesi hazırlıklara başlayıp, Ajvar sos ve şeftali reçeli yaptım. Sosun  videosu ve yazısını hazırlayamadığım için onu sonraya bırakacağım. Şeftali reçelinin tarifini vereceğim. Sert ve büyük şeftalilerdi. Çok güzel ve lezzetli reçel oldu. Annem çok beğendi. O yüzden yarın ona da yapacağız.
Evimde kiler olmadığı ve mutfağımda musait olmadığı için çok fazla miktarda yapamıyorum. Sizler için bir kaç kavanoz olacak kadar yapıyorum. Eğer beğenir iseniz ve yerinizde müsait ise siz bolca yapın. Şimdiden afiyet olsun.
ŞEFTALİ REÇELİ:
  • 2,5 kg. sert şeftali 
  • 1 kg. toz şeker
  • 1/2 limonun suyu
  • 3-4 adet karanfil
  • 1 çay kaşığı tereyağı (isteğe bağlı)
  1. Şeftalilerin kabuklarını soyun. Çekirdeklerini çıkarın. İri küpler halinde doğrayın. Bir sıra şeftali, bir sıra toz şeker olarak bir tencereye dizin. Karanfilleri katın.  Mümkünse geceden veya 5-6 saat önceden hazırlayıp suyunu salması için bekletin.
  2. Orta ateşte kaynamaya başladığı zaman tereyağını ekleyin. (tereyağı, reçelin köpüklenmemesi içindir. İsterseniz katmayabilirsiniz. Ara sıra kaşıkla köpüğünü temizlemeniz yeterlidir)
  3. Dibinin tutmaması için ara sıra karıştırın. Yaklaşık yarım saat kaynatın. Limon suyunu ekleyin. 3-4 dakika kaynatın ve ocaktan alın. 
  4. Kaynarı gidince temiz ve kuru kavanozlara doldurun. Kenarlarına hafifçe vurarak ya da temiz bir bıçağı içine bir kaç defa sokup çıkararak havasını alın. 
  5. Kapağını kapatıp, ters çevirin. Soğuyana ve kapak mühürlenene kadar 8-10 saat o şekilde bırakın.
NOT: Reçel yapmayı düşündüğünüz meyve mutlaka sert ve çürüksüz olsun. Yoksa çabuk bozulacaktır.
Reçel veya konserve yaptığınızda kavanozları mutlaka kaynatın veya buharda dezenfekte edin. Kavanoz kapaklarını sadece 1 kere kullanın. Her defasında yeni kapak alın.
Zamanla reçelde şekerlenme olursa hiç önemli değil. Reçeli tekrar bir tencere alın kaynamaya başlayınca 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyin. 2-3 dakika kaynatıp, ateşi kapatın. Kavanoza doldurun. Tekrar ilk günkü gibi olacaktır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...