Konu brokoli olunca çok fazla övgü dolu sözler duyacağımı sanmıyorum. Genelde sevilmeyen, özellikle çocuklara zorla yedirilen bir sebze. Ben bunun nedeninin biraz lezzetsiz oluşundan çoğunlukla ise kokusundan olduğunu düşünüyorum. Çoğu kış sebzesi gibi pişirilirken ağır bir kokusu var. Ben de evde buram buram kokan kükürt kokusundan pek haz etmesem de bu sebzelerin yararlarını ve mutlaka tüketilmeleri gerektiğini bildiğim için pişiriyorum. Brokoli hakkında şöyle ayrıntılı bir araştırma yaptıktan sonra bu mis kokunun bizim evde haftada en az 1 kere kokacağını rahatlıkla söyleyebilirim :) Neyse fazla uzatmadan faydalarını sizlerle paylaşayım.
Brokolinin Faydaları Nelerdir?
- Brokoli lifli bir sebze olduğu için mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemi için çok faydalı bir sebze. Mide asidini düzenlemeye ve kabızlığa çok iyi geliyor.
- Ayrıca vitamin ve mineral deposu. Antioksidan. Beta-karoten açısından çok zengin. Bol miktarda C vitamini, B1, B2, B3, B5, B6 vitaminleri var.
- Kalsiyum, demir, bakır, manganez, fosfor, selenyum, potasyum ve çinko bulunuyor.
- Antioksidan bir sebze olduğu ve sulforafan adlı maddeyi içerdiği için sağlıklı hücreleri koruyarak, kansere karşı koruma sağlar. Özellikle meme kanserine karşı savaşan ve bu kansere yakalanmış kadınların yaşam süresini uzattığı ortaya çıkmıştır.
- Yine içerdiği bol C vitamini sayesinde vücudumuzun bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı savaşmamızı sağlar.
- Ayrıca yine içindeki bu faydalı mineraller nedeniyle romatizmal hastalıklarla, artrit ve eklem ağrılarıyla mücadelede çok faydalı bir sebzedir. Bolca tüketilmelidir.
- Karaciğeri ve kalp, göz gibi önemli organlarımızın sağlıklı kalmasında çok önemli bir sebzedir.
- Son söz olarak faydaları saymakla bitmeyen bu sebzeyi bol bol tüketmeliyiz diyeceğim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder