Perşembe, Eylül 21, 2017

Venedik Gezisi

Venedik, gezisi, seyahat, dolaşalım, tatil, yurt dışı, tur, notları,


Venedik, gezisi, notları, tatil, tur, dolaşalım, yurt dışı, romantik,

Avrupa'nın mutlaka gezilmesi gereken romantik şehirlerinden birisi belki de birincisi gondollarıyla ünlü romantik su şehri Venedik, kesinlikle görülmesi gereken bir yer.
Bunu ben demiyorum. Venedik'e giden ve bu şehre ve eşsiz mimarisine aşık olan gezginler diyor.
Üstteki özellikle ardı ardına koyduğum fotoğraflar adeta bu güzel şehir için söylenen her sözün ne kadar doğru olduğunu göstermiyor mu?
Venedik şehrinin sembolü olmuş, meşhur gondollar, muhteşem kanal ve muhteşem mimari.
venedik, gezisi, tur, büyük, kanal, italya, dolaşalım, yurt dışı,
                                              Grand Canal (Büyük Kanal)
İtalya'nın kuzeyinde bulunan, bu dünyaca ünlü ve en çok gezilen romantik şehrine gitmek nihayet bana da kısmet oldu. Gerçi benim meşhur mide bulantılarım stresli uçak yolculuğu ve hemen ardından da yapmamız gereken tekne yolculuğunu (bu teknelerin yavaşlığı Venedik kadar meşhurdur.) düşününce bile tutmaya başlamıştı ama bu güzel kenti sırf bu yüzden görmemeye karar vermek aptallık olur diyerek kızlarımla kısa bir gezi programı hazırladık. Ben de çok fazla midemi düşünmemeye karar verip, bolca mide bulantısı hapını yanıma alarak nihayet yola çıktık.

venedik, gezisi, tur, yurt dışı, tatil, vaporetto, tekne, italya
                                                           Vaporetto
Venedik, küçük bir şehir olduğu için bir kaç günlük bir tatil bence yeterli geliyor. O yüzden 2 gecelik bir program yaptık. Bizim için kısa ama keyifli olan bu tatilimizi sizlerle paylaşmak istiyorum. Hala gitmeyenler için umarım bir kaç yararlı bir şey aktarabilirim.
Öncelikle, havaalanına indikten sonra Venedik'e geçmek için kullanacağınız teknelerin olduğu yere gitmeniz çok kolay. Çıkışta güzel bir yaya yolu yapmışlar. Üstü kapalı bu ince uzun yolun sonunda vaporettolara bineceğiniz rıhtıma varıyorsunuz. Zaten kaybolmanız imkansız. Bavullarını çekiştirerek giden insan kalabalığını takip ederseniz vaporettolara varmış olursunuz :)
gezi, venedik, yurt dışı, tatil, vize, italya, kanal, romantik, gondolvenedik, gezi, tatil, yurt dışı, gondol, tekne, kanal italya, romantik







Önce Venedik'le ilgili bir kaç bilgi vereyim. İtalya'nın kuzeyinde kanallarla ayrılmış ve köprülerle birbirine bağlanmış 118 adadan oluşan bir şehir. İtalyanca ismi  Venezia olan şehir Veneto bölgesinin başkenti.
İsmi, milattan önce 10. yüzyılda burada yaşayan Veneti insanlarından gelmektedir.
Bu güzel şehir bugüne kadar bir çok isimle anılmıştır ve anılıyordur. Maskelerin şehri, Adriyatiğin kraliçesi, serenissima, yüzen şehir, köprülerin şehri, kanallar şehri, la dominante birkaç tanesi.
venedik, gezi, gondol, romantik, kanal, tur, tatil, yurt dışı,tekne, ahlar, son nefes, köprüsü
Yukarıdaki resimdeki köprünün ismi Ahlar Köprüsü. Venedik'te bulunan bir çok köprüden sadece bir tanesidir. 1600'lü yıllarda kireç taşından yapılmıştır.  Bu köprünün diğer adıysa Son Nefes Köprüsü( Ponte dei Sospiri)   
Mahkumlar cezaevine girmeden evvel bu köprüden geçer ve buradan Venedik'e son kez bakarak özgürlüğe veda ederlermiş. Son özgürce alınan nefes anlamındaymış
Gondollar, Venedik şehrinin en romantik ulaşım aracı. Özellikle bu görkemli binaların arasında gondollarla dolaşarak şehri gezmek biraz külfetli olsa da hayatınız boyunca unutamayacağınız bir gezi olacaktır.
venedik, gezi, tur, yurt dışı, gondol, san marco, bazilika, çan kulesi,italya, kanal

Venedik'e giden herkesin en fazla vakit geçirdiği, en kalabalık ve en rağbet gören yeri olan San Marco meydanından (San Marco Square)  bahsedeyim.
San Marco Meydanı için Venedik'in kalbi ve merkezi denilebilir.  Venedik'in tam ortasında bulunuyor. Nereden gelirsen gel her yer bu güzel meydanla mutlaka kesişiyor :)
venedik, gezi, cam, eşya, sanat, el yapımı, home made, hediye

Çeşitli lüks cafelerin ve lüks hediyelik eşya mağazalarının, dondurmacıların çevrelediği bir tarafında San Marco Bazilikası hemen yanında San Marco Çan Kulesi, Dükler Sarayı gibi çok büyük tarih barındıran, gecesi gündüzü ayrı eğlencelerle bezenmiş, kalabalık ama gösterişli bu meydanda isterseniz gezebilir isterseniz herhangi bir cafede yemek veya içecek molası verebilirsiniz. Bu meydanın her köşesinden yükselen keyifli hareketli melodiler bu kısa molanıza daha da keyif katacaktır. Tüm bu büyüleyici şeyler sizi bu meydanda biraz daha biraz daha dürtüleriyle tutsak edecektir. Özellikle akşamları atmosfer daha büyüleyici ve romantik oluyor. Her köşeden yükselen melodiler insanı mutluluk sarhoşu ediyor.
Tabi meydanda ki keyifli molanızın veya alışverişinizin arka sokaklardaki yerlere göre daha pahalı olacağını söylemeden edemeyeceğim.
Meydanda bulunan resimdeki kule, San Marco Çan Kulesi, Bazilikanın çan kulesidir. 98.6 metre uzunluğundadır.
Bazilika ise, Bizans mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olan en önemli katedralidir.
Yoğun bir insan seli arasında bu güzel katedrali gezebilirsiniz.
venedik, gezi, tur, tatil, san moise, kilise, katedral, italya,
venedik, gezi, kilise, tur, tatil,santa maria del giglio, yurt dışı,












     
Santa Maria Del Giglio Kilisesi                                       San Moise Kilisesi  

venedik, gezi, tur, tatil, yurt dışı, sokak, dar, mimari
venedik, gezi, tur, tatil, yurt dışı, köpek, hayvan, sevgi, romantik,
Yukarıda da dediğim gibi Venedik'in her yeri birbirine kanallarla bağlanan bir su şehri.
Kanalların etrafında ise ince uzun daracık sokaklar. Neredeyse her 5 dakikada bir küçük bir köprüden geçiyorsunuz. Değişik bir duygu. O daracık sokaklarda (bu arada özellikle bazı sokaklar gerçekten daracık. 2-3 kişinin yan yana yürüyebileceği kadar) Aslında rahatlıkla kaybolabileceğiniz bir yer. Neyse ki eninde sonunda bilindik bir kaç yere veya meydana çıkıyorsunuz. 
Bir çok dar sokak ve onları birbirine bağlayan küçük  köprülerin yanı sıra Rialto köprüsü gibi büyük ve eski köprülerde var. 
venedik, gezi, köprü, rialto, eski, mimari, gondol, kanal, tur, yurt dışı
Bu köprü büyük kanalı birbirine bağlayan 4 köprüden en eskisidir. 16. yüzyılda yapılmıştır. 48 metre uzunluğunda ve en ünlü köprüdür. Yanlış hatırlamıyorsam bizim gittiğimizde bir tadilat yapılıyordu. Yandan izin verilen kısımdan geçebilmiştik.
venedik, gezi, tur, tatil, yurt dışı,cam, el sanatları, home made, sanat,
Mağazaları gezmeyi seviyor iseniz ya da hediyelik süs eşyası bakıyorsanız göreceğiniz şeylere bayılacaksınız demektir. Cam eşya konusunda uzmanlaşmış oldukları hemen ilk bakışta anlaşılıyor. Vitrinlerde 'Aa inanmıyorum. Camdan yapılmış.' dedirtecek kadar incelikle ve zarafetle yapılmış objeleri gördükçe tekrar tekrar uzun uzadıya bakmak isteyeceksiniz.
venedik, gezi, tur, el, sanatları, home made, cam, yurt dışı,
Şunu söylemeliyim ki ister hediyelik süs eşyası ister kıyafet, ayakkabı, çanta alabileceğiniz bütün malzemeler bence çok pahalı. Tabi pahalı olmasının büyük nedeni Euro'nun bizim paramıza bir kaç kat fark atması :)venedik, gezi, tur, sanat, el sanatları, home made, yurt dışı, hediyelik
Ama araştırarak en uygun fiyatlısını bulacağınıza eminim.
Özellikle birbirinden güzel, adeta büyülenmiş gibi gözlerimi ayıramadığım cam eserlere o kadar hayran kaldım ki, her dükkandaki her eşyayı tek tek fotoğraflamak istedim.
venedik, gezi, tur, tatil, yurt dışı, maske, hediyelik, home made,
Yine Venedik'in o meşhur maskeleri bir çok dükkanda sizleri kendilerine çekip hipnotize ediyor.
Ayrıca, çok güzel antika veya 2. el malzemeler satan pazarlara da şehrin bir çok yerinde rastlayabilirsiniz.
venedik, gezi, tur, tatil, hediyelik, pazar, 2. el, tabak, süs, eşya, yurt dışı,
Venedik'te bir çok müze ve galeri bulunuyor. Ama maalesef bunlar hakkında pek bilgi veremeyeceğim. Çünkü hiç birisine gitmedim :( 
Aslında özellikle müze gezmeyi çok severim ama bu sefer bu keyifli kentte eğlence ve keyif yaparak yüzeysel bir gezi yapmak istedik. Zaten müze gezilerine vakit ayırmadığım halde yine de dolu dolu bir tatil oldu.
venedik, gezi, tatil, tur, cam, eşya, süs, sanat, yurt dışı,
 Çan kulesi, katedraller, kiliseler, süs eşyaları ve tablolar satan dükkanlar, gondol gezisi, köprüler ve kanallar , yemek, cafe, müzik derken bolca gezmiş ve eğlenmiş oldum.
venedik, gezi, tur, hediyelik, sanat, tablo, yağlı boya, yurt dışı
Efendim, gezilerimde en çok hoşuma giden kısım sizinde tahmin edeceğiniz gibi yeme-içme kısmı :)  
Gittiğim yerlerde nereleri gezeceğim den çok nerelerde ne yiyebilirim araştırması yapmak çok hoşuma gider. Kaldığım otelin özellikle kahvaltısını iyice incelerim. Zengin kahvaltı menüsü sunan bir otel bulduysam hele parası da uygunsa değmeyin keyfime :)
Gezi kısa süreli olunca çok fazla uzun uzadıya yemek veya restoran tanıtması yapamasam da en azından Venedik ve tabi İtalya'ya özgü lezzetlerin tadına yine de bakabildim.
venedik, gezi, yurt dışı, tur, pizza, yemek
Bunlardan en meşhuru tabi ki pizza ve makarna. Özellikle pizza için bir yere oturmanız gerekmiyor. Neredeyse her sokakta en az bir tane pizzacı görme imkanınız var.
venedik, gezi, tur, tatil, yurt dışı, yemek, pizza, makarna
 Biz de herkes gibi elimize birer dilim pizza alıp, hem gezimizi sürdürüp hem de karnımızı doyurmuş olduk. Bir dilimden doymazsanız biraz ileride bir tane daha alabilmek çok güzel :)











venedik, gezi, kızım, ben, tur, yemek,
Restoran olarak her meydanda veya küçük kanallara bakan şık ve manzaralı önerebileceğim restoranlar var. Kapı önündeki menüden yemek istediğiniz yemeklere göz atabilir ve kesenize uygun fiyatta olup olmadığını öğrenerek tercih yapabilirsiniz.
Yiyebileceğiniz yemeklere gelince Pizza ve spagettinin yanında deniz ürünleri çok fazla tercih ediliyor. Ben de deniz ürünlerini tercih edenlerdenim. Yalnız kızartılmış seviyorum. Söylemeliyim ki nefis lezzetli doyurucu harika bir yemekti
Yanında ise bira çok harika gidiyor. Tabi isterseniz şarap ta tercih edebilirsiniz. Yemeğinize eşlik edebilecek çok güzel alkollü alkolsüz içecekler mevcut.
venedik, gezi, tur, yurt dışı, yemek, deniz,ürünleri, tempura, kızartma, balık
Tempura di frutti di mare (Deniz ürünleri tempurası)
Büyük kızım Ceren, deniz ürünlü bir yemek seçti. Tabi benim gibi kızartma yerine daha hafif ve sağlıklı bir seçimdi. Mozeralla Peynirli Deniz Ürünleri Salatası seçti. Bir harikaydı :)
venedik, mozarellalı, deniz, ürünleri, salatası, yemek, yurt dışı, tur
Insalata di frutti di mare di formaggio mozzarella
Küçük kızım Yasemin ise Kum Midyeli Spagetti yedi. Tek kelimeyle söylemeliyim ki hepsi de çok lezzetliydi.
spagetti, midye, yemek, venedik, tur, yurt dışı, ne, yenir
Eğer restoran istemiyorum şöyle ayakta bir şeyler atıştırayım derseniz pizza harici çabuk makarnacılar var. Damak zevkinize uygun soslardan birisini seçerek ev yapımı makarnalardan alabilir. Keyifle yiyerek sokaklarda dolaşabilirsiniz. Böyle yapmayı ben de çok seviyorum:)
makarna, dal moro's, yemek, venedik, ne, yenir, tur, yurt dışı
                                                     Dal Moro's Çabuk makarnacı
Bu makarnacıyı gezerken daracık bir sokakta tesadüfen görmüştük. Mideler zil çalarken yanından geçemedik. Bir baktık içeride kuyruktayız :) İyi de yapmışız :)
makarna, venedik, gezi, tur, tatil,ne, yenir
Görüntüleri birazcık karmakarışık ve hoş gibi durmuyor olsa da lezzetinin güzel olduğunu söylemeliyim.
venedik, ailem, kızlarım, ben, çay, keyfi, meydan

   San Marco Meydanında Cafe Florian ve Cafe Confette gibi kafelere oturup yemek yiyebilir veya  nefis bir canlı müzik eşliğinde Elmalı Pay, çay ve kahve keyfi yapabilirsiniz. Maalesef müzikli bu keyfin fiyatına müzik için kişi başı bir fiyat  dahil ediliyor. Ayakta dinleyenlere ise bedava:)
Aa bu arada yine en sevdiklerimden dondurmayı unuttum. Dondurma rengarenk, gök kuşağı renkleriyle ve nefis kaymak tadıyla gel beni ye diyor. İnanın ünlü olsun olmasın neredeyse tüm dondurmacılarda ufakta olsa bir kuyruk vardı. O kadar çeşit var ki seçemiyorsunuz.
                                                              SUSO  GELATOTECA
Yine de çok fazla yemeyelim diğer tatlılara da sıra gelsin diye bir defalık hakkımız olan dondurmayı, ünlü bir dondurmacıdan alalım dedik. Ve sonrasında o güzel kıtır külahıyla birlikte keyifle yedik.
Evett artık yazımın sonlarına doğru gelmek istiyorum.
Kısacık 2 gecelik 3 gündüzlük Venedik gezimi çok önceden hazırlayıp sizlerle paylaşmalıydım. Çünkü gideli birazcık oldu. Tabi ben tembelliğimden, hala gezim belleğimde taptaze iken yazmayı hep bir başka güne erteleyince ilk günkü heyecanımı yitirmiş  ya da şöyle diyeyim hatıralar, yerler, isimler belleğimde solmaya başladığından yazmakta biraz zorlandım.
Hafızamın balıklar kadar 3 saniyelik olmasa bile bir kaç ayla sınırlı olduğunu bildiğim halde, gezi yazılarımı en kısa sürede yazıp paylaşabilmeyi bir rayına oturtamadım. Hadi yazamıyorum ufak tefek notlar alsam. Onu da yapmıyorum. Bunun adı tembellik ama bu sefer dersimi aldım. Kızlara her gün mesaj atıp, gittiğimiz makarnacının ismi neydi, şurası neresiydi diye sorduğumda ve tabiki bir kaç sorgudan sonra aldığım tepkilerden yeterince ders aldım.
venedik, gezi, tur, kanal, su şehri, yurt dışı, gondol
gezi, venedik, gondol, tur, yurt dışı, ne,Kesinlikle elimde bir not defteri günü birlik not edip sonra da sizlerle keyifli bir yazı ile paylaşacağım.
Umarım Venedik gezimi sevmişsinizdir. Gitmeyi düşünüyorsanız, benim gitmediğim için kulaktan dolma bilgilerle paylaşmak istemediğim bir çok gezilecek yer olduğunu söylemek isterim. Bunların arasında sanat galerileri ve müzeler de var. Vaktiniz varsa mutlaka gidin derim. Venedik'le özdeşleşmiş Gondol gezisini fiyatına bakmaksızın mutlaka yapın derim. Ve San Marco Meydanında canlı müzik eşliğinde en azından bir çay veya kahve içmeyi ihmal etmeyin derim. İnsanın ruhunu doyuran adeta huzur ve yaşama sevinci dolduran keyifli şeyler. Hele bir de yanınızda sevdikleriniz var ise:)
Ha bir de kanallarda kullanılan vaporettolarda bilet alınıyor ama sadece 1 durak yani karşıya geçmek için kullanacaksanız bedava geçiyorsunuz. Bunu özellikle söylemek istedim. Biz de bilmiyorduk. Sonra bilet almak isteyince 1 durak için bedava dediklerinde çok sevindik. Evet bu çok çok önemli bilgiyi de verdikten sonra yazımı burada sonlandırıyorum :)
Sevgiyle kalın. Sağlıcakla kalın.

2 yorum:

  1. Fotoğraflar çok güzel...Orda olup nehrin üstünde gondol gezisi süper olurdu.Ne güzel bir gezi yapmışsınız.Kıskandım sizi.sevgiyle kalın..=)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim. hakikaten güzel bir geziydi. Havanın güzelliği, muhteşem mimari ve insan seline o kadar çabuk kendinizi kaptırıyorsunuz ki gününüz dopdolu ve rengarenk geçiyor. Tabi kızlarımın yanımda olmasının etkisi kesinlikle çok büyük Onlarla her gezim çok keyifli :)

      Sil