Çarşamba, Mayıs 15, 2019

Yumuşacık Lokum Gibi Açma Tarifi

sade açma poğaça tarifi, sade açma şekilleri, Açma, Açama tarifi, açma tarifi nefis, kişnişotu
Tek kelimeyle söylenecekse şunu diyebilirim. Bu açmayı yedikten sonra bir daha pastaneden açma almayacaksınız. Evde kolayca ve bu kadar nefis açma yapabiliyorken dışarıdan almaya gerek kalmaz. 
Bugün tarifini verdiğim sade açma. Kolayca yapılır. İnanın tek zorluğu mayalanma süresini beklemek. Bu yüzden 5 dakika hazırlanıp pişirilen hamur işlerinden değil. Zamanını iyi ayarlarsanız mesela kahvaltıya yapacaksanız geceden mayalayabilir ve hamuru mayalandıktan sonra buzdolabında üzerini streç filmle kapatıp bekletebilirsiniz. Sabah kaldığınız yerden devam edersiniz. 
Bu hamurla poğaça yapabilirsiniz. Yine bu açmayı malzemeli yapabilirsiniz.
Benim favori hamurum. Her şey lezzetli oluyor.
Açmayı yaparken videosunu çektim. Aşağıya ekleyeceğim. Tarifi ister videodan izleyin isterseniz  malzemeleri ve yapılışını  yazacağım. Oradan da yapabilirsiniz.
Sizler için videolu tariflerimi yüklediğim naçizane bir YouTube kanalım var. Eğer gelirseniz ve videolarımı beğenirseniz ve yine abone olursanız çok mutlu olurum. İşte meşhur açmamın tarifi,

Açma Nasıl Yapılır? Malzemeleri;

11 adet
  • 3-3,5 su bardağı un
  • 1/2 su bardağı ılık süt
  • 1/2 su bardağı ılık su
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • yumuşak tereyağı
Üzeri için
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Susam-çörekotu-ayçekirdeği
Unun 3 su bardağını derin bir kaba boşaltın. İçine ılık suyu, sütü, toz şekeri ve mayayı koyun. 
Parmak uçlarınızla maya ezilene kadar karıştırın. Sonra tuz ve sıvı yağı da ekleyin. Elinizle karıştırarak yavaş yavaş yoğuracak bir hamur haline getirin. 
Elinize çok yapışıyorsa kalan yarım su bardağı unu azar azar ekleyin. Hamur, ele biraz yapışan bir kıvamda olacak. Kabın içini birazcık yağlayıp, yuvarladığınız hamuru içine koyun. Üzerini streç filimle veya bir nemli bezle kapatıp yaklaşık 1- 1,5 saat mayalanmaya bırakın.
Eğer havanın soğuk veya sıcak olmasına göre mayalanma süresi değişir. Hamur ilk halinin 2 katına çıkarsa olmuş demektir.
Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış bir zemine çıkarıp 2 dakika yoğurun. 22 adet cevizden biraz büyük bezeler yapın. Yani çift sayıda bezeleriniz olsun.
Her bezeyi parmaklarınızla acuç içiniz kadar büyütüp içine 1 çay kaşığı kadar yumuşak tereyağı koyun. Parmağınızla yayarak hamuru küçük bir tabak kadar büyütün. bir ucundan katlayarak ince uzun bir rulo yapın.
2. hamura da aynı şeyleri yapın. Eşit uzunluktaki bu ruloları uçlarından birleştirerek birbirine sarın. Uzun kıvrılmış hamurun uçlarını birleştirin. Tıpkı simit şeklini alsın.
Yağlanmış veya yağlı kağıt serili tepsiye biraz aralıklı dizin. Hepsi bitene kadar aynı işlemi yapın.
Tekrar üzerini bir bezle örtüp 20-30 dakika kadar tepsi mayası için bekletin.
Fırını 180 dereceye getirip ısıtın.
Yumurta sarısının içine 1 yemek kaşığı kadar yoğurt veya su veya süt veya sıvı yağ koyup inceltin.
Hamurların üzerine sürün. Üstüne susam veya istediğiniz malzemeleri serpin.
Önceden ısıttığınız 180 derece fırında yaşlaşık 30 dakika veya üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder