Çarşamba, Şubat 12, 2014
Çarşamba, Şubat 05, 2014
TAVUK HARÇLI BAGET KIZARTMA
Günümüzde yemek, pasta börek yapmak artık çok daha kolay. Marketlerde işimizi kolaylaştıracak o kadar çok hazır ürün veya yardımcı ürün var ki adeta büyüleniyor hatta transa geçip hepsinden almak ve yapmak istiyorsunuz.
Geçenlerde kasaptan et alıyorum. Aa baktım orada da bir raf. Her türlü köfte harcı, pane harcı veya baharat karışımı, minik çöp şişler. Dayanamadım bir kaç tane tavuk baget aldım. Yanına da nasıl olduğunu denemek için Green Life markalı tavuk kaplama harcını aldım. Denedim. Toz halinde bir harç. Baharatlarla karışık. O yüzden lezzetli. Evde galeta unu ve değişik baharatlar yok ise bu harcı gördüğünüzde rahatlıkla alıp kullanabilirsiniz. Ben ve eşim beğendik. Kızım da beğendi ancak toz halindeki harçla kızartılmış baget yerine daha çok sevdiği için parçacıklı bir harcı tercih edeceğini de belirtti.
Pazartesi, Şubat 03, 2014
ETLİ KURU FASULYE
Kuru fasulye yemeği, klasik ev yemeklerinin en önemlisi, en sevileni ve en lezzetlisidir. Şöyle yanında bir bulgur veya pirinç pilavı, bir de turşu hatta bir de cacık. Of yeme de yanında yat misali. Herkesin canının çekeceği kadar güzel bir menü.
Nasıl olduysa ben böyle sevilen bir yemeği hem uzun süredir yapmamışım hem de bloguma koymamışım. Gerçekten anlayamadım. O yüzden hemen kolları sıvadım. Malzemeleri aldım. Fasulyemi yaptım. Yanına da arpa şehriyeli pirinç pilavı yapacağım. Bugün bizim evde mideler bayram edecek.
ETLİ KURU FASULYE6-8 Kişilik
Malzemeler:
- 1/2 kg. (2,5 su bardağı) kuru fasulye
- 1/2 kg. kuşbaşı dana eti
- 2 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet orta boy domates
- 2 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı kadar limon suyu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
- 1/2 çay kaşığı karabiber
- 6 su bardağı su
- Kuru fasulyeyi, bir gece evvelden yabancı cisimlerden ayıklayın. Üzerini 3-4 parmak aşacak kadar su koyun ve şişmesi için sabaha kadar bekletin. Suyunu süzün ve üstünü bir parmak geçecek kadar tekrar su koyup 5-6 dakika yüksek ateşte kaynatın. Bu suyu da süzün.
- Kuru soğanları küçük yemeklik doğrayın. Domatesin kabuğunu soyup, çok küçük doğrayın.
- Bir tencereye sıvı yağı ve tereyağını koyun. Eriyince doğradığınız kuru soğanları ekleyin. 2-3 dakika renkleri sararmaya başlayıncaya kadar kavurun.
- Kuşbaşı eti ilave edin. Kavurmaya devam edin.. Et suyunu verecektir. Suyunu tekrar çekene kadar pişirin. Domatesi ekleyin. Daha sonra 1-2 dakika kavurup salçayı katın. Salça ezilip eriyene kadar bir kaç kez karıştırın.
- Suyunu süzdüğünüz kuru fasulyeyi ekleyin. Tuzu, karabiberi, limon suyunu ve kırmızı pul biberi de ekledikten sonra suyu katın. Bir kaç kez karıştırıp kaynamasını bekleyin.
- Kaynayınca ocağın ateşini kısın ve kısık ateşte kuru fasulyeler yumuşayana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
- Pilav ve turşu eşliğinde ikram edin. Afiyet olsun.
O yüzden sizin fasulyeniz daha erken veya geç pişebilir.
Arada kontrol ederek pişip pişmediğine bakınız. Dişinize değmeyecek yumuşaklığa gelmişse pişmiş demektir.
Bundan önceki kuru fasulyem 3 saatte pişmişti. Şimdi yaptığım ise 50 dakika da çok güzel pişti.
O yüzden her ne kadar süre vermiş isem de 35-40. dakikadan sonra sık sık pişip pişmediğini kontrol etmeniz en mantıklısıdır.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için haşladığınız suyun üstünde biriken köpüklerini temizlemeniz gerekiyor.
Kuru fasulyenin gaz yapmaması için haşladığınız suyun üstünde biriken köpüklerini temizlemeniz gerekiyor.
Pazar, Şubat 02, 2014
ÜZÜMLÜ CEVİZLİ KUKİ
9-10 Adet
Malzemeler:
- 1 su bardağı biraz irice dövülmüş ceviz veya fındık
- 1/2 su bardağı kuru üzüm
- 3 silme yemek kaşığı toz şeker
- 2 silme yemek kaşığı un
- 2 adet yumurta akı
Fırını 180 dereceye ayarlayın. Tepsiye yağlı kağıt serin ve biraz yağlayın.
Bütün malzemeleri karıştırın. Yemek kaşığı ile parçalar alıp aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
Önceden ısıttığınız fırında 10-12 dakika pişirin. Soğuyunca servis edin.
NOT: İçine çikolata parçacıkları katabilirsiniz. Fındık, badem yada sevdiğiniz malzemeler katabilir ve bu çok kolayca yapılan tatlıyı 10 dakikada hazırlayıp misafirlerinize, çocuklarınıza ikram edebilirsiniz.
Fırında pişirirken çok sık kontrol ederseniz çok iyi olur. Çünkü üzümler çok çabuk yanmaya başlıyor. Üzümler kızarmaya başladığı an fırından çıkarınız.
Ben biraz daha yoğun olması için un ekledim. İsterseniz unsuz da yapabileceğiniz bir tatlı.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
ERİŞTELİ SÜTLÜ ÇORBA TARİFİ
Değişik tariflere karşı aşırı ilgim var. Çoğu zaman bu huyumu sevsem de bazen keşke olmasaydı diyorum. Nedeni ise genelde pek ilgi çekmemele...