Cumartesi, Mart 24, 2012

BAHARATLI TAVUK KANATLARI

Merhaba,
Her işe başlarken ilk adımı atmak hem zor hem de streslidir. İlk tarifimi sizlerle paylaşmak için heyecanlanırken söze nasıl başlayacağımı bilemedim. Tabi birde acemilik var.
Kızımın bana nasıl sayfa düzenini  yapmam ve yazılarımı eklemem gerektiğini anlattığı ama şimdi anladığım kadarıyla hepsinin aklımdan uçup gittiği uygulamayı çözmeye çalışarak ilk cümlelerimi yazıyorum. İnanın çok heyecanlıyım.
Sizlerle paylaşacağım tariflerimi, yıllardır büyük bir keyifle biriktirdiğim Türk-Osmanlı  mutfağına  ait birbirinden  güzel lezzetleri  barındıran kitap ve dergilerimden yararlanarak yapacağız.
Bilindiği üzere; Mutfağımız  çeşit ve lezzet açısından yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip ve bu özelliği ile dünya mutfakları arasında da önemli bir yer teşkil ettiğinden  sizlerle harika, lezzetli yemek tarifleri  yapacağımızdan hiç kuşkum yok.
Tabi Türk –Osmanlı Mutfağının yanı sıra  değişik yemek tarifleri yapmayı, tatmayı sevenlere, dünyanın önemli mutfaklarından bir çok değişik ve farklı lezzette  tarifler  sunacağım.
Bizim damak zevkimize uyan Orta doğu, Yunan, İtalyan lezzetleri gibi Uzak doğu, Afrika gibi biraz daha yoğun ve değişik tatlar içeren mutfaklardan da örnekler vereceğim.
Bilindiği gibi, her insanın damak zevki  çeşitlilik gösterir, kimi tavuk etinden hoşlanmazken , kimi balıktan hoşlanmaz, yada acı ve baharatlar birimizin mutfağının baş tacı iken diğerimiz acıdan nefret eder.
İşte ben bu çeşitliliği de göz önünde tutarak , ufak ama işe yarar bilgiler vererek yada tarifleri biraz daha herkesin hoşlanacağı biçimde değiştirerek ama orijinalinden de bahsederek hem bilgi dağarcığımızı renklendireceğim hem de biraz daha yeni , bizim mutfağımıza yakın yada günümüz mutfağına uyarlanmış şekle getireceğim.
Sizlere anlatacağım ilk tarifim İspanya mutfağından, Baharatlı Tavuk Kanatları. İspanya mutfağı çok zengin bir kültüre sahip ve bizim damak zevkimize de uyan bir mutfaktır. Yüzyıllar boyunca coğrafi konumu nedeniyle uğradığı göçlerden dolayı Arap, Yunan, Osmanlı mutfak kültüründen etkilenmiştir.Bu tarifte onun bir göstergesi.

Baharatlı-Tavuk-Kanatları-Tarifi- Nasıl- Yapılır-Kişniş Otu




BAHARATLI TAVUK KANATLARI

MALZEMELER
4 Kişilik
  • 8 adet iri tavuk kanadı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tatlı toz kırmızı biber (paprika)
  • 1 tatlı kaşığı  kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Servis için limon dilimleri 
  1. Derin bir kaseye zeytinyağı ve ezilmiş sarımsağı koyun. Tavuk parçalarını da ekleyip iyice karıştırın.
  2. Ufak bir kasede toz kırmızı biberi, karabiber, kekik, kırmızı pul biber ve tuzu güzelce harmanlayın. Tavukların üstüne dökerek iyice karıştırıp, baharatların tavuk parçalarının her yerine iyice nüfus etmesini sağlayın.
  3. Izgara yapmadan önce 1 saat kadar bu şekilde dinlendirilirse lezzeti daha da güzel olur.
  4. Mangalda veya ızgarada her tarafı kızarana kadar 15 dakika pişirin.
  5. Limon dilimleri ile servis yapın.
NOT: Tarifteki baharatların miktarlarını tercihinize göre değiştirebilirsiniz. 
Şunu söylemeliyim ki bu miktarlarla birazcık acı. 
Acı sevmeyenler isterlerse pul biberi hiç katmayabilirler.Yada çok az, kaşığın ucuyla katarak acının tavuğa verdiği lezzetin tadına varabilirler.  
Bu tarifin orijinalin de toz çili biberi ve paprika denilen toz kırmızı biber kullanılmış ayrıca sarımsaklar ince dilimlenerek tavuk parçalarında keskin bir bıçakla açılan kesiklerin içine konulmuştu. 
Ben "tarifi" pratikleştirmek amacıyla sarımsakları ezerek ve biberleri de mutfaklarımızda kolaylıkla bulabileceğimiz aynı tatlardaki biberlerle değiştirdim. İsteyenler o şekilde de yapabilirler. 
Ayrıca tavuk kanatları yerine but veya göğüs eti de kullanılabilir. 
Ancak göğüs eti yağsız olduğundan zeytinyağını 1,5 yemek kaşığına çıkarmanızı tavsiye ederim.Tercih sizin. Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. Ellerine ve kalemine sağlık!!! Umarım tekrar yaparsın, bizim de tekrar yeme şansımız olur. Herkese bu tarifi tavsiye ederim ben de... Tariflerin devamını bekliyorum...

    YanıtlaSil