Sayfalar

28 Eylül 2012 Cuma

ETLİ VE BUĞDAYLI ISPANAK ÇORBASI

Öncelikle söyleyeceğim şey bu çorbayı pazı ile de yapabileceğiniz olacaktır. Ben taze pazı bulamadığım için ıspanakla denedim. Çok lezzetli, malzemesi bol ve çeşitli ayrıca da doyurucu bir çorba. Herkes çok beğendi. O yüzden heyecanla fotoğrafını çektim. Bir tarifimi daha sizlerle paylaşmanın keyfiyle yazmaya başladım. İşte bu güzel çorbanın tarifi:

ETLİ VE BUĞDAYLI ISPANAK ÇORBASI:
6 Kişilik
Malzemeler:
  • 250 gr. ıspanak 
  • 250 gr. koyun veya dana kuşbaşı 
  • 5 tepeleme yemek kaşığı buğday 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 4 tepeleme çay kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 6 su bardağı su
Terbiyesi için:
  • 1 su bardağı yoğurt (5 tepeleme yemek kaşığı) 
  • 1 yumurta sarısı 
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
Üzeri için:
  • 1 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1 tatlı kaşığı nane
Buğdayı yumuşaması için bir gece önceden suya koyup bekletin. Ertesi gün suyunu süzüp üzerini bir parmak geçecek kadar su ekleyip kaynatın. Kaynayınca ateşi kısarak yumuşayıncaya kadar pişirin.
Soğanı  yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayın. Kırmızı biberi de yemeklik yada tavla zarı büyüklüğünde doğrayın.
Kuşbaşı etleri yine tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Ispanakları bol suda bir kaç kere yıkayıp süzün ve incecik doğrayın. Bir tencereye tereyağını koyun. Yakmamaya dikkat ederek eritip, soğan ve kırmızı biberi ilave edin. Kavurun. Kuşbaşı eti de ekleyip kavurmaya devam edin. Et suyunu bırakıp çekinceye kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.
Diğer tarafta haşlamaya devam ettiğiniz buğdayı, suyu ile birlikte ekleyin. 6 su bardağı sıcak suyu da ilave edip, 10 dakika daha pişirin
Terbiyesini hazırlamak için bir kaba, yoğurdu, yumurta sarısını, unu ve limon suyunu koyun. Pürüzsüz olana  ve krema haline gelene kadar karıştırın.
İncecik kıydığınız ıspanakları kaynamakta olan çorbaya ilave edin. Kaynayan çorba suyundan bir kepçe alarak yavaşça yoğurtlu karışıma yedirerek ılınmasını sağladıktan sonra devamlı karıştırmak suretiyle yavaş yavaş çorbaya katın. Çorba tekrar kaynamaya başlayana kadar yoğurdun kesilmemesi için sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra 5 dakika daha pişmeye bırakın.
Ocağı kapattıktan sonra tuzunu ve karabiberini ilave edin. Üzeri için ayırdığınız tereyağını eritin. Kırmızı biber ve naneyi katın. Hazırladığınız bu sosu servis edeceğiniz çorbanın üstüne gezdirin. Afiyet olsun.
NOT: Öncelikle ekşi çorba sevmiyorsanız limon suyunu katmayabilirsiniz. Çünkü yoğurt zaten birazcık ekşilik veriyor. Buğdayı geceden ıslatmadıysanız, yaklaşık 1 saatte pişiyor bilmenizi isterim
Kullanacağınız ıspanak ya da pazı konusunda dikkat etmeniz gereken şey, eğer çok taze ve sapları ince değilse pişmesi zor olacaktır. Çorbaya katarken saplarını ayırıp, yaprak katmadan 5 dakika önce ilave ederseniz daha iyi olur. Yapraklarını da incecik kıyın ama uzun olmamasına dikkat edin. Çorbayı içerken pek hoş olmuyor. Ayrıca bu çorba yoğun kıvamlı bir çorba. Normalde 6 su bardağı su ve buğdayın pişme suyu güzel bir kıvam vermeye yetiyor.
Eğer buğday pişerken bütün suyunu çekerse çorbanın suyunu 7 su bardağına çıkarın. 
Ertesi güne kalan çorba, içindeki buğday nedeniyle daha da yoğunlaşıyor biraz su ilave etmeniz gerekecektir. Bütün bu notlardan sonra söyleyeceğim şey şudur: Unutmayın ki mutfağınızın aşçısı sizsiniz.
Ailenizin damak tadını siz benden daha iyi bilirsiniz. Çorbayı benim tarifime göre yapın ama son rötuşlar her zaman size ait olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...